| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-11-21 21:10:05 Magnetyzer to mozesz sobie o kant du.... podtluc. Strata opieniedzy a zestaw ospojlerowania do espero robi Jędrasik |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-21 21:59:38
i tylko jedrasik..niestety
bez specjalnych umiejetnosci mozna zmienic np piora wycieraczek, zarowki, kolo zapasowe, zapach we wnetrzu, ewentualnie filtr powietrza (moze byc wkladka K&N.. choc nie wiem po co)..mozna tez mienic swiece..i pare innych glupot ale tak powaznie to jesli nie jestes mechanikiem i/lub nie masz okreslonej sumki ktora chcialbys utopic w tym samochodzie to lepiej pozegnaj sie z nadzieja ze w istony sposob poprawisz ten samochod.. jesli natomiast masz pare zloty to zacznij od: 1. dobrych opon 2. dobrych klocko i tarcz 3. dobrych amorkow i ewentualnie sprezyn mozesz tez sprawdzic swiece i kable oraz stan filtra powietrza..zresetowac kompa..no nie wiem cos by sie jeszcze znalazlo..ale za modyfikacje silnika wzialbym sie dopiero po zrealizowaniu punktow 1-3 |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-11-21 22:35:59
dobre świece i czyste filtry - więcej chyba nie da rady
jak napisał DeeJay - tylko grubość Twojego portfela. Pozdr. P. |
Armani01 | 2004-11-21 23:43:23 HEEEHHH ... mój ziomal w klubie Pamiętaj tuning optyczny to zło Z osób które tuningują w praktyce czyli już coś się znają na tuningu espero (a nie tych którzy NIC nie robią i twierdzą że się znają albo tych którzy TYLKO krytykują) no i kilku którzy NIE tuningują ale NAPRAWDĘ się znają .... POLECAM Jadzwin [pierwsze espero TURBO szacowana moc 160 KM ma być 200 kucy !!!!!] Speedr [Fachowiec w większości spraw] Bartek 1112 [styling / skóra we wnętrzu/zawiecha itd..] Zoltar [SIĘ ZNA] MaciekGT [pierwszy POWAŻNY tuning silnika w esperaku = Espero GT] kazak [wiem że coś robi] Ja johny [ale on tu prawie nie cagląda] DeeJay [ MUZA i nagłośnienie] TomekMydłowski [to samo] chyba Henbas i pycel [ zaje fajne podświetlenie zegarów] Łukasz Gajer [wie DUŻO o stylingu (ogromna galeria zdjęć) zawiecha i ogólnie SPOKO GOŚĆ !!!] JACO [bardzo pomocny klubowicz zna się ogólnie na "chorobach " naszych esperaków , podobnie wiekszość wymienionych] To tylko Ci których wyczyny znam i szanuję i podziwiam ! Panowie których nie wymieniłem PRZEPRASZAM.... bardzo Was szanuję za waszą wiedzę o samochodzie Espero wielu z was ma wiedzę o mechanice naszych fur 10000% większą odemnie --- ale Wy nie tuningujecie.... przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo roll: P.S. TO NIE JEST RANKING OSÓB KTÓRYCH NAJBARDZIEJ LUBIĘ (wręcz przeciwnie wiele opini tych ludzi jest mi niepochlebna ale wiem że "coś wiedzą o tuningu ESPERO) TO NIE JEST TEŻ WŁAŻENIE W DUPALA ( ... bo niby po co ... no może za wyjątkiem Jadzwina WSZYSTKICH TYCH KTÓRYCH POMINĄŁĘM A NA TO NIE ZASŁUGIWALI (czyli też coś fajnego stworzyli) PRZEPRASZAM i proszę o dalsze kandydatury !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no i .... piotr-ek [żartowałem] : [ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-11-22 00:19:21 ] |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-21 23:47:20 no ale po co ta laurka?? |
Armani01 | 2004-11-22 00:15:43 Tych którzy czytali post przed edycją proszę o ponowne się z nim zapoznanie Przepraszam was panowie może i żle zrobiłem że ludzi z imienia i nazwiska wymieniłem to może być żle odebrane przez tych nie wymienionych no ale przecież to rankin osób O KTÓRYCH WIEM ŻE ZNAJĄ SIĘ NA TUNINGU ( a nie tylko mówią że tego nie rób , to się nie opłaca a wogóle esperyna to limuzuna....) Wiele osób których nazwiska tu się NIE znalazły BARDZO SZANUJĘ I MAM DO NICH OGROMNY DŁUG WDZIĘCZNOŚCI === to wszyscy Ci którzy chociażby odpowiadają na moje posty [WIELKIE DZIĘKI] np. na ten o " wyborze monitora" oraz są mi pomocni radą i wiedzą Np slayter !!!! który kupił mi sworznie w Wawie (za swoją kasę ) i wysłał mi do chaty /póżniej też był FANTASTYCZNY (nie w łóżu) Także do wszystkich nie wymienionych ..... no offence !!!!!!! Co do pytania ... czyli o tanim tuningu ... to espero to bardzo drogie autko do tuningu (np trzeba wymieniać CAŁE zawieszenie podczas gdy np. w A3 wystarczy do serii włożyć wyższy profil felgi i nic nie ociera i td.... także tanie to są rzeczy wymienone już gdzieś w tym poście |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-11-22 00:49:55 W zasadzie to wiekszość zostało już powiedziane:
