Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Danek_Cracow Omega A Caravan C20NE Kraków | 2004-11-25 15:55:29 Czemu w autach stosuje się tylny napęd? - bo przecież wiadomo, że przedni jest lepszy....
... ale niektórzy wolą tylny pogajmy tak na luzie czemu tylny jest lepszy? 1) ...bo taki jest w omedze ![]() ... a dalej? pozdrawiam Danek z Krakowa |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-11-25 16:11:43 2) bo konstukcyjnie jest łatwiej zaprojektować ciąg silnik, skrzynia,wał, most. O braku bałaganu w układzie kierowniczym nie wspomnę. |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2004-11-25 16:52:02 3. bo gdyby Bóg popierał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach ![]() |
kielkac | 2004-11-25 17:57:08 zawieszenie z tylnym jest DUZO, DUZO bardziej wygodne...
to moja subiektywna ocena... ![]() i rzeczywiscie... zobacz na mercedesy, bmw, ze o bardziej luksusowych nie wspomne... wszystkie praktycznie wozy amerykanskie... |
![]() dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-11-25 18:32:27
Panowie nie wzięli pod uwagę zasadniczej kwestii. Przedni napęd powstał tylko i wyłącznie w celu zminimalizowania kosztów produkcji. Niestety lista kompromisów jest tak długa, że wszystkie szanujące się firmy swoje produkty z najwyższej półki oferują z napędem na tylne koła. A ściemy o bezpieczniejszym prowadzeniu się przednionapędowców należy włożyć między bajki. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-11-25 18:39:59 tylni napęd jest stoswoany w liimuzynach i samochodach sportowych.....bo......
z reguły te auta mają bardzo duże moce, przy przyspieszaniu jest bardzie dociązany tył i auto lepiej startuje,większy nacisk osi tylniej na tył..........tak to z teorii słyszałem a tak wogóle.......to jak byśmy jeździli w zime z przednim napędem.nie wyobrażam sobie tego ![]() podr |
![]() sfinx12 kia sorento 2500crdi stargard szczecinski | 2004-11-25 18:48:41 dARTI ma absolutną rację, jedyna zaleta przedniego napedu to koszt wytworzenia i co gorsza, jest to zaleta tylko dla producentów.
Samo opanowanie auta z tylnym napędem jest prostsze, weźmy uślizg na zakręcie, przy tylnym wystarczy zdjąć nogę z gazu (co czynimy odruchowo) i auto wróci na swój tor jazdy, przy przednim już nie jest to takie proste. A o dodatkowej frajdzie z jazdy autem z tylnym napędem dla wprawnego kierowcy nie ma co wspominać. |
![]() Skee Vel Satis Jaworzno | 2004-11-25 19:15:43 Dochodzi jeszcze kwestia trakcji, załadowane MV6 to średnio >1800 kg + 210km/270Nm. Jakoś wątpie w sprawny start nie mówiąc o mokrym/ośnieżonym asfalcie. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-11-25 20:02:23 jak jest bardziej dociążona oś napędowa to mniejszy uślizg jest przy ostrym starcie.......tak tu sobie kombinuje
pozdr |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-25 21:00:56 Pewnie nie uwierzycie, ale dla mnie ostateczna decyzja o zakupie Omegi spowodowana była właśnie napędem na tył - ja po prostu go wolę, z początku zastanawiałem się nad Vectrą, ale różnice cenowe nie były wysokie, a omka miała super wyposażenie i właśnie ten napęd ![]() Dla mnie to same zalety: 1. Lepsza przyczepność przy szybkim starcie, 2. Więcej frajdy z poślizgów w zimę, nareszcie nie trzeba ręcznego ciągnąć, 3. Lepszy promień skrętu, 4. Brak wyciągania kierownicy na zakręcie przy wciśnięciu gazu. |
