Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Red Astra Iron Maiden Andrychów | 2004-11-21 13:15:50 Ponieważ mój tłumik pomału domaga się wymiany,
mam pytanie czy ktoś miał przyjemność eksploatować tłumik firmy Lorbi? Znalazłe cennik w gazecie i ne jest jeszcze powalający z tym że nie wiem jak te sprzęty się sprawują? ![]() |
![]() bart2222 Astra GT 1.8(C18NZ) Kraków | 2004-11-21 15:39:09 Nie znam akurat tej firmy ale jako że pracuje w branży motoryzacyjnej ponad 5 lat pozwole sobie napisac pare słów na temat niektórych producentów. ![]() ![]() ![]() P.S Jeszcze jedno.....z terenów Małoposkich wszystkich ostrzegam przed firmą Auto-Wydech,(Rondo Czyżynskie)ceny z kosmosu zarówno tłumików jak i robocizny,jak miałem kadetta to za wymiane 2-óch tłumików chcieli odemnie 160zl ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: bart2222 dnia 2004-11-21 16:28:14 ] [ wiadomość edytowana przez: bart2222 dnia 2004-11-21 16:29:13 ] |
![]() netghost Opel Astra /SOLD/ MB ... Toruń | 2004-11-21 16:58:37 Jeżeli chodzi o tłumiki, to nalezaloby sie zastanowic nad tym, czy:
- czy to ma byc zwykly tlumik czy np. "sportowy" Z uwagi na to, że kolega wspomina o Lorbim (To bodajże z Koszalina), domniemam, że chodzi o tłumik sportowy. Lorbi reklamuje sie w gazetach, ja osobiscie nie mialem z nim stycznosci, ale kilku kolegow przeprowadzalo proby i slyszalem raczej niepohlebne opinie. Jezeli chcesz/zastanawiasz sie nad zamiana zwyklego tlumika na basowy (Poniewaz wymiane koncowego tlumika raczej trudno nazwac sportowym ![]() 1) mozesz kupic niedrogi tlumik krajowych producentow (np. KM Malon Olsztyn - firma chyba najbardziej popularna w srodowisku tuningowcow z mniej zasobnym portfelem - cena od 180 do 300 zł WM Sport, Wega (Vig-Tech), Pantaler (na licencji Ultera, ale nie polecam bo wykonanie mocno średnie, Wiater lub ostatnio popularne KatExpo (opinie raczej pohlebne) 2) Wydech Remus, SuperSprint, Michael itp. - cena kosmiczna, jakosc i osiagi poprawne 3) Tłumik Ulter (ja osobiscie mam wydech robiony na zamowienie, na bazie Ultera (koncowka i puszka tylna) - i to rozwiazanie polecam, poniewaz znajdujac dobrego fachowca od montowania wydechow (a niektorzy z branzy maja naprawde leb na karku) - konstruujac wydech na podzespolach renomowanych producentow moze wyjsc ci taniej niz zakup np. koncowego tlumika w sklepie... Pozdrawiam i polecam zastanowienie sie nad tematem, zakladajac tlumik slaby nie tylko stracisz na mocy/przyspieszeniu/elastycznosci - ale dodatkowo do kazdych 100km bedziesz musial dolozyc pare zlotych na paliwko... ![]() Ja nad wydechem siedzialem dobry miesiac (lacznie z wyszukaniem dobrego fachowca) ale nie zaluje nawet godziny poswieconej temu tematowi... |
![]() KALI1 opel astra GDANSK-DOLNE MIASTO | 2004-11-21 22:19:52 lorbi???????/ to nie jest firma produkujaca lody ![]() |
![]() bart2222 Astra GT 1.8(C18NZ) Kraków | 2004-11-22 00:09:51 Nie moge zgodzić sie z wypowiedzią kolegi netghost odnośnie firmy Michael.Co prawda Remus i SuperSprint to już wyższa klasa(cenowa) ale naprawde ciekawy tłumik Michaela mozna kupić w przyzwoitych pieniądzach tj zależnie od końcówki od 200-400zl.Tłumiki są dobrze zabezpieczone i naprawde fachowo wykonane,i ciekawe stylystycznie.Zreszta właścicielem firmy Michael jest żona głownego przedstawiciela na polske firmy Bosal a to o czymś świadczy ![]() |
![]() netghost Opel Astra /SOLD/ MB ... Toruń | 2004-11-22 17:33:03 Nie ma tłumików firmy Jacky...
Jacky jest dystrybutorem WM Sport... ;P, wiec lepiej kupic u producenta w Olsztynie... ![]() Pozdrawiam. |
![]() ramzi_pl Daewoo Nexia Łódź | 2004-11-25 00:40:37 A ja wam powiem że Lorbi według mnie robi jedne z najlepszych wydechów i generalnie jeśli dodzwonisz się do właściciela to jest on w stanie Ci cały nowy układ wydechoy zrobić z nierdzewki i na dodatek możesz sobie ustalić czy chcesz aby był basowy czy cichy, oczywiście mówimy tu tylko o tłumikach przelotowych, które na dodatek musi Ci założyć jakiś dobry tłumikowiec, mnie zakładali ze trzy razy aż, sam wszedłem pod auto i teraz jest ok, nic nie buczy nie ma wibracji a sportowy końcowy tłumik jest słyszalny dopiero przy wysokich obrotach. Oczywiście cała operacja troche trwała wymagała sporego grzebania i znalezienia odpowiednich informacji, efekty są naprawde niezłe na 4 i 5 biegu przyspieszenia o ok 0,5 do 0,7 s lepsze. Spalanie pozostało na tym samym poziomie a jak pojade na hamownie to pochwale sie wynikami. |