MotoNews.pl

Auto Świat i porównanie: Hyundai, Fiat, Mitsubischi, Opel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ostatnim wydaniu Auto Świat przeczytałem porównanie samochodów : Fiat Multipla 1.6/Hyundai Matrix 1.6/Mitsubishi Space Star 1.6/Opel Meriva 1.6. Nie chciałbym negować tego porównania ale zraziła mnie jedna rzecz, mianowicie przedstawienie zalet aut europejskich zajęło prawie 3/4 tekstu, natomiast pozostałe 1/4 to ochłapy rzucone dla hyundaia i mitsubischi.
A ta wypowiedź, cytuję :
"W tym teście chcieliśmy porównać Opla Merivę z jego dalekim kuzynem, "ugrzecznioną" Multiplą. Dlaczego "kuzyn"? Ponieważ macierzysty koncern Opla, General Motors, jest właścicielem 20 proc. akcji Fiata."
jest bardzo tendencyjna i nie pozostawia wiele do myślenia, że test miał wyłonić zwycięzcę pomiędzy oplem a fiatem.
Jakie macie zdanie na temat tego testu/porównania ?

ja tam nie wierzę w te ich "testy" wolę się na własnej skórze przekonac lub porozmawiać z właścicielami interesującej mnie marki na temat ich sporzeżeń

Cytat:
2004-11-24 21:01:10, speedmaster pisze:
ja tam nie wierzę w te ich "testy"

Nie trzeba od razu przekreślać tego, sam test ma w sobie dobre kierunki, skoro wśród czterech marek wybrali hyundaia to oznacza, że jest w tym dobry i nie da się go ominąć, bo stanowi poważną konkurencję. A to już jest coś !!! Tym bardziej, że wśród 4 marek znalazł się hyubndai. Sam wynik nie jest miarodajny, ze względu na specyficzne tendencje rynku (nie ma modelu, który by się świetnie sprzedawał na wszystkich ryunkach). Ale mnie zastanowiłł sposób opisywania i rozpatrywania wszystkich za i przeciw, jak również przeznaczone miejsce dla danych marek.

porównanie nieco tendencyjne, ale i tak zwróccie uwagę że matrix dostał tylko 38 punktów mniej (na 450!!) od zwycięskiej merivy
a kosztuje o 4 tys.mniej !! wnioski są oczywiste ,to się nazywa stosunek jakości do ceny ::
pozd. d

[ wiadomość edytowana przez: Daar dnia 2004-11-24 23:10:51 ]

Po przeczytaniu tego prównania, zmieniłem swoją opinię, "obiektywizm prasowy" ( ewidentnie widać w tym artykule postrzeganie europejskich marek jako najlepszych) i nie uwierzę , że testy i porównania są prowdzone w kierunku zadowolenia odbiorców, lecz w kierunku kreowania marki i opinii na temat danej marki. To sa celowe spostrzeenia by chronić własny rynek i dystansować konkurentów.

Cytat:
2004-11-25 00:12:12, Bolls_no1 pisze:
Po przeczytaniu tego prównania, zmieniłem swoją opinię, "obiektywizm prasowy" ( ewidentnie widać w tym artykule postrzeganie europejskich marek jako najlepszych) i nie uwierzę , że testy i porównania są prowdzone w kierunku zadowolenia odbiorców, lecz w kierunku kreowania marki i opinii na temat danej marki. To sa celowe spostrzeenia by chronić własny rynek i dystansować konkurentów.

Ot to
Przecież jest to wszechpanujące tendencja nie tylko w temacie aut
Żyjemy w Matrix'ie i oni (media - sponsorowanymi i poprawnymi politycznie testami i artykułami) nam powiedzą, co jest cacy, a co be i co mamy kupować, aby byc "cool" lub "trendy"
Stąd taka walka o władzę w mediach i ciągle rosnąca popularność różnych news'ów i forów dyskusyjnych podobnych do naszego.
Gdzieś te wiadomości trzeba skonforntować z rzeczywistością

Cytat:
2004-11-25 00:12:12, Bolls_no1 pisze:

to jest oczywisty fekt zgadzam sie w 100% z bollsem niestety w madiach niemozna liczyc na obiektywne testy

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2004-11-26 10:45:13 ]

Moim skromnym zdaniem Auto Świat zawsze fawoworyzował nie tyle europejskie co niemieckie marki...
W większości porównań wygrywają VW, Ople itp...
Czasami posuwają się tak daleko, że brak obiektywizmu aż razi (pamiętam jakieś porównanie Golfa IV z trzema innymi, bardziej nowoczesnymi samochodami - zdaje się że wygrał wtedy Golf nawet w takich kategoriach, w których oczywista powinna być przewaga konkurentów). Takie tendencje widać nie tylko w Auto Świecie, w większości tytułów prasowych i nie tylko widać wyraźnie brak obiektywzmu w ocenie aut. Do tego można podciągnąć stare porzekadło, że "każda sroka swój ogonek chwali" Auto Świat to przecież niemiecki Auto Bild (oczywiście są testy przeprowadzone w Polsce, ale chyba jakieś "odgórne" wytyczne funkcjonują), więc będzie chwalić niemieckie auta

MacTB masz rację Autoszmata to kalka niemieckiego pisma, podobnie jak Motor i parę innych.
A co do "wytycznych" ... to ..... skoro ich pensje zależą od wydawcy to ich artykuły nie będą nigdy obiektywne.
Tego typu testy często są ?sponsorowane? i z góry wiadomo kto będzie naj

Dla mnie jedynym pismem motoryzacyjnym, w którym artykuły są napisane w miarę bezstronnie jest Auto Po Gwarancji ale oni 99% piszą o autach używanych i LPG i testów nowych aut tam nie ma.
Mnie to nie przeszkadza bo i tak nie lubię czytać o luksusowych autach które kosztują ileś tam dziesiąt tysięcy, skoro wiem że mnie na nie stać.
Wole poczytać o takich bliższych sercu kowalskiego .. co się w nich najczęściej psuje, czy nadają się do LPG itp.
W ostatnim APG jest bardzo ciekawy artykuł o maździe RX7 z silnikiem wankla. Wiem, że to nie hyundai ale warto poczytać