Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() malusi FSO1500 Gliwice | 2003-01-06 14:25:49 Panowie i panie mam mam mam po stu prubach z ogrzewaniem i po 1000 km przejechanych w mrozie wiem dlaczego w moim i prawdopodobnie w waszych autkach jest tak zimno ( chodzi o zimno z nagrzewnicy przy założonym LPG). A więc jeżeli ma ktoś założoną instalaje LPG i ma zimno w swoim autku to przyczyna tkwi w w małym szczególe przewody które są podłączone z silnika do nagrzewnicy są przecięte i wpięty jest trójnik co powoduje obieg wody przez parownik i przez nagrzewnice a powród rówież wpięty jest w trójnik do powrotu z nagrzewnicy (mam nadzieje żę rozumiecie o co chodzi) i wten sposób ciepło okrąż tylko parownik i powraca do odprowadzenia ciepła z nagrzewnicy a tylko niewiela część temp. dopływa do nagrzewnicy i dlatego jest tak zimno w aucie. Proponuje zrobić TEST odpiąć przewody z ogrzewania od parownika i zaślepić je odpalić silnik i poczekać aż się nagrzeje i sprawdzić czy w autku jest ciepło jeżeli jest ciepło to to jest powód mrozu w środku auta . eżeli chce ktoś wiedzieć jak to ominąć i żeby w autku dyło ciepło chętnie odpowiem na wszelkie pytania sory że tak się rozpisałem. POZDRAWIAM |
![]() dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-01-06 14:29:05 Jeśli ktoś tak ma, to można spróbować dać trochę węższe przewody do reduktora (albo opaskę na te co są).
Po ostatnich moich przygodach z ogrzewaniem uważam jednak, że w większości przypadków winne są klapki nad nagrzewnicą. Dzbanek [ wiadomość edytowana przez: dzbanek dnia 2003-01-06 14:32:37 ] |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-01-06 14:49:43 A ja znam lepsze rozwiązanie problemu ogrzewania ![]() ale tylko w polonezach z wlotem na masce (do modeli z wlotem ma podszybiu prawdopodobnie nie pasuje ![]() należy isć na złom i odnaleść autko marki ZAZ 969 czyli poularnego zapororzca i wymontować jego nagrzewnicę typu webasto przykręcić do przegrody w miejscu plastikowo wlotu. przy okazji niema problemu z filtrem powietrza w wersji gażnikowej z LPG Jak chodziłem do szkoły (1991) wykonałem taki patent w DF i przy -15 w samochodzie było ok +40 tak że trzeba było jeżdzić z uchylonym oknem ![]() |
![]() dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-01-06 15:08:16 Można, ale po co?
Nagrzewnica w polonezie jest w porządku i jeśli nie jedziemy nim na Syberię (lub ostatnio do Suwałk), nie trzeba nic przerabiać i powinna grzać jak trzeba. Po naprawie (też mam LPG) przy -12C grzała całkiem nieźle i trzeba było zamykać nawiewy, żeby nie usmażyć pasażerów. Dzbanek |
![]() OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2003-01-06 15:20:08 Malusi, ja się z tobą nie zgadzam jeśli chodzi o LPG. Przerabiałem już ten temat u siebie tzn. wywaliłem trójniki wpięte dla LPG (a dla parownika załozyłem inaczej) i nie pomogło... Zmieniłem nagrzewnicę ...i pomogło...ale to bylo w październiku '01... a teraz jakby nagrzewnica się zamuliła albo rurka zakamieniła i przepustowośc jej spadła...grzeje słabiej... Niebawem zajmę się tym "zjawiskiem" i sprawdzę gdzie tkwi efekt słabego grzania... |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-01-06 15:36:43 Oli a na jakim płynie jeżdzisz? |
![]() dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-01-06 15:39:49 Oli, kiedyś napisałeś coś takiego:
