Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-01 16:38:01 Pierwszy raz doznałem czegoś podobnego.
- Próbowałem wyjść z auta, wcisnąłem przycisk, aby odblokować drzwi a te same natychmiast się zamknęły - było tak 2x. Dopiero za 3 razem udało się je otworzyć. ![]() - Przy próbie zamknięcia auta okazało się, że centralny zamknął wszystkie drzwi, ale otwarcie drzwi kierowcy nie powodowało otwarcia pozostałych drzwi. ![]() - Po kilku chwilach zamknięty samochód sam się otworzył !!! ![]() - Na wszelki wypadek wyciągnąłem bezpiecznik od zamka centralnego (oraz klaksonu), aby podobna sytuacja się nie zdarzyła. ![]() O co tu chodzi? ![]() Czy ktoś spotkał się już z takimi objawami? POMOCY ![]() Dodam, że po zakupie auta (2 lata temu) miałem podobne objawy, ale wówczas przyczyna okazał się niewłaściwie działający alarm. Przy okazji rozpierałem i czyściłem styki włącznika (łączącego się z przyciskiem blokady wewnętrznej drzwi kierowcy), choć jak się okazało nie było takiej potrzeby. |
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2004-12-01 17:41:13 Czasem pomaga wysuszenie mastera...ale nie na długo ![]() |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-01 18:35:29 Dzięki
Dłubałem przy masie robiąc modyfikacje świateł. wówczas powinny mi zaniakać światła, ale sprawdzę ten trop.
Właśnie o tym pisałem, choć trochę nieudolnie ![]()
Proszę o dodatkowe sugestie! |
soop ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-12-01 19:21:39 A moze wiecie co zrobic z takim problemem:
Nie zawsze lapie mi centralny z pilota. Jest to troche denerwujace bo czasami otworzy i z 20 metrow a czasami stoje przy aucie naciskam 5 razy i nic. Styk na przycisku na pewno jest bo w czasie naciskania swieci sie dioda na pilocie. Bateria nowa. Zauwazylem ze jak dusze go przy samych drzwiach kierowcy to zawsze dziala. Wk.... mnie to niemilosiernie... Alarm jest firmy Langeford. |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-01 21:07:40 Niestety z masą jest wszystko w " porządku" ![]() ![]() Warunki nie pozwalają na prace przy samochodzie, dobrze przynajmniej, ze nie ma śniegu. ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-12-01 22:01:00 To już lepiej kupić cały komplet za 53-55 zł ![]() |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-01 22:08:35 Widzę, że większość obstawia siłownik mastera.
Skoro tak mówicie... Tyle, że w lecie zeszłego roku rozbierałem (rozcinałem) ten siłownik, czyściłem go choć nie było na nim najmniejszego śladu nalotu. "Na oko" wyglądało, że styki są pozłacane, ale koreańczyków nie podejrzewam o taką rozrzutność ![]() Tak czy owak, jutro mnie znowu czeka zmaganie z tapicerką. |
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2004-12-01 22:09:35 Z przesyłką dałem 26 zł (sam master).
Jak kiedys wyjołem orginał to miał takie przebicie ze zamykał i otwierał non stop dopóki mu kabli nie wyjołem ![]() ![]() ![]() |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2004-12-02 11:05:37
Piotrze, w Masterze jak i w pozostałych siłownikach same silniczki i styki są praktycznie wieczne. Powodem niesprawności siłownika na 99% jest bezpiecznik polimerowy (automatyczny) zamontowany na płytce ze stykami. Jest to mały element elektron. o kształcie kondensatora. Ja rozbierałem sił. dwukrotnie zanim doszedłem, że to on jest winowajcą. U mnie siłownik raz działał, a raz nie, szczególnie w zimie były problemy. W lecie działał zawsze. Niestety sam bezpiecznik ciężko dokupić, ale można go zupełnie wywalić, co też zrobiłem i póki co siłownik od pół roku działa znakomicie.
Ja nie jestem pewien czy to na pewno siłownik. Gdyby rzeczywiście padł, to nie powinien otwierać samoczynnie zamków. Miałem też takie objawy i okazało się że były za duże luzy na dzwigienkach w zamku drzwi, co powodowało "klapanie" zamka i samoczynne otwieranie. Zamknij drzwi centralnym, a następnie puknij ręką w drzwi w okolicy klamki zewnętrznej. Jeżeli drzwi się odblokują, to winowajcą jest zamek. Można to naprawić na 2 sposoby: albo przesunąć siłownik w dół na śrubach (pomaga, ale nie na długo, bo mały jest zakres regulacji), albo zmniejszyć luzy na dzwigienkach w zamku. Jao wymieniłem 1 sprężynkę która była już zardzewiała i pozmniejszałem luzy na ośkach za pomocą młotka. Pomogło w 100%. |
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2004-12-02 11:17:21 Ja sę szykuje do wymiany mastera.
Jak trzasne drzwiami kierowcy to słysze jak wszystkie silowniki robią takie króciutkie pyk ![]() ![]() Ma przebicie gnojek i po wstrzasie włącza się. ![]() Zamki były czyszczone ok 4 mies temu. Dostały nowy smar, sprężynki spoko, luzów brak. ![]() |
![]() KUKI BMW5 warszawa | 2004-12-02 15:53:17 moga tez byc kable w wiazce sie gdzies perzetarły i dotykaja masy czasami a wiadomo centralny jest sterowony (-) |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-02 15:59:43 Dzięki
tommi-j o bezpiecznikach polimerowych nie słyszałem. No cóż, człowiek uczy się całe życie. Trochę za zimno i z ciemno na takie zabawy na świeżym powietrzu. Może przy tak niskiej cenie siłownika master kupię go na wszelki wypadek, jednak mam pytanie Czy wymiary masterów są znormalizowane? |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-05 15:55:44 Dzięki chłopaki za Wasze starania. W sobotę wykorzystałem przyzwoitę pogodę i rozwiązałem problem.
Problem okazał się prozaiczny, ale jak to często w takich sytuacjach bywa, trudny do namierzenia. Przyczyną okazało się "lekkie" zwarcie do masy na jednym z przewodow. Aby namierzyć usterkę dobierałem się do przekaźnika zamka centralnego umieszczonego przy prawej nodze pasazera. Wykonałem trochę pomiarów i problem rozwiązany. Przyznam, ze bez pomocy kolegi z Klubu Fabii ![]() Traz juz chyba jestem EKSPERTEM ![]() |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2004-12-06 19:29:52 maltoron: wymieniłeś już "mastera" ? I pomogło?
Bo mam objawy podobne jak Twoje, tzn po trzaśnięciu drzwiami kierowcy słychać pyknięcia innych siłowników. Raz nawet zdarzyło się, że trzasnąłem drzwiami, a zamki się zamknęły z kluczykami wewnątrz auta ![]() Piotr_W: uff jak dobrze mieć EXPERTA w pobliżu. ![]() -- Wiesiek Maestro |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-06 23:05:11 Maestro w Twoim przypaku obstawiałbym na to co pisze -JACO-
|
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2004-12-07 00:51:19 Maestro : Niestety nie miałem możliwości. Jak zamontuje to zamelduje. ![]() |