MotoNews.pl

Ekonomizer

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.

W ostatnim czasie robiłem regenerację gaznika w związku z problemem zapalania samochodu na paliwie.W tej chwili jest już ok.
Natomiast nie działa mi wskaznik ekonomizera.Mam pytanie do
kolegów:jak powinien być podłączony wężyk gumowy.Aktualnie
wężyk gumowy od wskaznika z deski rozdzielczej dochodzi do
przekaznika przykręconego do boku nadwozia.Od kolektora wężyk
podłączony jest bezpośrednio do gaznika(ekonomizera),który jest wymieniony na nowy.

Jeżeli koledzy nie byliby w stanie rozwiązać ten problem to prsiłbym
p.inż Czecha o pomoc

Niestety mam samarę i nie pomoge Ci, ale mam pytanie o regeneracje gaxnika. Czy robiłeś może luzy na przepustnicach??Bo to chyba podstawowy problem w gaxniku ,ze zaczyna brać tzw. lewe powietrze.
jeśłi mógłbyś na pisac rownież gdzie to robiłeś i za ile to byłbym wdzieczny

u mnie wezyk od deski nie dochodził do zadnego przekażnika tylko prosto do kolektora( po drodze był trójnik do gażnika.)

Regenerację gaznika robiłem w swojej miejscowości z powodu
o którym wspmniałem wcześniej.Brakowało śruby do reg.wol.obr.
wym.uszczelek,regulacja i ustawienie.Po założeniu do samochodu
nie było problemu,koszt(40pln).Luzy na przepustnicach napewno
mają wpływ na pracę gażnika.Wcześniej jak miałem FSO 1500
to mozna było dostać zestwy naprawcze-osie przepustnic +rozwiertak i jak ktoś miał pojęcie i chęci to mógł to zrobić sam,
ale w tej chwili nie sądzę by się to opłacało.Lepiej zlecić to fachowcom,będziesz miał gwarancję,że zrobią to solidnie i fachowo.

u mnie wezyk od deski nie dochodził do zadnego przekażnika tylko prosto do kolektora( po drodze był trójnik do gażnika.)

U mnie od deski do trójnika (przek. podciśn.?).
Zaznaczam,że w takim stanie nabyłem samochód(listopad 2002)

Niestety nie pamiętam dokładnie w tej chwili jak to u mnie wygląda, a na necie nie mogę znaleźć jakiegoś sensownego schematu, ale jak chcesz to na jutro to sprawdzę i Ci podam.

Spróbujcie zobaczyć na
www.katalog.bos.ru
Tam są niezłe rysunki każdego modelurysunki łady

Byłbym Ci bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

Koledzy, kolejną ofiarą starości po voltomierzu na mojej desce rozdzielczej stał sie ekonomizer. Cos niedobrego sie z nim dzieje. Cos wskazuje, ale wskazamia sa jakby !anemiczne! i nieadekwatne do tego co w danej chwili robie z gazem. Czy to da sie jakos naprawic???

taa, chyba ci padla ta metalowa puszka pod maska....a moze przewod masz nieszczelny? (zdejmij, podmuchaj i zobacz, czy gdzies nie lapie lewego powietrza)

PS. Ja tez mam trojnik, zadnych przekaznikow...
adasco.

Ja miałem też problem z ekonomizerem.Gdy robiłem regenerację gaznika to wymieniłem część przy gażniku"ekonomizer"w którym padła membramka.Koszt 11pln.Po wymianie wskaznik działa prawidłowo.

Rurka do wskaznika powinna byc podlaczona przez trojnik do kolektora ssacego. Krotka rurka z trojnika do zaworka elektromagnetycznego i przez niego do gaznika. Jesli szwankuje ekonomizer (uklad nie wskaznik), co objawia sie brakiem wolnych obrotow lub duza niestabilnoscia mozna go wylaczyc podlaczajac rurke z trojnika bezposrednio do gaznika (zaworek w gazniku bedzie stale otwarty). Przyczyna niedomagan moze byc uszkodzony modul, zaworek w gazniku (najczesciej), mikrowylacznik przy gazniku lub przewody (elektrozawor) zawalone olejem.
Jesli nie dziala lub mulascie sie rusza wskaznik to na 100 % spowodowane jest to obecnoscia oleju w przewodach i na zaworku zwrotnym. Trzeba wyjac deske rozdzielcza, zdjac gumowa rurke ze wskaznika i w komorze silnika tuz za przegroda z zaworka zwrotnego (taka mala miedziana rureczka na przewodach) przedmuchac wszystko az do kolektora.

A może ma ktoś pomysł na to żeby nie zapychało wężyków i zaworka olejem???

A ile może kosztować wskaźnik ekonomizera do łady. POzatym jak jeździcie to czy sugerujecie się jego wskazaniami i jakie są odczucia i osiągi??

Nowy ekonomizer do 2107 to koszt 16 zł. A wskazania są chyba poprawne. Czasem kożystam i pomaga.

A gdzie takowy ekonomizer kupić. Byłem dzisiaj w sklepie z częściami do łady w Białymstoku, na ulicy Zwycięztwa. koleś powiedział że luzem nie ma ich w sprzedaży. Wiec jakieś wskazówki. PO liw zna szrotach chodzą zegary do ład??

Chcesz całe zegary od 7 czy tylko ekonomizer? Wiem na 100% że takowy ekonomizer można kupić w Szczecinie w sklepie na ul. Pocztowej. Moge się zoriętować co i jak.

[ wiadomość edytowana przez: klaczyslaw dnia 2003-06-17 17:59:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: klaczyslaw dnia 2003-06-17 18:00:31 ]

Zasadniczo to interesowałby mnie ekonomizer i może jeszcze voltomierz. Narazie poszukam w swoich okolicach jak się prezentuje zprawa zakupu części do łady.

OKI. Wrazie czego służe pomocą.

czy sa mechaniczne okonomizery ?? czy jedynie wystepuje one elektornicznie? takie na allegro co czasami wystawiaja sa warte swojej cenu? pokazuja przyblizone spalanie??