Corolla1.6VVTikombi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem nową corollę i dośc dużo mi ona pali. Jadąć delikatnie 3500obr. 7.8 litra w trasie a w mieście porą zimową jadąc delikatnie 11-13 litrów! To dla auta z takim silnikiem nowej generacji chyba za dużo? Mam nadzieję że w porze wiosennej i letniej będzie lepiej?

Co to znaczy "delikatnie"???

Ja mam też 1,6 ale 3HB. Średnio w mieście spala mi 10-11l/100km a w trasie w zależności od tego czy się spieszę czy nie 6,5-7,8l/100km.

Poza tym gdzieś słyszałem, ale nie wiem czy to prawda, że nowe silniki palą więcej. Dopiero po przejechaniu około 2000km poziom spalania trochę spada.

Inną sprawą jest też zawyżanie wyników podawanych przez komputer w corolli. Ostatnio w "AutoŚwiat" pojawił się test porównawczy kosztów utrzymania Corolli kombi z silnikiem 1,4 VVti i 1,4 D4D. Sprawdzono między innymi dane podawane przez komputer odnośnie spalania ze spalaniem zmierzonym przez testujących. Okazało się że komputer zawsze zawyża. W mieście okołó 5% a na trasie nawet do 10%.

Pozdrawiam,

Powiem tak na odcimku 380km a "robię" te drogę dość często przy średniej prędkości około 90 km/h (według komputera, raz troszke więcej raz trochę mniej) , średnie spalanie nie przekroczyło nigdy 7,0 l/100 km najczęściej 6,8l/100km.

Ostatnio po przeglądzie 30 000 spalanie zmalało do około 6,5l/km mimo że jest chłodniej i jeżdże na zimówkach.
Nie wiem czy to wynikało z czynności objętych przeglądem czy też z tego że zmieniłem olej z oferowanego przez serwisy Castrol TXT na Mobil 1 5W-50.

Jak dla mnie to troche za dużo Ci bierze , ale najlepiej popytaj w serwisie

Pozdrawiam