MotoNews.pl

Czy ktoś zna produkty firmy Lorbi ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ponieważ mój tłumik pomału domaga się wymiany,
mam pytanie czy ktoś miał przyjemność eksploatować
tłumik firmy Lorbi?
Znalazłe cennik w gazecie i ne jest jeszcze powalający
z tym że nie wiem jak te sprzęty się sprawują?

Nie znam akurat tej firmy ale jako że pracuje w branży motoryzacyjnej ponad 5 lat pozwole sobie napisac pare słów na temat niektórych producentów. ,Z lepszych tłumików oczywiście godny polecenia jest Bosal ,Tesch firmy dające 2 letnie gwarancje na swoje produkty.Oczywiście tylko wersje aluminiowane i o dobrej jakości spawów.Niestety problemem może być cena przeważnie 100% droższa od producentów mniej markowych ,krajowych zwannych w niektórych kręgach rzemieśnikami. .Z niedrogich polecam polskiego Płuciennika w wersji aluminiowanej co prawda bez gwarancji ale o przyzwoitym stopniu wykonania,sprzedajemy mnóstwo tych tłumików i naprawde ,przypadki reklamacyjne są marginalne.Oczywiście trzeba sie liczyć że przy instalacji gazowej,tłumik może wytrzymać do 2 lat...ale tutaj nikt nie zagwarantuje że ,,fabryczny'' tłumik pojeździ dłużej.Zreszta niektórzy producenci wycwanili sie i odrzucają reklamacje(piszą na produktach czy ulotkach,że nie ma gwarancji lub nie powinno sie stosowac do aut zasilanych LPG).Ostatnio np taką polityke prowadzi firma Michaele produkująca tłumiki tuningowe tzn z ozdobnymi końcówkami-basowe.Warta sprawdzenia jest też cena polskiego producenta (jednej z nielicznych juz Fabryk) jakim jest Brodnica ,z tego co pamiętam tłumiki tej firmy były znacznie tańsze niż Bosal a z 2-letnią gwarancją producenta.mam nadzieje że nikogo nie zanudziłem

P.S Jeszcze jedno.....z terenów Małoposkich wszystkich ostrzegam przed firmą Auto-Wydech,(Rondo Czyżynskie)ceny z kosmosu zarówno tłumików jak i robocizny,jak miałem kadetta to za wymiane 2-óch tłumików chcieli odemnie 160zl -ZA SAMĄ ROBOCIZNE,pojechalem za kraków,do mechanika gość wzioł 30zl i jeszcze sie tłumaczył,że troche roboty z tym było,że trzeba było przyciąć rure i dlatego tak dużo

[ wiadomość edytowana przez: bart2222 dnia 2004-11-21 16:28:14 ]

[ wiadomość edytowana przez: bart2222 dnia 2004-11-21 16:29:13 ]

Jeżeli chodzi o tłumiki, to nalezaloby sie zastanowic nad tym, czy:

- czy to ma byc zwykly tlumik czy np. "sportowy"
Z uwagi na to, że kolega wspomina o Lorbim (To bodajże z Koszalina), domniemam, że chodzi o tłumik sportowy.

Lorbi reklamuje sie w gazetach, ja osobiscie nie mialem z nim stycznosci, ale kilku kolegow przeprowadzalo proby i slyszalem raczej niepohlebne opinie.

Jezeli chcesz/zastanawiasz sie nad zamiana zwyklego tlumika na basowy (Poniewaz wymiane koncowego tlumika raczej trudno nazwac sportowym) proponowalbym przemyslec kilka innych mozliwosci:

1) mozesz kupic niedrogi tlumik krajowych producentow (np. KM Malon Olsztyn - firma chyba najbardziej popularna w srodowisku tuningowcow z mniej zasobnym portfelem - cena od 180 do 300 zł
WM Sport, Wega (Vig-Tech), Pantaler (na licencji Ultera, ale nie polecam bo wykonanie mocno średnie, Wiater lub ostatnio popularne KatExpo (opinie raczej pohlebne)
2) Wydech Remus, SuperSprint, Michael itp. - cena kosmiczna, jakosc i osiagi poprawne
3) Tłumik Ulter (ja osobiscie mam wydech robiony na zamowienie, na bazie Ultera (koncowka i puszka tylna) - i to rozwiazanie polecam, poniewaz znajdujac dobrego fachowca od montowania wydechow (a niektorzy z branzy maja naprawde leb na karku) - konstruujac wydech na podzespolach renomowanych producentow moze wyjsc ci taniej niz zakup np. koncowego tlumika w sklepie...

Pozdrawiam i polecam zastanowienie sie nad tematem, zakladajac tlumik slaby nie tylko stracisz na mocy/przyspieszeniu/elastycznosci - ale dodatkowo do kazdych 100km bedziesz musial dolozyc pare zlotych na paliwko...

Ja nad wydechem siedzialem dobry miesiac (lacznie z wyszukaniem dobrego fachowca) ale nie zaluje nawet godziny poswieconej temu tematowi...

lorbi???????/ to nie jest firma produkujaca lody

Nie moge zgodzić sie z wypowiedzią kolegi netghost odnośnie firmy Michael.Co prawda Remus i SuperSprint to już wyższa klasa(cenowa) ale naprawde ciekawy tłumik Michaela mozna kupić w przyzwoitych pieniądzach tj zależnie od końcówki od 200-400zl.Tłumiki są dobrze zabezpieczone i naprawde fachowo wykonane,i ciekawe stylystycznie.Zreszta właścicielem firmy Michael jest żona głownego przedstawiciela na polske firmy Bosal a to o czymś świadczy .W podobnej cenie można zakupić tłumik firmy ,,Jacky'' z Wrocławia też niezłe jakościowo,ceno w przedziale od 200-350.A jeśli dysponujesz duża gotówka mozna nabyć tłumik z nierdzewki za jedyne 500zl.Myśle wieć że cena sportowego tłumika(bez zbędnych bajerów)bedzie porównywalna z ceną tłumika fabrycznego.

Nie ma tłumików firmy Jacky...

Jacky jest dystrybutorem WM Sport... ;P, wiec lepiej kupic u producenta w Olsztynie...

Pozdrawiam.

A ja wam powiem że Lorbi według mnie robi jedne z najlepszych wydechów i generalnie jeśli dodzwonisz się do właściciela to jest on w stanie Ci cały nowy układ wydechoy zrobić z nierdzewki i na dodatek możesz sobie ustalić czy chcesz aby był basowy czy cichy, oczywiście mówimy tu tylko o tłumikach przelotowych, które na dodatek musi Ci założyć jakiś dobry tłumikowiec, mnie zakładali ze trzy razy aż, sam wszedłem pod auto i teraz jest ok, nic nie buczy nie ma wibracji a sportowy końcowy tłumik jest słyszalny dopiero przy wysokich obrotach. Oczywiście cała operacja troche trwała wymagała sporego grzebania i znalezienia odpowiednich informacji, efekty są naprawde niezłe na 4 i 5 biegu przyspieszenia o ok 0,5 do 0,7 s lepsze. Spalanie pozostało na tym samym poziomie a jak pojade na hamownie to pochwale sie wynikami.