Olej w skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegow...i gdzie go mozna ewentualnie dolac...
dzieki
Espero 1.8
Jacek

Polecam Ten wątek

Ja wynika z dyskusji tylko SpeedR ma korek do sprawdzenia poziomu.
Nie polecam dolewania oleju.
Jeśli już to odkręć dolna miceczke i spuśc cały olej.
A następnie nalej nowiuteńki.
Najlepiej Mobil Syntetik ok. 40zeta za litr. (potrzeba 1,8L)
A i wlewa sie przez odpowietrznik na górze skrzyni.
Powodzenia

Wymieniałem olej w skrzyni u słynnego SŁAWKA w Warszawie kilka tygodni temu.
Zmieniłem na olej MOBIL do skrzyń.
Wymiana z nowym olejem w sumie kosztowała mnie 80pln.

Mam małe pytanko, czy ten MOBIL wlany do skrzyni to pełen syntetyk i jakie jest jego dokładne oznaczenie?
Jakie oleje polecacie do naszych skrzyń.
Obecnie w mojej skrzyni znajduje się DEXTRON II wlany przez poprzedniego właściciela (tak jest napisane na fakturze OT przy 20tys.). Aktualny przebieg samochodu to 95 tys.

Cytat:
2005-05-20 08:58:45, Andrzeej pisze:
Mam małe pytanko, czy ten MOBIL wlany do skrzyni to pełen syntetyk i jakie jest jego dokładne oznaczenie? Jakie oleje polecacie do naszych skrzyń. Obecnie w mojej skrzyni znajduje się DEXTRON II wlany przez poprzedniego właściciela (tak jest napisane na fakturze OT przy 20tys.). Aktualny przebieg samochodu to 95 tys.

Jezeli masz automata to ok, tam sie leje wlasnie Dextrona, tak samo jak do wspomagania i nie wiem czy mozna to zastapic innym olejem

Jezeli masz manuala to hmm... wymienilbym

Skrzynia jest ręczna

A czy nie mozna wlac tego oleju przez otwór po wykręceniu czujnika cofania? Tak się pytam , z ciekawości.
A co dokładnie trzeba odkręcić , żeby spuścić ten olej? Nie patrzyłem tam jeszcze dlatego się pytam.
Moze i ja bym wymienił , bo w sumie to nie wiem czy poprzedni własciciel to kiedykolwiek robił.

Sorry , juz znalazłem w sumie wszystko w wyszukiwarce.
Nie bijcie......

Cytat:
2005-05-20 14:17:35, Buba030 pisze:
Nie bijcie......

Wybacz Stary, ale już niestety wszystko naszykowane ze Speed'R-em do spuszczenia sławetnego wpierdolu

Cytat:
2005-05-20 21:07:04, DeeJay pisze:
Wybacz Stary, ale już niestety wszystko naszykowane ze Speed'R-em do spuszczenia sławetnego wpierdolu

Tak na najblizszym ogólnopolskim zlocie sie odliczy i kazdemu po kolei

Cytat:
2005-05-20 21:07:04, DeeJay pisze:

No comment...... wypada tylko czekać i pogodzic się z wolą wiekszości...