Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-11-20 13:29:52 Temat regularnie wałkowany co zimę...
I zawsze odpowiedź z reguły była podobna - "jakiś tam silikon w spreju" Tylko jaki? Ten preparat się jakoś nazywa? Ile kosztuje i gdzie go dostać? |
![]() wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-11-20 15:12:57 Zapewniam, że wystarczy zwykła gliceryna (nie: nitro ;_))
Pozdr., Wrolo |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2004-11-20 15:33:39 Ja w zeszłym roku kupiłem i zastosowałem do uszczelek preparat wyprodukowany przez polski AutoLand o nazwie "Uszczelka". Kosztował z tego co pamiętam 10 zł. Jest on w spreju i nanosi sie go najpierw załączoną gąbke i dopierą nią przeciera uszczelki. I musze powiedzieć ze zdał egzamin, ani razu nie miałem problemów z otworzeniem drzwi. ![]() Aa, kupiłem go w zwykłym sklepie motoryzacyjnym. [ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2004-11-20 15:34:51 ] |
![]() Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-11-20 18:47:43 Ja uzywam takiego silikonu w sprayu ale przy duzych mrozach wytrzymywał w zeszłym roku tylko tydzien i trezba było znow psikac.Co do rygielkow w drzwiach to chyba nie obejdzie sie bez rozbierania boczkow w drzwiach u mnie nie zamarza siłownik tylko ta czesc zamka od wewnatrz tam gdzie schodza sie wszystkie ciegna i tam tez psikalem tym sprayem ale efekt jak z uszczelkami pare dni i klapa.Teraz bede próbował wazelina techniczna to wszystko grubo zasmarowac podobno wazelina jest najlepsza na mroz ale to sie okaze.
Niechce mi sie jak cholera tego robic jeszcze jak jest tak zimno ale bede zmuszony bo wczoraj wieczorem juz walczyłem z drzwiami i centralnym zamkiem i cudem udało mi sie oderwac tylne drzwi zeby wsiasc ![]() |
![]() Kufel Espero 2.0 CD Warszawa | 2004-11-21 15:33:02 Cześć ![]() Osobiście używam czegoś takiego: Silicar Koszt ok 12 zł. Myśle ze dostępne w większości sklepów motoryzacyjnych z kosmetykami. Na stacjach osobiście nie robię tego typu zakupów .. drożej. A jak wiadomo ... ziarnko do ziarnka i zbierze sie miarka ![]() Pozdrawiam. Paweł |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2008-11-22 16:05:44 Witam wszystkich ![]() Postanowiłem odświeżyć trochę ten post. Wszystko za sprawą tego, że ostatnimi dniami nie było zbyt wiele czasu aby przygotować auto do zimy. No i dziś rano nie miła niespodzianka. Utrudnione wejście do wnętrza auta - przymarznięte uszczelki ![]() Czytałem porady na ten temat i nie zauważyłem sposobu jakiego ja używam od kilku już dobrych zim ![]() ![]() Otóż jako preparat należy użyć płynu do chłodnic ( Borygo, Prestone itp.) Zwilżyć nim szmatkę, gąbkę, a następnie nanieść na uszczelki przy drzwiach i bagażniku. To byłoby na tyle ![]() |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2008-11-22 18:32:32 |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2008-11-22 18:42:08
Dokładnie można i tak. Sposobów jest wiele. Słyszałem również, że można też wazeliną techniczną smarować uszczelki. Każdy ma swoje sprawdzone sposoby ![]() Pozdró ![]() |
![]() franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2008-11-22 23:20:40
USZCZELKA jest OK! tylko gdzieś MI Ją wsysneło ! ![]() |