Bestia mi dzisiaj nie odpaliła!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś rano spotkała mnie niemiła przygoda. Wsiadłem , rozgrzałem świece , kręcę a tu nie chce odpalić. Rozrusznik działa a wygląda jakby nie było paliwa. Filtr paliwa wymieniony 10000 km temu. Jeżdżę tylko na dobrej ropce. Co to może być? Pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Krzyś W. 2,5 td.

Czołem,
Odkręć odpowietrznik na filtrze paliwa, przekręć stacyjkę ( bez kręcenia rozrusznikiem) i zobacz czy z odpowietrznika leje się paliwo. Jeżeli nie to nie działa pompka w zbiorniku - brak zasilania lub padła sama pompa ( jak u mnie ). Po przekręceniu kluczyka pompka działa przez ok 10 sekund. Jeżeli do tego czasu nie odpalisz to popka sama się wyłączy.
Powodzenia
Piotr

P.S. Wczoraj miałem coś podobnego. Najpierw nie chciała zapalić , potem po kilkukrotnym kręceniu zapaliła. Zgasiłem i po chwili zapaliła od strzału. Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady. Krzyś W.

A nie jest to wina przymarzającego paliwa? Temperatury są poniżej zera, a możesz mieć paliwo letnie. Nigdy nie wiesz co tankujesz. Poszukaj uszlachetniaczy do paliwa może. Jak kiedyś jeździłem Dieslem to lałem stopogel tak to się chyba nazywało. Oczywiści jeśli to nie problem mechaniczny.

Dziś pojadę do znajomego mechanika i będziemy szukać. Oczywiście spróbuję też z uszlachetniaczami , ale temp. nie były znowu takie niskie( do -8st). Paliwo z Shella. Krzyś W.

Sprawdź jeszcze świece i przekaźnik od nich.
U mnie padła jedna świeca, zrobiła zwarcie i poleciał przekaźnik.
Co ciekawe lampka pokazująca grzanie świeciła normalnie

Pzdr

Paweł

Szanowni użytkownicy diesla jakie polecacie ulepszacze do ropy. Mechanior powiedział , że to na 90% wina paliwa. KrzyśW.

hmm uszlachetniacze powiadasz.... ja od roku stosuje ABSOLUTA i pomaga, auto zdecydowanie żwawsze, ale czasem nie bardzo reaguje na ruchy kierownica ...hmmm co robic ?? Probowalem juz nawet BOLSA , efekt ten sam, ale o zamarznieciu nie ma mowy...

Cytat:
2004-11-23 10:40:54, powercafe pisze:
hmm uszlachetniacze powiadasz.... ja od roku stosuje ABSOLUTA i pomaga, auto zdecydowanie żwawsze, ale czasem nie bardzo reaguje na ruchy kierownica ...hmmm co robic ?? Probowalem juz nawet BOLSA , efekt ten sam, ale o zamarznieciu nie ma mowy...

Cokolwiek co czyści układ i podwyższa liczbę liczbę cetanową paliwa byle markowa (STP, XeramiX czy coś takiego).
A sprawdził ci świece?
Nasze dieselki tak mają, ze bez świec nie odpalą

[ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2004-11-23 20:20:11 ]

Dopiero dziś będę wiedział co się stało. W poniedziałek nie zdążyłem do mechaniora bo z Katowic do Tarnowskich Gór (35km) jechałem 2,5 godz. Zawiozłem wczoraj ( zaholowałem) i dziś czekam na wiadomości. Dam znać. Krzyś W.

Szanowni Państwo. Mechanik stwierdził , że przyczyna była w niesprawnych świecach żarowych. Za wymianę 6 szt oraz uszczelek zażyczył sobie 540zł. Czy to dużo? Krzyś W.