MotoNews.pl
3 Akumulator 45Ah cz więcej (71700/27)

Akumulator 45Ah cz więcej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy do Polneza 1,5 SLE. , rok produkcji: 1991(gaźnik), w którym obecnie jest akumulator 45Ah , mogę założyć akumulator o większej mocy np.55 lub 60Ah.Takie rozwiązanie sugeruje mi mechanik, ale czy:
1. alternator da sobie radę z naładowaniem akumulatora o większej mocy
2. czy jest to dobre rozwiązanie bez szkody na inne urządzenia
3. czy będę miał mniejsze problemy z odpalaniem samochodu w zimie

Jak masz to daj wiekszy

Cytat:
2004-11-25 15:10:45, KiLeR pisze:
Jak masz to daj wiekszy

ale nie za duży, 55 Ah będzie optymalny

Ja mam 62 Ah w Caro Plus GLI i nie narzekam. Alternator da sobie rade, a ja mam pewnosc, ze w zimne dni, jak zajdzie taka koniecznosc, bede mogl dluzej krecic bez straty na predkosci obrotowej rozrusznika. Ogolnie dalem chyba max jaki bylo mozna. Ale swiadomie. Co prawda odpala odpukac bez problemu, ale strzezonego...

Cytat:
2004-11-25 18:03:16, MichalSW pisze:
Ja mam 62 Ah w Caro Plus GLI ogolnie dalem chyba max jaki bylo mozna

Ja mam 66 Ah jenoxa i to już jest chyba max większy nie wejdzie w fabryczne miejsce

61ah jest w sam raz takie montowala fabryka do Plusow.

Teraz kupie albo 61ah albo 55ah ale napewno musi byc firmowy.

Tak dla jasności 45ah czy 55ah nie mówi o mocy, ale o pojemności akumulatora. Tak jak w każdym innym użadzeniu wieksza pojemnośc dłużej działa zabawka. W tym przypadku dłużej bedziesz mógł kręcic nim wyładujesz.

A imho dla Twojego Poldka 45ah to raczej mało.

Ja mialem centre 61 Ah przez 6 lat i dziala jeszcze dalej ale juz byly male problemy czasem rano z kreceniem (odpalal ale balem sie ze tej zimy nie przetrzyma). Kupilem ZAP 60 Ah. Chcilem kupic 45 Ah lub 50 Ah ale wszyscy ktorzy cos na ten temat wiedza, wlacznie ze sprzedawca w sklepie firmowym ZAP powiedzieli zebym kupil 60 Ah bo tamte sa za male jak na Fiaciora, Poldasa czy innego FSO (lanos i inne)

Poza tym bylo juz pare watkow na ten temat wyszukaj w wyszukiwarce pod hasłem "akumulator"

Jak będziesz kupował to zwróć uwagę na prąd rozruchowy akumulatora, czy będzie ci w stanie podac tyle prądu ile starczy na odpalenie auta.

Cytat:
2004-11-25 22:39:04, Mebig pisze:
Jak będziesz kupował to zwróć uwagę na prąd rozruchowy akumulatora, czy będzie ci w stanie podac tyle prądu ile starczy na odpalenie auta.

Moj ma 530 A ze sie tak pochwale kto da wiecej ?

Ja tam nie wiem, jutro sprawdzę

Ja mam akumulator Centra Plus 45Ah a na rozruchu ma 750Ah i jestem bardzo zadowolony

Jak porwnujecie prą rozruchu to podawajcie według której normy......
bo ten sam aku może mieć wartości prawie 2 x wyzsze tylko badane inną metodą...

Usciślając pytanie. ( Pomimo iż są już podobne posty- następnym razem podłącze się do istniejącego). Wiem z ogólnej lektury postów innych iż można założyć akumulator o większej pojemności- ale te porady bardziej są od kolegów którzy mają bardziej " nowoczesne" polonezy które jak sądze miały już oryginalnie pojemniejszy akmulator. Czy jest ktoś kto w starym polonezie tzn.91r lub modelowo podobnym założył akumulator o większej pojemności niż 45 Ah i czy wyszło mu to na dobre?

Ja miałem 62 Ah ale jak się zrobiło zimno i pojawił się problem z pompką paliwa to zakręcił z 5 razy i padł - czytałem dużo postów na temat akumulatorów ale zdecydowałem się na zakup w Makro akusia "BUDGET" 45Ah bo małym druczkiem był napis CENTRA, otrzymałem gwarancję CENTRY na 2 latka - koszt to 91 zł. Kręci dużo lepiej niż stary nawet pożyczałem znajomemu do WV Transportera 2,4 Diesel którego kręcił kilkanaście razy i nie padł więc mi to wystarczy. Z pewnością będzie dobrze doładowany i nie wymagam aby służył 6 czy więcej lat, za te pieniądze za powiedzmy 3-4 latka można kupić znów nowy i mieć mniej stresów.

Cytat:
2004-11-26 10:04:30, SM pisze:
Usciślając pytanie. ( Pomimo iż są już podobne posty- następnym razem podłącze się do istniejącego). Wiem z ogólnej lektury postów innych iż można założyć akumulator o większej pojemności- ale te porady bardziej są od kolegów którzy mają bardziej " nowoczesne" polonezy które jak sądze miały już oryginalnie pojemniejszy akmulator. Czy jest ktoś kto w starym polonezie tzn.91r lub modelowo podobnym założył akumulator o większej pojemności niż 45 Ah i czy wyszło mu to na dobre?

Kiedys bodajze klubowicz predki opisywal to jak na export szly fiaty z aku min 60 Ah.
Mi jak chcialem kupic 50 Ah to w sklepie sprzedawca "zabronil" jak sie dowiedzial ze do fiata z silnikiem poloneza. Polecil ZAPa 60 Ah mowiac ze daja to tylko w innym opakowaniu teraz do poldasow i lanosów. Kupilem te gadke nie wiem czy do konca szczerą (ale nie mial powodow zeby zmyslac).

Jakto niemiał powodu żeby ściemniać ?? Przecież naciągnoł Cie na droższy akuś Do gaźnikowca wystarczy 45Ah co innego jak mamy wtrysk.

Cytat:
2004-11-26 15:58:31, chudson pisze:
Jakto niemiał powodu żeby ściemniać ?? Przecież naciągnoł Cie na droższy akuś Do gaźnikowca wystarczy 45Ah co innego jak mamy wtrysk.

a co to za różnica? że wtrysk więcej prądu ciągnie

.
Cytat:
2004-11-26 10:04:30, SM pisze:

Ja mam w swoim poldku (rocznik '8, akumulator centra plus 61Ah już przez 4 lata - i sprawuje mi się bardzo dobrze, nigdy nie miałem w związku z tym najmniejszego problemu. Dodam jeszcze, że nie był nigdy doładowywany z prostownika, nawet w zimie - i nadal kręci jak oszalały

EDIT: (rocznik '8 --> (rocznik '88 )

[ wiadomość edytowana przez: Janusz_K dnia 2004-11-26 17:26:25 ]

Ja mam Centre 45Ah i od trzech lat nie wiem co to problemy z akumulatorem. Nie doładowywany nigdy i nigdy nie zawiódł.