Prawko od 16-stki ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co myślicie o 16-sto latka za kułkiem ?????

o stycznia wchodzi a ustawa !!

temat juz był na forum poszukaj

Jestem za a nawet przeciw... bo te ograniczenia, które idą w parze z tym prawkiem są do bani

Cytat:
2004-11-23 15:39:30, rzeszowiak pisze:
o stycznia wchodzi a ustawa !!

To bedzie jedna z głubszych ustaw: Szesnastolatek z autem rodziców to nie ciekawe połączenie

Rzeszowiak masz jakieś sprawdzone info na ten temat, czy słyszałeś tylko

[ wiadomość edytowana przez: marek dnia 2004-11-23 15:52:15 ]

tu wszystko jest http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=547130

Cytat:
2004-11-23 16:06:16, MaCa pisze:
tu wszystko jest http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=547130

Wszystko tzn, opinie na temat pomysłu na prawo jazdy od 16 lat. Takie rzeczy są cyklicznie co roku i myśle ze szybciej sie doczeka 18 roku i zrobi "pełne" prawko niż wprowadzą to

Kurde pomyliłem sie to nie dotego postu

Cytat:
2004-11-23 15:50:29, Marek pisze:
To bedzie jedna z głubszych ustaw: Szesnastolatek z autem rodziców to nie ciekawe połączenie

Siema.
Siedze u kumpla i nie mogę tego czytać spokojnie... Spójrz prawdzie prosto w głośnik - ile masz lat i czyja jest ta astra jak nie Twojej matuli? Z tego co mi wiadomo to nie masz jeszcze prawka, nie? Więc zanim będziesz ział z czyichś postów - zastanów się czy nie skompromitujesz samego siebie...

produkował się niżej podpisany (bo nie mogłem się zalogować na swoje konto )
McAbra

[ wiadomość edytowana przez: MaCa dnia 2004-11-23 18:20:10 ]

To śpiewałem ja - Jarząbek

Cytat:
2004-11-23 18:19:19, MaCa pisze:
Siema. Siedze u kumpla i nie mogę tego czytać spokojnie... Spójrz prawdzie prosto w głośnik - ile masz lat i czyja jest ta astra jak nie Twojej matuli? Z tego co mi wiadomo to nie masz jeszcze prawka, nie? Więc zanim będziesz ział z czyichś postów - zastanów się czy nie skompromitujesz samego siebie... produkował się niżej podpisany (bo nie mogłem się zalogować na swoje konto ) McAbra [ wiadomość edytowana przez: MaCa dnia 2004-11-23 18:20:10 ]

MIstrzu i dzieki temu moge spokojnie napisać że w wieku 16 lat nie powino miec sie prawka

Cytat:
2004-11-23 19:03:36, Marek pisze:
MIstrzu i dzieki temu moge spokojnie napisać że w wieku 16 lat nie powino miec sie prawka

No to ja Cię zaskoczę przyjacielu - bo ja mam 21 lat... a z tego co wnioskuję - w tym momencie ziejesz sam z siebie... Bo autentycznie - Ty prawka mieć nie powinieneś... Jak dorośniesz - wtedy może Ci się przydać... Pisząc o dzieciach w samochodach rodziców - wydawać by się mogło wręcz do złudzenia, że pasuje to do Ciebie... Ale oka - ja nie chcę się z nikim kłócić... Tylko chcę Ci powiedzieć, żebyś nie zabierał głosu tam, gdzie masz gówno do powiedzenia... i pokój z Tobą - zdrowia życzę...

Cytat:
2004-11-23 19:10:38, McAbra pisze:
No to ja Cię zaskoczę przyjacielu - bo ja mam 21 lat... a z tego co wnioskuję - w tym momencie ziejesz sam z siebie... Bo autentycznie - Ty prawka mieć nie powinieneś... Jak dorośniesz - wtedy może Ci się przydać... Pisząc o dzieciach w samochodach rodziców - wydawać by się mogło wręcz do złudzenia, że pasuje to do Ciebie... Ale oka - ja nie chcę się z nikim kłócić... Tylko chcę Ci powiedzieć, żebyś nie zabierał głosu tam, gdzie masz gówno do powiedzenia... i pokój z Tobą - zdrowia życzę...

Moj drogi ... tu Cie zaskocze, akurat w temacie prawa jazdy od 16 lat to mam chyba wiecej do powiedzenia od Ciebie. Ja znam to z bliska, znam naprawde sporo osob w wieku 15-17 lat które jeżdzą samochodami (Ciekawe jak zaczynałeś ty, pewnie podobnie...przypomnij sobie). Wiem że młody jest nie wyżyty, ja miałem tą komfortową sytuacje że mogłem się wyżywać na błoniach nie robiąc nikomu krzywdy oprocz kaszelkowi za 200zł na ktorych się wiele nauczyłem.
Aha faktycznie astra jest mamy, ale ja jeżdze camry, która nie jest rodziców. Teraz zmieniam na vw mk1 i zapewniam Cie żę prawko od 16 lat jest pomyłką, od 17 tak jak Wy zdawaliście jest idealnie.
Pozdrawiam i jak to ładnie powiedziałeś zdrowia życze

A ja to ujme tak.

Nie majac jeszcze prawka to czlowiek chcial je jak najszybciej uzyskac i nie wazne bylo nic tylko to zeby jak najszybciej prawko zrobic.
Ale juz wtedy uwazalem ze 17 lat to za wczesnie a o 16 nawet nie wspominajac.

Kazdy czlowiek jest inny i wiem ze zdarzyc sie moze bardziej roztropniejszy 16 latek niz dwudziestoparoletni gosc ale to jednostki.

