Od czego to jest

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wtam wszystkich.
Wczoraj cały dzionek zmienialiśmy uszczelke pod głowica i zauważyłem jakiś gumowy przycisk pomiędzy błotnikiem a zbiornikiem wyrównawczym.Nie mam zadnej ksiązki od atu plusa (na razie) i nie wiem od czego to jest. Aha i dlaczego są dwa wentylatory chociaż cały czas załancza się jeden.Pozdrawiam

Chyba bezwładnościowy - powypadkowy wyłącznik zapłonu. W przypadu zadziałania - odcięcia zapłonu np po stłuczce wystarczy wcisnąć przycisk (gumowy).

Może drugi załącza się jak pierwszy sam nie daje rady . Sprawdź zasłaniając całą chłodnice tekturą - tylko silnika nie przegrzej .

To odłącz ten jeden i poczekaj az sie silnik zagrzeje. Ale przy 110 stopniach na wskaźniku juzprzestań grzać. @ wentyl powinien sie właczyć w momencie kiedy 1 nie daje rady schłodzić silnika - jego włacznik jest w innej temperaturze.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Takie grzanie to przesada, zewrzyj na krótko przewody zdjęte z włącznika termicznego to sprawdzisz czy działa. ponieważ gorący płyn bardziej ogrzewa lewą część chłodnicy to częściej włącza się prawy wentylator (głupota odwrotnie podłączone włączniki). Ja zmieniając chłodnicę kupiłem dwa włączniki o niższej temperaturze zwarcia styków a i tak jeden wcześniej się włącza ale ten co trzeba bo zamieniłem przewody.

Dobra nasza. Dzięki bardzo za wskazówki.A z tymi wentylatorami jest tak jak piszecie...(sprawdzałem)
Musze jeszcze zmienić wydech(cały).Jak go obejzałem to sie przeraziłem...rdza nie daje za wygraną.Jakby co to sie jeszcze odezwe.Pozdrowionka