MotoNews.pl

Holowanie automata

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie
Dzisiaj koledze padła OMA B (nie odpaliła) automacik i już już ją mieliśmy ciągnąć na "lince" do mechaniora gdy ten krzyknął, że automatów holować nie wolno ! - Ponoć mozna uszkodzić skrzynię i sprzęgło - Co o tym myślicie ? Chciał zarobić ekstra za lawetę czy faktycznie można coś popsuć. Sezon na holowanie zdaje się zaczynać ::

Pozdrawiam
Vito

[ wiadomość edytowana przez: VITO_MV6 dnia 2004-11-24 22:03:11 ]

to moj trzeci samochód automat oma druga w automacie i faktycznie nie wolno holowaćdlaczego nie wiem ale nie wolno mam jeszcze golfa 1 w automacie i holowałem nie raz ale to skrzynia bez elektroniki i jak narazie wszystko w porządku Wiem jedno OMY B nie dam holować !!!!!

Cytat:
automatów holować nie wolno ! - Ponoć mozna uszkodzić skrzynię i sprzęgło

Bardziej skrzynię. W pozycji P działa mechaniczna blokada i można wyłamać jej ząbki, przy wyłączonym silniku nie ma smarowania w skrzyni a poza tym _zdaje mi się_, że jak nie ma ciśnienia w układzie to niektóre elementy są "zaciśnięte" i hamują i mogą ulec uszkodzeniu. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale swego czasu poczytałem sporo na automat.pl, bo mnie ten temat bardzo interesuje. Fajnie tam to wszystko jest opisane, są też porady dotyczące obsługi automatów.
Pozdrawiam
Danek z Krakowa

WItam!

Kiedyś miałem starego hyundaia w automacie i w książce serwisowej pisało, że można holować ale nie szybciej niż 50km/h.

Pozdrawiam

witam
z tego co wiem to automata można holować zachowując 2 warunki
1. nie szybciej niż 50km/h
2. nie dalej niż 5-10km
pozdrawiam
ILKU

Hej,
Mnie kiedyś sholowała policja, ale zapewniali że na "motylu" pod tylnym mostem. Niczego nie zauważyłem i nawet kasę oddali bo zabrali mi auto niesłusznie.
Piotr

Automata holować wolno
1. Dźwignia w pozycje N
2. V max - zaleznie od modelu - około 50 km/h
2. Zasięg - zaleznie od modelu - ok 50 km

Jesli chcemy dalszą odległość - najprościej - odkręcić wał z jednej strony i go podwiesić (przynakmniej u mnie w rekordzie jest to do zrobienia)

pozdrawiam

zgadzam sie z "ilku" ma pelna racje ost gadalem z fachowcami na ten temat i to samo mowili pozdr

odnośnie omegi A jest w TIS'ie napisane tak jak mówi raski...

tak jak to jush zostalo wspomniane na www.automat.pl mozna znalesc wyczerpujace wyjasnienie tematu w dziale vademecum pozdr

Zork...ale tu nie chodzi o Omegę A tylko o B, poza tym skrzynie są bardzo podobne.

Omegi B w automacie nie można holować "na 4 kołach" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I nie podlega to dyskusji !! chyba...że będzie pracował silnik - jest to jedyny wyjątek.

o ile moge sie wtrącić to res moim zdaniem ma racje...........jest metoda......laweta

Cytat:
2004-11-26 09:15:27, Res pisze:
Zork...ale tu nie chodzi o Omegę A tylko o B, poza tym skrzynie są bardzo podobne. Omegi B w automacie nie można holować "na 4 kołach" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I nie podlega to dyskusji !! chyba...że będzie pracował silnik - jest to jedyny wyjątek.

Hmm, to jaka jest rzeczywista różnica międz skrzynią AR25/35 w Omie A i B. Ta która pozwala (z ograniczeniami) holować A i uniemożliwia holować B.

Pytam serio, i pomijam kształt flanszy i brak wyprowadzenia bagnetu poziomu oleju.

Robert

W mojej A jest AR-35 , ale wybieram lawete
Pozdro DanDan

Cytat z instrukcji obslugi Omegi: Holowanie pojazdu.
"... w samochodzie z automatyczną skrzynia biegów wybrać pozycję N. (...) samochody z automatyczną skrzynią biegów holować nie szybciej niż z prędkością 80 km/h i nie dalej niż 100 km. W przypadku uszkodzenia skrzyni biegów, większej prędkości lub dluższej trasy odłączyć wał przegubowy od osi tylnej lub holować samochod z podniesionymi kolami tylnymi."

Na potwierdzenie słów przedmówcy dodam, że mja omesia była holowana dwa lata temu 80km z prędkością ok 50km/h. Do dziś żadnych dolegliwości. Z teorii i praktyki - automata można holować z zachowaniem powyższych warunków.
Pozdrawiam.

w skrzyni jest pompa napędzana przez silnik jak silnik nie pracuje to normalnie skrzynia się zatrze i szlus 3000 poszło

dzisiaj wlasnie mnie to czeka.
wczoraj zajechalem do tescia wylaczylem moja omcie a za 2 godziny "surprise" - przekrecam stacyjke i zima.
to jak naprawde jest z tym holowaniem.
ja rozmawialem z mechanikem, ktory powiedzial mi abym przycholowal moja na lince holowniczej ale co 3-5 km przekrecil rozrusznikiem

co o tym sadzicie?????

Pewnie nie bedzie to miarodajne, ale ja swoją be holowalem na odległość 3 km z prędkością ok 30 km/h.

Działa

są nawet tacy którzy twierdzą, że po drodze naprawił się rozrząd

nie miałem możliwości odpalania co jakiś czas... bo groziło to wydostaniem się elementów składowych silnika na wolność

Ja na automatach jezdze od nastu lat i stwierdzam, ze w wiekszosci macie racje.

Najbezpieczniej na lawecie, ewentualnie na motylku.
Pamiętajmy jeszcze o przepisach ruchu drogowego, które reguluja predkości w czasie holowania: na terenie zabudowanym - 30 km/h, poza - 60 km/h.

Pozdroo.