Z perspektywy czasu uwazam ze minimalny wiek to 18 lat, bo wtedy przynajmniej czlowiek jako tako zaczyna myslec (choc nie zawsze).

Po mojemu obnizajac wiek na prawko to tak jakby od razu p[odniesc statystyki wypadkow.

PRZEPRASZAM jesli kogos urazilem z mlodocianych kierowcow lub kandydatow na nich ale takie jest moje zdanie i daje sobie 99% ze w przyszlosci sami przyznacie mi racje

przyznam Ci Minio rację... wydaje mi sie jednak, ze powinni wprowadzic swoista segregacje - np. poprzez test psychologiczny i praktyczny - (niby wprowadzic chca okres probny... ale wydaje mi sie, ze zbyt lagodny... natomiast ograniczenia, ktore wynikaja z prawka dla 'mlodocianych' wedlug mnie sa nietrafione...)

a teraz do Marka:
jak ja zaczynałem? zaczynałem w wieku 13 lat - też na błoniach... starym polonezem, którego własnoręcznie dobiłem... Ale co mam do powiedzenia to to, ze samochód to nie tylko zabawka do wyżywki, ale według mnie pewna odpowiedzialność...
Poza tym - ja nie piszę, że prawko powinni dawać już w przedszkolu zamiast klocków, tylko piszę, że wypowiadasz się w temacie, który dotyczy między innymi Ciebie... Jak dla mnie - prawko powinno być minimum od 18-19 roku życia - w miarę nabycia pewnych poglądów w życiu... Zamiast pluć sobie na buty - zastanów się trochę - mówisz o prawku najmniej dla siedemnastolatków podczas gdy sam masz 16, od jakiegoś czasu jeździsz bezkarnie samochodem, już jeden masz, planujesz już go zmienić... a krzyczysz na forum, że dzieciom (16 latkom) prawko się nie należy... Widzisz kontrast?
3maj się ciepło stary i mniej nerwów a więcej samokrytyki i obiektywizmu...

Spoko , zapodałem temat a tu już jest taki spór

cos na temat tu nacisnij

Cytat:
2004-11-23 19:42:38, McAbra pisze:
Widzisz kontrast? 3maj się ciepło stary i mniej nerwów a więcej samokrytyki i obiektywizmu...

Hmm nie używaj trudnych wyrazów, bo ich nierozumiesz.
Obiektywizm prosze bardzo napisałem jasno i wyrażnie że prawo jazdy od 16 lat to glupota ... podeszłem obiektywnie do sprawy choc tak naprawde bylo by mi na reke zeby bylo od 16 latek :] Mam byc bardziej obiektywny, może Ty stary podejdz przychylniej do sprawy i popatrz na to nie z perspektywy 21 latka ktory jezdzi FF a wtedy gdy miales 16 lat, podejrzewam ze juz swietnie sobie radziles za kolkiem nie lepiej niz niejeden swiezy kierwoca na drodze. Nie myślałes wtedy o tym czemu niemasz prawka
Samokrytyka ... nierozumie zabardzo o co ci chodzilo mam powiedzieć że jestem beznadziejnym kierowca ? czy że powinienem poczekac do 21 roku. Myśle że jakoś sobie radze, bo codziennie jeżdza ze mna koledzy co maja prawko i jakoś bez oporów jadą ze mną gdzieś dalej.
Pozdroi i jak z mojej strony EOT
P.S czyj jest fokus

[ wiadomość edytowana przez: marek dnia 2004-11-23 22:14:30 ]

Cytat:
Samokrytyka ... nierozumie zabardzo o co ci chodzilo mam powiedzieć że jestem beznadziejnym kierowca ? czy że powinienem poczekac do 21 roku.

Po kolei:
Nie wiem czy nie dowidzasz co napisałem, czy do Ciebie to nie trafia - nie wnikam kto jakim jest w tym momencie kierowcą w wieku 16 lat... Może i jesteś nawet lepszy ode mnie, może bardziej doświadczony - nie mówię, że nie. Tym samym nie każę Ci uważać się za gorszego - bo młodszego. Również nie zabraniam Ci jeździć, bo co mi do Twoich decyzji. Ja Ci jedynie próbowałem zwrócić uwagę, że pisząc "szesnastolatek w połączeniu z samochodem rodziców to nieciekawe połączenie" podczas, gdy sam to praktykujesz - napisałeś praktycznie między innymi o sobie. Oceniasz innych - a robisz dokładnie to samo. I dlatego użyłem słowa obiektywizm - który jak najbardziej rozumiem, dlatego stosuję
Powtórzę jeszcze raz - ciut inaczej - może w końcu skapujesz - porzućmy temat "dajcie prawo jazdy szesnastolatkom". Teraz przyczepiłem się tematu "krytykujesz innych a robisz to samo co oni" <= w ten sposób spójrz na moje wypowiedzi.

Co do tego - czy w wieku 16 lat myślałem o prawku... Owszem - myślałem i chciałem je mieć... Jak większość szesnastolatków za pewne. Nie ukrywam też, że jeździłem raczej sporo już wtedy... Dlatego wcale się nie dziwię szesnastolatkom, że chcą je mieć i legalnie (w miarę.... ) jeździć po drogach publicznych...

A Focus jest mój.

[ wiadomość edytowana przez: McAbra dnia 2004-11-23 22:47:50 ]

dajcie sobie spokój bo widze ze ta wasza rozmowa nie ma sensu a znając zycie ustawa nie wejdzie i prawko bedzie od 18 normalnie, i moze nie kazdy bedzie zadowolony ale tak moze i z jednej strony bedzie najlepiej