Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-11-21 22:45:40 Wczoraj zatankowałem ponad 30 l benzyny (jeżdzę na gazie) w baku było jeszcze co najmniej 10 l. Wchodząc do auta dziś wieczorem czułem intensywny zapach benzyny. Było ciemno więc nie bawiłem się w szukanie miejsca wycieku. Kontrolując jednak na trasie poziom paliwa okazało się ze pozostało jeszcze ok 1/4 baku. Książka podaje, że nasze baki mają pojemność 50 l.
Miał ktoś z Was taki przypadek? Czy to jakaś nieszczelność? O co tu chodzi? |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-11-21 23:17:15 Miałem też coś takiego (ubytek benzyny i smród w środku auta)
Podejrzewałem, że mi zbiornik przerdzewiał, ale to był fałszywy trop. Najpierw uszczelniłem rurkę odpowietrzającą, bo paliwo mi się wylewało tylko przy maksymalnym poziomie (przez pwien czas jeździłem ze zbiornikiem napełnianym do 3/4 pojemności i był spokój). Po jakimś miesiącu znów poczułem zapach benzyny w kabinie i dość duże "zużycie" paliwa ... Tym razem przerdzewiała obudowa filtra paliwa ![]() ![]() Wyłączyłem silnik - przestało Włączyłem - znów kapie ... Filtr oczywiście wymieniłem i od tego czasu już jest OK ![]() |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-11-22 09:54:02 Dziękuję
To jest coś! Dziś mam badanie techniczne - muszę to sprawdzić. Może nie wstrzymają mnie z podbiciem przeglądu bo jutro się kończy ![]() |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-11-22 22:45:35 Już wszystko wiem ![]() ![]() Oczywiście przegląd nie podbity z powodu dziury (przetarcia) zbiornika paliwa. Niestety jutro mi się kończy ważność badania technicznego. Pozostaje mieś nadzieje, że uda mi się znaleźć warsztat, który mi to porządnie sklei. KU PRZESTRODZE Wzdłuż tylnej części baku biegnie jakiś przewód, ponieważ nie był ona należycie przymocowany przetarł zbiornik paliwa! |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-11-24 22:04:15 Sprawa już została wyjaśniona.
Bak został przetarty przez biegnący w jego okolicy przewód hamulcowy. Watro tam zaglądnąć i zapobiec awarii. Może ktoś ma do sprzedania zbiornik paliwa? Na razie dziura została zaklejona, ale nie mam pewności, czy klej wyrzyma. |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-11-25 11:30:42 Slyszalem ze do klejenia bakow bardzo dobrze nadaje sie Poxilina. |