TANIO: - dobre świece (NGK V-Line) - K&N (wkładka, zamiast filtra) - dobry syntetyczny olej (Mobil 1 5W50) - sprawny (drożny) wydech - polerka dolotu - dobre opony, klocki, tarcze, sprężyny DROGO: Tu jest problem - 1,5 ma mięciutkie pierścionki, malutkie zaworki i TURBO raczej nie wchodzi w grę - Chojnacki i pakiet GT - wysoka cena (zapytaj Bartka albo Chojnackiego - swap Ogólnie, 1,5 nie jest najlepszym obiektem do tuningu mechanicznego |
Armani01 | 2004-11-22 01:06:34
No i pewnie Maciek GT coś pamięta Co do tuningu naszego silnika to tak jak powiedział JACO żeby coś odczuć to tylko swap najlepiej na coś oplowskiego ... MOCNEGO z kadetta GSI --- tylko tu jest problem bo my w 1,5 dohc mamy inne łapy trzymające silnik tzn. są one w innych miejscach niż np. esperyna 1,8 - 2,0 (bo w 1,8 czy 2,0 to wystarczy że bierzesz silnik +ECU silnika z tych starszych oplowskiego i wkładasz w miejsce starego a u nas trza przerabiać łapy między innymi dla tego dzisiaj nie mam swap-a tylko LPG Co do spojlerów to trzeba samemu przerabiać albo tak jak mówił Bartek ...... Acha ... niektórzy mówią że wypierniczenie katalizatora coś daje .... pytaj np. Lee [ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-11-22 01:09:26 ] |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-11-22 01:21:31
No pewnie pamięta, ale raczej tuning 1,8.
Daje, ale zazwyczaj wtedy, gdy katalizator jest już stopiony i zapchany. |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2005-01-09 20:25:33 Nie chcialem zakladac nowego watku, wiec sie dopisuje pod tym 1,5 DOHC
No wlasnie... ostatnio mnie bardzo niepokoi ten problem. Rozmawialem z kilkoma Osobami i doszliśmy do wniosku, że to moze byc wlasnie wina katalizatora. A o co chodzi ? Juz wyjasniam... dwulitrówka nie poleci wiecej niz 185-190, a poza tym mam "rewelacyjny" czas ...15,4 sek Tak wiec ...z racji tego, ze (gdzies tam daleko) zbliza sie wiosna i chcialem po ktorejs z najblizszych wyplat robic cos z wydechem... czy wywalac katalizator ? Czy to moze byc jego wina, ze dzieje sie tak a nie inaczej ? Pomóżnie i doradźcie = > PLEASE ! |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-01-09 21:03:39 Michaś - mój Ty imienniku 15,4 - jeżeli to nie jest czas na ćwiartkę tylko do 100 to faktycznie słabiutko Katalizator zostaw jeżeli jest sprawny, jeżeli nie to wymień. Tylko nie myśl o strumiennicach - nie jest to dobre rozwiązanie. Jeżeli nie ruszałeś nigdy wydechu to wymień środkowy i końcowy - jeżeli nie pomoże to pokombinujemy dalej. |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-01-09 21:38:52 Dodam kilka słów od siebie,
- co do swapa z gsi, niejest to takie proste tylko silnik i ecu, włożytć jest prosto, podpiąć tez, tylko ze gorzej jest ze wszystkimi innymi pierdułkami typu abs, air bag itp, w orginalnym komputerze są ich funkcje jakos tam zaprogramowane, jak ustawic je w tym np z gsi, - w gsi jest inna skrzynia biegów czyli nieprzełoży sie na asfalt tych 150 koni tak jak w gsi - inny jest kolektor dolotowy i peda problemy ze sterowaniem nawiewami bo wkońcu u nas do sterowania jest używane podciśnienie z kolektora = ja mam kompletną głowice od kadetta gsi 1.8 przygotowana do założenia i boje sie za to zabierac bo podejrzewam ze unieruchomie samochód na dłuższy czas a głównym problemem bedzie elektronika, - atak pozatym to polecam wypatroszenie katalizatora(tylko że środowisko bedzie mniej czyste) i odelżenie koła zamachowego |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2005-01-09 22:34:42
Jak milutko, ze wiecej Osob nosi takie fajne imionka
Oki, a teraz na poważnie... Dzięki za informacje i sugestie - wiem przynajmniej w jakim kierunku kombinować Tak wiec... czekam do wypłaty i ... PS A o strumienicy ani zadnym magnetyzerze na razie nie myslalem i poki co takowego nie planuje. |