MotoNews.pl
7 [Polonez Caro] lusterko boczne - demontaż (7246/27)

[Polonez Caro] lusterko boczne - demontaż

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś zna dobry sposób żeby odkleić zewnętrzne lusterka? Wiem, że można to zrobić na siłę, ale nie chcę ich połamać.

uuuuu jeżeli ci chodzi o odklejenie samych luster to bedzie problem, są tak mocno przyklejone ze bez uszkodzenia bedzie problem, ale ale, na tym forum na wszystko sie znajdzie rada wiec pewno jakiś patencik sie znajdzie ........

Napewno się da. Pewnie jakimiś chemikaliami aby roztopić dość silny plaster kleju pod zwierciadłem.
Ciekawe tylko czy razem z lustrem nie roztopi się lakier na lusterku

Tez mnie to interesuje, choc w Wawie niemozna teraz dostac "grzalek" na lusterka

Cytat:
2003-01-06 23:11:35, SXC pisze:
Tez mnie to interesuje, choc w Wawie niemozna teraz dostac "grzalek" na lusterka

Latem będzie można

Podpinam się pod pytanie.

Jezeli chodzi o lusterka od 1991 roku to szklo jest przyklejone za pomoc dwustronnej tasmy klejacej o bardzo duzej sile wiazania, wiec ciagniecie na sile moze sie nie udac.

Pozdrowka
Adamus

Pamiętam że jak zakładałem podgrzewacze lusterek "made in home" to najpierw wyjąłem lustro wraz z tym czymś przyklejonym od spodu. Lustra odklejałem lekko odciągając za szkło i cienkim nożykiem podcinałem taśme dwustronną. Chwile to trwa, ale trzeba być ostrożnym bo łątwo uszkodzić lustro i przy okazji można się pokaleczyć.

Konrad: to miałeś szczęście. Wiem, że teoretycznie wystarczy odkręcić dwie śrubki od spodu i wszystko wyjąć, ale jest to tak mocno wciśnięte, że mi to zajęło kwadrans przy pomocy 3 śrubokrętów. Gdybym miał lusterko to by to nigdy nie wyszło.
Czy któs wie jak aceton działa na srebrzanke na lusterku?

Co do chemi to Aceton będzie za mocny. Moznaby zaryzykować nitro ale niewiem jakie będa następstwa wiem ze moze roztopić plastik. Napewno nic się niestanie gdy uzyjesz benzyny ekstrakcyjnej a już na 100% lakowej lub czystego spirytusu nawet denaturatu (będzie śmród) możesz zamoczyć w tych odzczynnikach nawet całe lusterko na całą noc. Gdy tasma dwustronnie klejąca namoknie, lusterko odejdzie bez problemu. ( Mam z tym do czynienia prawie na codzien) Pozdrawiam BIALY_1987

Tytuł odpowiedni do pytania jakie mam więc się tu podłącze.

Tak więc czy da się jakieś lusterka regulowane od wewnątrz wstawić do DF tak żeby nie trzeba było wycinać szyby ? Myślałem o wstawieniu np z Matiza (są wstawiane z boku pod szybą i mają regulacje) ale są drogie. Może jeszcze w innych auta też były tak mocowane ?

Lusterka w traku są mocowane bezpośrednio do blach drzwi. Jednak nie wiem jak tam jest rozwiązana regulacja..

Ruchoma jest sama szyba. Jak w 126 bis.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2003-11-08 22:42:25, Yannick pisze:
Tytuł odpowiedni do pytania jakie mam więc się tu podłącze.

Tak więc czy da się jakieś lusterka regulowane od wewnątrz wstawić do DF tak żeby nie trzeba było wycinać szyby ? Myślałem o wstawieniu np z Matiza (są wstawiane z boku pod szybą i mają regulacje) ale są drogie. Może jeszcze w innych auta też były tak mocowane ?

Takie lusterka były m.in. WFordzie Taunusie. Z lusterka wychodziły dwie dość długie linki zakończone grzybkiem do regulacji.

Witajcie

W odpowiedzi na pytanie o odklejenie lusterka pomoże na pewno denaturat na benzyne raczej bym nie stawiał.

Co do lusterek mocowanych do blachy w DF poszukaj na szrotach lusterek od GolfaI albo od Audi do roku 1985 obie te marki miały lusterka mocowane do blachy drzwi a regulacje wewnątr

Powiedzcie mi jak rozebrać lusterko boczne od poloneza

Ten przegub właśnie odkręciłem, tylko jak teraz wyjąć to całe ustrojstwo razem z lustrem z obudowy ?

Kurcze ludki nikt nie rozbierał lusterka .przecierz to jest niemożliwe

Ja wyjmowalem te bebechy zeby wymienic wklad bo mialem stluczony,podwazylem srubokretem kilka razy i wyszlo,ale wyjmowac razem z wkladem tak zeby go nie uszkodzic to raczej ciezko bedzie.

btw,szklo stluklo sie po spotkaniu z lusterkiem hondy CRX,u mnie poszedl sam wklad,a w hondzie cale lusterko poszlo w plener jakies 10m dalej.

Cytat:
2004-01-12 00:35:47, cebka pisze:
Ja wyjmowalem te bebechy zeby wymienic wklad bo mialem stluczony,podwazylem srubokretem kilka razy i wyszlo,ale wyjmowac razem z wkladem tak zeby go nie uszkodzic to raczej ciezko bedzie.

Racja, spróbuj najpierw odkleić szkła, to zobaczysz co jest grane w środku.

a ja wlasnie kupilem podgrzewacze do lusterek te z allegro... bajerka jest...