MotoNews.pl

Kolektor wydechowy... prosze o porade.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witka . mam znowu p[roblem z kolektorem wydechowym wymiana uszczelki pomogła na krótko. chyba jest pęknięty i przez to gorące spaliny oszkadzają uszczelke pokrywki zaworów. widać nadpalenia na plastikowej pokrywce zaworów. więc do żeczy . czy można spaważ kolektor i czy ma to sens. z kasą cienko więc nie bardzo mnie teraz stać na nowy. ile kosztuje spaw a ile nówka . dzięki za odzew. ps. motor 2.0 16 v . pozdro fomin.wrocław

Ja co prawda, kupiłem omę niedawno, ale poprzedni właściciel spawał kolektor.... Jest to mój znajomy i powiedział mi, że spawał jakieś 30.000 km temu... więc.... chyba opłaca się spawanie, jeśli nie ma się kilku stów za dużo

Pozdr.

Cześć
Mój mechanio stwierdził i pokazał pęknięcie kolektora.
Postanowiłem zaspawać u kolegi na jakiś czas i kupić nowy (używany ale cały).
Pospawanie 50 zł (3 pęknięcia - spawane na gorąco). Zrobiłem 10.000 km i na razie odpukać wszystko OK.

Pozdro
Darek

witam!
Ja tez mialem taki sam problem z kolektorem.Pękł na długosci ok 4 cm. warto jest także po zespawaniu lekko go splanowac dla pewności.ja tak zrobilem i jest narazie gitara.(koszt ok 70 zl wszystko) podrawiam.

Mi też pękł jakieś 5 m-cy temu (2.0 16V). Ze względu na brak czasu kupiłem nowy za 780 zł w serwisie opla. Jeżeli chłopaki mówią, że po spawie nie jest źle to myślę, że warto spróbować. Wkońcu 50 - 70 zł. za spawanie to nie tak dużo.

Powodzenia!!!

Cześć wszystkim!
Wymieniłem pęknięty kolektor jakiś miesiąc temu na używany (150 zł). Jak do tej pory wszysko ok. Pękł oczywiście zaraz po założeniu instalki gaz. Nowy jak się dowiadywałem, to koszt ok. 750 zł. Chyba warto więc pokombinować aby oszczędzić parę stówek. Kolektor kupiłem od gościa co handluje używanymi częściami (wysyłka ok. 50 zł), tel : 501 181 173

jedno jest pewne. jak jest dobrze postawane to nigdy nie pęknie drugi raz w tym samym miejscu. dobry spaw ma większą wytrzymałość niż materiał bazowy

serdeczne dzięki za wasze podpowiedzi przyznam bez bicia że po tym co mówicie pewnnie go pospawam . jeszcze raz dzięki. fomin.

Czym sie objawia pekniety kolektor wydechowy?
Pozdrawiam
Jimmi

jak odpalam na zimnym silniku to pierdzi jak motorynka a jak sie stopniowo nagrzewa to cichnie. ale i tak pierdzi

...no to tez to mam.

fomin: dlugo juz tak Ci pierdzi?
Zdaj prosze relacje po spawaniu, bo moze i ja sie skusze?
Czy pod nagrzaniu sie silnik jest glosny (podczas jazdy np 120km/h)?
Pozdrawiam
Jimmi

Witka
miałem ten sam problem więc pospawałem i wytrzymał pare tysiączków więc się zakręciłem za drugim i udało sie kupić używkę za 150 złociszy i teraz jest OK

Pozdrawiam

witam (2.0 16v) miałem problem miesiąc temu ale to uszczelka uffff dowiadywałem sie nowy kosztował około 700 zł a z katalizatorem coś około 2300 zł tak powiedział gościu który sie trudni tłumikami w wawie

pozdrawiam
zapomniałem dodać że ja mam też spawany

[ wiadomość edytowana przez: fryzjer dnia 2004-11-24 21:47:56 ]

no chyba też to mam ale nie wiem czy uszczelka można nabyć za 30 - 50 izika czy kolektor jak to sprawdzić ???????? Ja niestewty mam 2,4 i dostęp do tego miejsca jest niezaciekawy ciekaw jestem ile mechaniory biorą za wymiane takiej uszczelki i ewentualne pospawanie jakby się okazało żę trza niestety spawać???
UWAGA 2,4 napchane nad tym kolektorem że nic nie widać!!!!!!!!

siemka maniacy kolektorów napewno dam znać co i jak. autko już sie rozbiera u znajomka na kanale. ma wymienić [rócz tego wszystkie podejrzane uszczelki. i takie tam inne.....pierdoły. chłop zna sie na żeczy bo sam kiedyś miał ome i mówi że jak tak patrzy to mu sie łza w oku kręci. pozdro fomin

no autko odebrałem wczoraj, kolektor był pekniety , na górze 20 cm a na dole 13 cm koszt spawania i planowania 110 zł. montaż i demontaż plus regulacja hamulca ręcznego 180 zł. do tego 4 urwane szpilki a żebu ruszyć linką od ręcznika trrza było opuścić wał napędowy tak więc chłop sie natrudził czy zapłac iłem dużo za robote nie wiem ale wiem że nie mam nic podmienione ani nie było katowania. pozdro fomin

Panowie przecie to normalka w 2.0 16V pęknięty kolektor te typy tak mają, miałem dwie takie omy i w obu spawałem kolektory , a do tego jak jeszcze katalizator poleci to już klęska polonez lepiej parkocze.Aleco do spawania to jestem za napewno się opłaca i nie pęknie w tym samym miejscu. Osd kąd mam MV6 to nie wiem co to pęknięty kolektor i polonezowskie parkotanie.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-30 19:03:25, fomin pisze:
a żebu ruszyć linką od ręcznika trrza było opuścić wał napędowy tak więc chłop sie natrudził ...

No nie wiem. Ale wiem, że ja wymontowałem całą linkę od ręcznika bez żadnego opuszczania wału a na dodatek bez żadnego kanału. No to chyba wyczynu dokonałem. Na dodatek śrubę ściągającą miałem zapieczoną i dopiero po wyjęciu całej linki mogłem ją odkręcić. No to chyba jestem cudotwórcą.

a czy ten cud zrobiłeś w omie b caravan???????