Pytanie o komputer sterujący i prawo dot. montażu komputera?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Niedługo będę zakładać instalację gazową do Renault Clio '91 z silnikiem 1.4 l na monowtrysku, bez katalizatora i w związku z tym mam dwa pytania:

1) chciałbym mieć jak największą możliwość samodzielnego ustawienia pracy komputera sterującego całą instalacją. Obecnie zastanawiam się na Autronic AL-700. Czy możecie mi polecic jakiś inny, lepszy komputer sterujący ?

2) czy prawda jest, że samochody bez katalizatora sprzed 95 roku, moga mieć nadal legalnie montowane instalacje gazowe bez komputera sterującego ?

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Pozdrawiam

ad 1- Stag-50/100, Nikolaus, BingoS, ale do kazdego z nich jest inny soft i interfejs. Polecam Staga - niezla zabawa
ad 2- btak katalizatora nie zwalnia od potrzeby montowania ukladu sterujacego - istotna jest sonda lambda

Poszukaj na allegro do jakiego kompa najlatwiej dokupic soft i kabelek.

Co do koniecznosci instalacji kompa to musi miec go kazda instalacja w samochodach o zasilaniu wtryskowym (niewazne czy jednopunktowy, czy wielopunktowy, ani czy ma kata, czy nie ma).

A co jest z autami ktore nie maja sondy lambda a maja wtrysk?

Jeśli auto ma wtrysk a niema sondy to instalator może marudzić. Kolega instalował gaz do mercedesa 190 z silnikiem 2.0, nie wiem który rocznik bo składak i ma silnik z wtryskiem wielopunktwym i brak sondy. Gazownik nie zabardzo chciał montować ale założył i stwierdził , że jeśli ktoś sie będzie czepiał to powiedzieć, że stara konstrukcja i niema sondy. Zresztą ja w swoim samochodzie po wymianie sprzęgał miałem odłączony komputer od sterowania gazem (lecho mini) i jeżdziłem bez problemu. Dopiero po dwóch miesiącach zobaczyłem że jest nie podłączony, a regulacja jest na śrube w parowniku i śrube na mikserze .

witam.
proponuję BINGO

A ja do autek na wtrysku i bez sondy proponuje... zalozyc sonde i 2 generacje. Sonda to nie jeste wielki koszt - ok. 20-30zl sonda od Poloneza.

Cytat:
A ja do autek na wtrysku i bez sondy proponuje... zalozyc sonde i 2 generacje. Sonda to nie jeste wielki koszt - ok. 20-30zl sonda od Poloneza.

a po co ci sonda na gazie skoro i tak ją emulujesz

Troszke mylisz pojecia.
Komputer od instalacji gazowej bierze sygnal z sondy lambda, a nie z emulatora. Emulator niejako oszukuje komputer od benzyny, zeby ten nie wyswietlal bledow. Bledy te moga byc skutkiem tego, ze napiecie na sondzie przy jezdzie na LPG jest troche inne, niz przy jezdzie na benzynie. Wynika to z tego, ze jest troche inny stechiometryczny sklad mieszanki.

A jesli auko jest V6 to nie bedzie potrzeba 2 sond? jedna wystarczy?

Eee, tu nie mam pojecia.
A czy w autach o silnikach typu V sa fabrycznie 2 sondy lambda? Nigdy nie bawilem sie taka zabawka. Znaczy sie przez 4 miechy bylem posiadaczem Cheviego Luminy V6, ale niegdy nie mialem okazji go dokladnie zlustrowac.

Cytat:
2005-01-16 11:22:59, Anonymous pisze:
A jesli auko jest V6 to nie bedzie potrzeba 2 sond? jedna wystarczy?

Wiec, raczej nie, wystarczy jedna, aby tylko sprawna, co by komp nie wariowal,i wszystko chodzilo OK!!