"Mam podobnie...Jak jade to nawiewy od pasażera "podają" lekko ciepłe, a czasem i zimne powietrze...a nawiewy od kierowcy podawają gorące..Dziwne i nie mogę stwierdzić dlaczego tak jest...Jak wyłączę dmuchawę to od mojej str leci chłodne a od pasażera ciepłe... " Sprawdzałeś te klapki? Nawiewy są podłączone tak, że przednia część nagrzewnicy obsługuje nawiewy wewnętrzne, a tylna zewnętrzne (lub odwrotnie). Jeśli jedna klapka się nie domyka, to albo wewnętrzne, albo zewnętrzne nawiewy nie grzeją. Wentylator wszystko zmienia, bo obracając się miesza powietrze wpadające z nagrzewnicy do papierowych rur. Zakamieniona nagrzewnica powinna objawiać się ogólnie kiepskim grzaniem - z niewielką przewagą na cieplejszą prawą stronę auta. Dzbanek |
![]() malusi FSO1500 Gliwice | 2003-01-06 15:51:22 OLI to musi być to ponieważ naltretuje ten temat od kilku miesięcy rozebrałem wszystko co się da tzn. nagrzewnice, wymieniłem przewody, wymieniłem rurke z powrotu wody z nagrzewnicy, rozebrałe nawet pompe wodnąi nic zero efektu jak zamknełem dopływ i powród z parownika to zaczęło się robić ciepło w aucie. Dziś jade na test czy faktycznie jest ciepło w aucie i podziele się z wami wynikami. ![]() |
![]() keen Miłośnik FSO Passat 94'; Komar 81 ... Ostrowiec Świętorzyski | 2003-01-06 16:40:30 Sprawdze to u siebie. Zimniej napewno już nie będzie więc mało ryzykuje. A jeśli chodzi o płyn to słyszałem że borygo kijowo oddaje ciepło i raczej nie zadobrze nadaje się do zasilenia nagrzewnicy |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-01-06 18:12:35
Jak zrobi się cieplej to będę musiał oglądnąć te klapki bo od swojej strony mam goorący nawiew a z prawej ledwo letnie,ciekawe czy to coś pomoże |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2003-01-06 23:19:28 Ja sie zastanawiam na kompleksowym ociepleniu DF pytanie wełana czy styropian (samogasnacy oczywiscie) ![]() ![]() ![]() |
![]() OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2003-01-07 07:57:41 Dzbanek,tematu klapek jeszcze nie ćwiczyłem bo brak czasu ... Zajmę się tym na pewno, narazie jakoś wytrzymuję...
Malusi, ja tych trójników nie mam na wyj. i wej. z /do bloku silnika i zanim wywaliłwm starą nagrzewnicę - ogrzewanie jak na lekarstwo... Po wymianie - upał...teraz jest ale jak jade wolniutko Janio - silnik zalewam PETRYGO, chyba że polecasz inny ... Czekam na twoja opinię o tym... |
![]() dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-01-07 09:50:42 Pokusiłem się o zrobienie poglądowego widok na nagrzewnicę od góry.
![]() W moim przypadku zimne powietrze wiało przez wewnętrzne nawiewy, czyli nie domykała się klapka od strony kabiny. Jeśli nie domykają się obie klapki, to można kombinować linką. Sposób na linkę to 4 śruby konsoli + 1 pod popielniczką + 2 końcówki suwaków + 2 śruby mocujące suwaki. Najłatwiej sprawdzić czy nie domyka się jedna klapka porównując grzanie na szybę z nawiewami wewnętrznymi. Dzbanek |
![]() OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2003-01-07 13:04:40 Nieźle to wyrysowałeś...Ale nie trzeba rozbierać konsoli, by dostać się do sterowania klapek, wystarczy "zanurkować" pod deche , odsunąć rury nawiewu i dojdzie się spoko do linki sterującej...Troche sie nagimnastykuje człowiek ale mniej jest pracy... ![]() |
![]() dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-01-07 13:30:15 To fajnie, że jest prostszy sposób.
Mi by niestety nie pomógł, bo grzało mi nierówno i naciągnięcie linki nic by nie dało. Dzbanek |
![]() OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2003-01-07 13:37:57 Jest to Łatwiejszy sposób ale może sie okazać że trzeba będzie właśnie rozebrać konsolę by dokonać własciwej regulacji... Może się okazać że i ja będę musiał tak zrobić... |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2003-01-13 16:13:25 Te "kierownice" powietrza o których piszesz to nic innego jak wspomniane wcześniej klapki!!!
Można jeszcze spróbować zawór nagrzewnicy (ten w komorze silnika) usunąć i na czas zimy założyć zwykłą przelotkę pod kątem 90 stopni. Może trochę będzie lepiej. |