| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-11-24 20:06:11 Moze ktos z Was mial juz takie sztuczki. Puka mi cos po prawej stronie z tylu. Dzieje sie tak zarowno na prostej jak i na zakretach z tymze na zakretach czesciej.
Dzwiek jest taki jak by cos stukalo o blotnik, jakby cos wisialo i sie bujalo. Patrzalem pod spod, przywiazalem wszystkie kable i linke od recznego ale dalej mam to samo. Jedyne co zauwazylem to zerwana guma oslaniajaca prawy przegub. Czy to moze byc przyczyna ? Jezdze z tym juz 6 miesiecy i nic sie nie pogarsza. Raz puka czesto raz zadko...... No nie mam juz pomyslu gdzie to dziadostwo zlokalizowac. Patrzalem juz pod tapicerke w bagazniku i tez nie ma tego cholerstwa Dodam, ze jezeli samochod stoi i mocno go buje to tez sie odzywa ten chochlik. Sorki, jezeli pisze niepoprawnie gramatycznie i ortograficznie ale zasypiam przed kompem |
_Gepard_ LOB WETERAN Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2004-11-24 22:11:02 To moze byc tylny lacznik stabilizatora lub gumy stabilizatora albo jedno i drugie pozdr |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2004-11-24 22:38:56 popieram mialem dokladnie to samo w swojej omesi.... |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-11-24 23:06:50 No to mnie pocieszyliscie. Balem sie, ze to moze byc cos powazniejszego |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2004-11-25 09:59:38 Ale za to masz wszystkie przewody przymocowane |
FanTM Omega A Sedan Bydgoszcz | 2004-11-25 11:06:24 Witam mam ten sam problem jednak tylko po lewej stronie. Czy ktoś może wymieniał sam te gumki?
A czy to są te co na zdjęciu? ![]() |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-11-27 07:51:15 a swoją drogą to wymień osłonę przegubu... |
FanTM Omega A Sedan Bydgoszcz | 2004-11-27 13:53:07
A podzieliłbyś się wiedzą. Co i jak jaki klucz? [ wiadomość edytowana przez: FanTM dnia 2004-11-27 13:53:32 ] |
disel Gliwice | 2004-11-27 15:18:56 to bylo rok temu i z tego co pamietam to kazda guma jest przymocowana za pomoca opaski z grubej blachy i jednej sruby.
Problem moze stwarzac poskladanie tego do kupy, pamietam ze bylo ciezko wlozyc ta opaske na gume i przykrecic ( trzeba bylo odrazu wziasc wiekszy mlotek Klucz jakis standartowy, ale juz nie pamietam jaki. Mozna to zrobic samemu w domowych warukach bez specjalnych narzedzi i kanału |
syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2004-11-30 00:34:49 hej wszytskim. Stabio ten twoj stukot to jest stuk czy bardzie w momencie skrecania takie drzenie?? jak skrecasz jadac czy ruszajac i skrecajac to masz? ja mam cholerne drzenie i walcze z tym ale nie wiem co to jest, jak skrecam to drzy a jak dostanie juz kierunku na wprost to sie uspokaja i jest ok, wlasnie jestem po wymianie tuleji tylnej belki bo mysallem ze to jest to ale niestety nie. jutro bede wymianialal pozostale gumy. |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-12-05 03:00:47 Mi raczej puka. To bedzie chyba ten lacznik lub gumy. Jezeli Tobie drży to oznacza uszkodzenie - półośki, przegubu bądź tylnego mostu. |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2004-12-16 10:44:42 Nie wiem czy zauważyliście, ale Stabio napisał, że puka mu z tyłu a zdjęcia tych gumek to od stabilizatora z przodu. No chyba że zapomniałem jak tył Omesi wygląda.
Co do pukania z tyłu zwłaszcza na zakrętach, to skoro jeździłeś przez pół roku z uszkodzoną osłoną przegubu, to istnieje możliwość, że właśnie on się uszkodził i właśnie na zakrętach, kiedy na koło działają siły boczne troszeczkę w nim stuka. Możesz sprawdzić czy przegub jest uszkodzony w następujący sposób: włazisz pod samochód, łapiesz za ośkę i próbujesz ją delikatnie obrócić. Przy założeniu że samochód stoi i koło się nie rusza, to jeśli wyczuwasz delikatne stukanie podczas tego przekręcania to właśnie masz uszkodzony przegub. Na szczęście ponieważ napęd omesia ma na tył i koła się nie skręcają, to te przeguby się nie wyrabiają tak jak w przednionapędowacach, ale zawsze istnieje ryzyko, zwłaszcza gdy tak długo jeździłeś bez osłonki. Może oczywiście też stukać gdzieś w zawiasach (mnie np. stuka amorek), ale to już inna bajka. |
![]() Stabio Opel Omega A Bydgoszcz | 2004-12-16 10:55:28 Rozumiem. Sprawdze to na dniach. Dzieki. |