| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-11-24 21:28:36 Witam!
Ja mam to samo! Na gazie cacy na benzolu blee... Ale ja juz wiem co mam- jest to brak "sztromu" na jednym wtryskiwaczu... (pradu jak ktos nie wie) czekam na chwilke czasu i odstawiam fure do elektryka. Sprawdz sobie prace wtryskiwaczy... czy wogóle pracują.. jezeli tak, idz dalej... pompa! filtr paliwa do wymiany! Sprawdz czy Ci dochodzi prąd do wszystkich wtryskiwaczy. jezeli tak.. to sprawdz czy wszystkie pracują. (u mnie hjeden nie pracowal wogóle... a do jednego niedochodzi prąd) Wtryskiwacze to ok 200zł./szt. (mam 3 do sprzedania po 100-dobre uzywki) Jezeli chodzi o układ zapłonowy musi byc OK. Jezeli by było cos ze swiecami.. nie pracowałby tez na LPG. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-24 21:34:00 no czarek ale pjacek a zdajsie gaz od niedawna to chyba mu sie wtryskiwacze nie posypaly w ciagu miesiaca.. |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2004-11-24 21:39:52 A czy te problemy z wtryskiwaczami wyjdą jak podłącze auto pod komputer dla sprawdzenia ? (lampka "check engine" musi się świecić, czy on ma historię błędów w pamięci ?).
Mówicie wtryskiwacze (obawiałem się tego) ale to oznacza że na gazie one nie muszą być sprawne skoro jest ok ? (bo tylko gaz przez nie się przedmuchuje a nie jest odmierzany, tak ?) |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-11-24 21:43:02 A zresetowales chociaz komputer? Ja bym zaczal od tego - moze glupie, ale czasami jakis blad moze zwalic prace silnika... |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-11-24 21:51:55 Jezeli nie masz sekwencyjnej instalacjii, gas nie jest podawany przez wtryskiwacze a poprzez kolektor ssący. QBAJ wtryskiwacze nigdy nie padają z winy gazu... u mnie poszła wiązka elektryczna.. do jednego wtryskiwacza...a drugi padł z winy syfiastej benzyny jaką oferuje nam koncern Shell pjacek jedz do elektryka niech ci sprawdzi czy dochodzi prąd do wtrysku i czy wtryski pracuja.. jezeli bedzie OK a silnik dalej bedzie szwankował... jedz do jakiegos machera niech go podłączą do kompa i dopiero sprawdzają... po co odrazu wywalac ciezkie pieniądze na samo podpiecie jak mozna najpierw sprawdzic taniej( mój elektryk sprawdził mi wiązke za 10zł, przy okazjii sie dowiedziałem ze mam popekane przewody elektr. do przepustnicy) |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-24 22:28:30 czarek ale ja nie mowilem ze z winy gazu..tylko chodzilo mi o to ze to bylby dziwny zbieg okolicznosci jakby wtryskiwacz padl tuz po zalozeniu gazu..dlatego uwazam ze jesli uz to gazownik cos elektrycznie uszkodzil..
pjacek no jasne ze wtryskiwacze nie pracuja na gazie..a przynajmniej nie powinny bo sa nieuzywane..podpiecie pod komputer powinno pokazac wiadomosc o wtryskiwaczach jesli sa nie tak qlogic ma racje..najpierw reset |
alf3 Daewoo Leganza Opole/Odrowąż | 2004-11-25 18:31:31 Jezeli na gazie silnik pracuje normalnie a na benzynie nie to najprawdopodobnie jest to wina wtrysków.W czasie pracy silnika na gazie wtryskiwacz nie pracuje co powoduje jego zacieranie sie.Jeżdząc z inst. gazową powinno sie na 2-3 zbiorniki gazu wyjechac 1 zbiornik paliwa wtedy jest mala szansa na zatarty wtryskiwacz. ECM nie pokaże bledu wtryskiwacza.Najlepiej sprawdzic wtryskiwacz na silniku pracujacym na benzynie odpinajac po kolei wtyczke przy wtrysku i obserwować czy nastepuje jakas zmiana pracy wtedy najlepiej ustalisz ktory wtrysk niepracuje tak jak powinien.
