MotoNews.pl

Podłaczylem radio i nie działaja glosniki :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie. Podlaczylem radio i nic nie gra W ogole dziwnie nie ma 12V normalnie jest tylko od podswietlenia wiec podlaczylem pod oswietlenie (zeby radio działalo musza byc właczone swiatla) ale czemu nie slychac nic w glosnikach?? Zostały mi 4 kable. nie wiem od czego jest jeden z nich Terminal R. Czy ktos wie moze do czego on jest?? Dzieje sie to w BMW 735.

[ wiadomość edytowana przez: pafeuek dnia 2004-11-20 16:35:23 ]

taki temat to sie raczej nadaje na forum elektroniczne np elektroda.pl !!! a poza tym to nie latwiej bylo kupic kostke przejsciowke z orygianlnej bmw na kostke iso ??? ja taka kupilem w elektronicznym za 20 zl i nie musialem sie je..ac z podlaczaniem poszczegolnych kabelkow...

K***** zebym wiedzial ze sa takie przejsciowki to pewnie ze bym sie nie pierdzielil z tym ;/ Myslalem ze moze z uzytkownikow bmw spotkal sie z takim czyms.

ja tez juz bylem bliski uciecia oryginalnej kostki bo myslalem ze przejsciowka bedzie droga ale jak sie dowiedizalem ze za podlaczenie pozniej kostki iso do ucietych kabli w serwisie car audio wezma 30 zl a przejsciowka kosztuje 20 to wybralem jednak przejsciowke

a ty jak masz jeszcze oryginalna kostke to podlacz ja spowrotem po kolorach przewodow i kup przejsciowke !!

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-20 18:33:51 ]

sprawa jest prosta. każde radio musi być podłączone jednym przewodem do masy i DWOMA do plusa. zazwyczaj do plusa podłączamy czerwony i żółty. czerwony idzie do plusa który pojawia sie po przełączeniu kluczyka na zapłon, żółty bezposrednio z akumulatora. jeśłi chcesz by radio grało ci bez konieczności przekręcania kluczyka w stacyjce oba podłączasz do plusa z akumulatora, oczywiście przez bezpiecznik. jeśłi radio ci podświetla, płyta/kaseta kręci się a w głośnikach nic nie ma, to albo nie podłączyłeś głośników, albo ich nie masz wcale, albo masz spalona końcówkę mocy w radiu.jakiego koloru jest ten przewód terminal r?
pozdrawiam

Sprawa jest na tyle dziwna że nie ma pradu bezposrednio z akumulatora Podlaczylem wiec zasilanie od podswietlenia, bo jak zrobilem tak jak powinno być to w ogole nie grało. Głosniki są. W radiu to sie nic chyba nie stało bo jeszcze kilka dni temu mialem je w innym aucie. A kable terminal to teraz nie pamietam jakiego byl koloru. Mam też problem z elektryka w siedzeniach...tzn kiedy ustawiam oparcie to porusza sie tylko jedna strona oparcia a druga pozostaje bez zmian. Czy to padł jakis silniczek?

pociągnij więc sobie dodatkowy przewód bezposrednio z akumulatora. podłącz do niego dwa przewody (czerwony i żółty) czarny do masy. co do radia to wystarczy podać choc na chwilkę plus na któryś z przewodów od głośników i po końcówce. czasem nawet przypadkiem i nie zauważenie mozna to zrobić. co do foteli to zajrzyj pod nie i sprawdź co nie chodzi.