MotoNews.pl

Dokręcanie głowicy(126p)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko...

Wiecie może z jaką siłą dokręcać głowicę na uszczelke miedzianą (głowica opuszczona 4mm) ????????????

Cytuje:
"... nakrętki powinny być dokręcane kluczem dynamometrycznym, najpierw wstępnie momentem 15...20 Nm, a nastepnie momentem 40 Nm (dla silników 600 i 650) lub 44 Nm (dla 650E)"

Wydarłem to z książki czyli najprawdopodobniej głowica jest na zwykłej uszczelce... no ale komuś to się czasem może przydać

no tak...ale to na zwykłej uszczelce...na miedzi jest pewnie inaczej...dzieki w każdym razie
..apropos...a ile to jest kilogramów?? (40 Nm)

Ja miedz dokręcałem z siła jaką miałem w rękach i od wakacji jest wszystko ok

dokrec na oko jak nie masz klucza a jak masz to na 6 ja mam na miedzi 6 i jest ok

ooops.......to ja dokręciłem na 8...

na czuja

Cytat:
2004-11-27 23:56:09, Anonymous pisze:
no tak...ale to na zwykłej uszczelce...na miedzi jest pewnie inaczej...dzieki w każdym razie ..apropos...a ile to jest kilogramów?? (40 Nm)

Jakich kilogramów?To jest moment siły ,czyli siła razy ramie.
40NM to jest tak jak bys powiesił 4kg na ramieniu długosci metra.
Mam nadzieje ze prosto sie wyraziłem..

hmmm to zalezy. ja dokreciłem serią momentem i po 500 km swiszczało spod głowicy - były przedmuchy jak sie ułozyła. Dałem na 60 i problemów nie ma.... Dokrecał samael kluczem dynamo ....

Cytat:
2004-11-28 10:36:56, raceman pisze:
Jakich kilogramów?To jest moment siły ,czyli siła razy ramie. 40NM to jest tak jak bys powiesił 4kg na ramieniu długosci metra. Mam nadzieje ze prosto sie wyraziłem..

A dokładnie to 4.078864 kg

panowie odswiezam ten bo nic innego nieznalazlem...
chodzi o to ze przejechalem juz 530km na nowo zlozonym silniku i czy juz pora na to zeby ją dokręcić??
rózni ludzie róznie gadają jeden mechanik gadal mi ze nawet po 1500-2000km sie dokręca i ze 500 to za malo i nic sie niedokreci jeszcze i szkoda rozbierac zeby dokrecac...jakie wasze zdanie
(głowica jest planowana 2,5 mm)

jeszcze pojedzij. ja pojechalem po remoncie w gory i dokrecilem jak wrocilem

ok....jakies inne pomysły??
jeszcze pojezdzić ale ile??
konkrety Panowie konkrety

No to dokrec i teraz i za 1500 km.
Dokrecaj az bedzie ciemno przed oczami

ja jeszcze nie dokrecilem... a przejechane juz 15 tysi

kurde no...niewydaje mi sie ze to jest taka błachostka i czekam dalej na jakies profi odpowiedzi (ksiązkowe??)...cza to zrobic porzonnie kuna fak bo niechce sie potem pier*^%ić z zmianą ew. wydmuchanej uszczelki...rozumita nie

ja mysle ze wazne jest dokrecic rowno wszystkie sruby... tak zrobilem ze swoja (mam uszczelke miedziana) i jak widac nawet gdy zapomnialem dokrecic po jakims przebiegu to uszczelka jest tam gdzie byla

jak ja u mnie na miedzi po 500 km chcialem dociagnac glowice, to chyba tylko jedna sruba minimalnei sie poluzowala. dociagnij profilaktycznie, przeca to 20 min roboty

napewno trzeba dokręcić wcześniej niż przy 1000km mi już kolejny raz głowica sie odkręciła na miedzi