Pozdrawiam Darek |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-11-25 18:36:39
Tak się postępuje w przypadku aut nieprzystosowanych do stosowania benzyny bezołowiowej. W naszym przypadku jest to bzdura ( bez urazy Wystarczy, że odpalasz auto zawsze na benie - wtryskiwacze są wtedy przesmarowywane i to im wystarczy. |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2004-11-25 22:42:58 Dzięki, teraz jestem już prawie pewien że to wtryski, posprawdzam tak jak pisał Alf (mam nadzieję że to tylko jeden wtryskiwacz), muszę postudiować gdzie są te wtryski i jak je odpinać w książce serwisowej.
Zresetowałem kompa i sprawdzę jutro dzięki |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-11-26 07:44:19
Ciekawa recepta, ale strasznie nieekonomiczna. Ile kosztuje wtryskiwacz (chyba ok 200zł), ile kosztuje zbiornik paliwa.... |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2004-11-26 15:53:09 Hej
Zrobiłem reset, wcisnąłem 7 razy pedała w podłogę Na początku spoko, wszystko gra, jadę z pisakmi opon (żeby przepłukać wtryski z powrotem wróce na gazie... No i co to może być ?? Wtryski ? to chyba by od razu coś się działo a nie po kilku km ? Może to jednak pompa ? nie wiem, myślę że zczytanie błedów to wyjaśni... pozdro |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-26 18:56:27 Kurcze, robisz jakieś dziwne podchody, słuchasz niedorzecznych podszeptów o padniętych wtryskiwaczach, pompie paliwowej... A nie zrobiłeś podstawowej rzeczy jaką jest odczytanie błędów komputera przy pomocy kawałka drutu...
Objawy wg mnie wskazują na: - awarię sondy lambda - gdy silnik jest zimny lambda jest przez komputer ignorowana, po rozgrzaniu komputer zaczyna opierać się na sondzie i dlatego na zimno chodzi ok, po rozgrzaniu szwankuje. jedź na analizator spalin - bedziesz miał pewność! - awarię CTS - mało prawdopodobne, ale jeśli lambda bedzie dobra to ten czujnik jest następnym podejrzanym. |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2004-11-27 13:32:43 Hej
No sprawdziłem wreszcie te błędy ! Występują u mnie 3 błędy: 12 = Czujnik położenia wału lorbowego Brak sygnału z czujnika CPS 32 = Zawór recyrkulacji spalin (EGR) Błąd zaworu 44 = Czujnik tlenu (Sonda lambda) (EOS) Zbyt uboga uboga mieszanka Czy to oznacza że moja lambda jest padnięta ? A co z tym zaworem recylkulacji spalin ? Bo podobno błąd nr 12 występuje prawie zawsze ? Robert_S, dzięki za sugestie, miałeś rację z tą lambdą Piotrek (pjacek26) |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2004-11-27 13:57:11 Poszukałem na forum i znalazłem że identyczne objawy i kody błędów miał "Adminek" (jeździ teraz Audi), ale na forum sprawa nie była do końca rozwiązana, chodzi mi o to że chyba niesprawny zawór recylkulacji wywołuje błąd lambdy, albo na odwrót (bo chyba jedno i drugie nie jest padnięte ?).
Jak ktoś wie jak skończyła się sprawa tych błędów u Adminka to proszę o info |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-27 19:51:49 No prawdopodobie masz lambdę do wymiany!
Błąd 12 występuje zawsze gdy odczytujesz kody błędów - 12 oznacza, że silnik nie pracuje i stąd nie ma sygnałów z czujnika położenia wału korbowego. POzostałe dwa kody są typowe dla aut jeżdżacych na gazie przy źle wyregulowanej instalacji gazowej. Zakładając że lambda padła - silnik odczytuje to jako zbyt ubogą mieszankę, więc wydłuża czas wtrysku zeby więcej paliwa dostawało się do cylindrów. Gdy mimo prób lambda nadal wskazuje ubogą mieszankę komp się poddaje i wywala błąd: uboga mieszanka, oraz szacuje, że ubogość mieszanki może być wywołana zawieszonym EGR, więc wskazuje też jego błąd. EGR sprawdź chwytając go od spodu palcemi. Ma on tam otwory, w które wsadź paluchy i wciśnij membranę - powinna ustąpić i poruszać się płynnie. Jeśli tak nie jest zdemontuj go i oczyść. A jeśli to nie pomoże - wymień lambdę - wiele wskazuje na jej awarię. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-27 19:54:55 Aha, EGR sprawdzaj przy wył silniku, a potem przy zapalonym - wciskanie membrany powinno powodować anomalie w pracy silnika - spadek obrotów i gaśnięcie. |