![]() maestro_PL OMEGA B tzw.CARAVAN = SALT MINE = KRAKÓW-WIELICZKA | 2004-11-25 21:44:58 i ja dodam ze nie psuja sie tak czesto przeguby !!! ![]() ![]() ![]() poza tym tak jak inni - lepsze poslizgi ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-11-25 21:55:31 Oj Maestro, bardzo się mylisz, zajrzyj pod tył omesi, zobaczysz tam przeguby, pomylił ci się most starej generacji sztywny, gdzie półosie kryte były w tzw za przeproszeniem pochwach ![]() ![]() Natomiast co do zalet, to tu coby być sprawiedliwym, zaletą przedniego napędu jest dużo większa łatwość wyciągnięcia auta z błota, czy trudnego terenu. Jako przykład, coby uniknąć teoretyzowania zadam pytanie, czy taczkę łatwiej wciągnąć na schodek, czy wepchnącć na schodek? |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2004-11-25 22:10:04 Janusz, ładnie to tak używać argumentu pana od Citroena? ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-11-25 22:16:05 Zork, ale to niestety prawda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() disel Gliwice | 2004-11-25 22:26:05 ja kiedys niestety wjechalem ![]() ![]() pozniej zaopatrzylem sie u prezesa dandana w nowy dywanik |
![]() FanTM Omega A Sedan Bydgoszcz | 2004-11-25 22:51:04 Tylni napęd jest rasowy i wymaga troszkę więcej umiejętności od kierowcy. Ja wolę napęd na tył zdecydowanie. Jeśli chodzi o napęd przedni to moim zdaniem lepszy jest w sytuacji kiedy trzeba podjechać na śliskiej nawierzchni pod górkę. Po prostu jest lepiej samochód dociążony i ma lepszą przyczepność.
|
![]() Danek_Cracow Omega A Caravan C20NE Kraków | 2004-11-25 23:09:48
I dla mnie też. Rzeczywiście jest bardziej wymagający, ale oferuje też wiele. Zwłaszcza skręt: Oma nie jest mała a wjeżdżam w takie miejsca że nawet mniejszym autem bym się nie zmieścił. To jest po prostu cudoooowne ![]() Danek z Krakowa PS. Wyspałem się, wyspałem - chciałem Was pobudzić do rozmów ![]() |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2004-11-25 23:25:59 Przedni napęd ma oczywiście zalety. Tylny ma ich chyba jednak więcej. Można lepiej wyważyć samochód (silnik za przednią osią, skrzynia biegów na środku samochodu, z tyłu zespół napędowy). Daje to dużą neutralność prowadzenia w zakrętach. Ponadto nadsterowność jest dużo przydatniejsza niż podsterowność. Na śliskiej nawierzchni prowadząc w łuku gazem masz cały czas wpływ na tor jazdy. Możesz zacieśniać w dowolnym momencie zakręt. Spróbój to zrobić w samochodzie przednionapędowym w razie potrzeby (podcinanie ręcznym nie jest tak precyzyjne)!
Wyobraź sobie teraz samochód z silnikiem V6 3.0 z napędem na przednią oś. Na tej przedniej osi jest wtedy silnik, skrzynia biegów, sprzęgło, przegubiki i cała reszta. Tył za to jest lekki. Podsterowność jak cholera. Do tego przedni napęd potęgujący podsterowność. Spróbój pojeździć dynamicznie takim wozem! Istnieje oczywiście technika hamowania lewą nogą (sam jej używałem prowadząć FWD), jednak jest ona dużo trudniejsza niż po prostu kontrolowanie auta gazem. Im jest lepsza przyczepność, tym tylny napęd jest bardziej porządany. Na lodzie najlepiej mieć moment przeniesiony w ok. 80% na przód i 20% na tył. Ale dla ludzików lubiących nadsterowność tylny napęd to kupa frajdy. Dla mnie też ![]() |
![]() ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2004-11-26 02:03:34 oczywiście jestem za napędem na tył
ale minusy to m.in: -wał napędowy (pewna masa wirująca) -wysoki tunel na wał biegnący przez wnętrze pojazdu (dokuczliwy na tylnej kanapie) tutaj o plusach to chyba każdy wie dodatkowo -brak drgań na kierownicy od napędu -bezkompromisowe rozwiązania przedniego zawieszenia Pozdrawiam |