MotoNews.pl
2 Wymiana żarówki H7 - Avensis"98 (72593/18)

Wymiana żarówki H7 - Avensis"98

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Pół roku temu kupiłem toyotkę Avensis'98 sedan i teraz mam problem wymiany żarówki . Pewnie dla większości jest to sprawa banalna - chodzi o lewą mijania H7. Wymieniłem sam, świeci, ale nie potrafję tych drucików zrobić tak jak poprzednio.

Żona podjachała dziś do ASO Chodzeń w Wwie - i tam od razu trzeba wjechać na warsztat - i 35zł - a dalej to zobaczymy. No to powiedziałem - nie, stop. Co to jest, żeby głupiej żarówki nie móc wymienić?

Widzałem taki tamat odnośnie Corolli - czy podobanie jest w Avensisach?

Pozdrawiam

Pasha

1) Nie wiem jak jest w starej Ave, ale w nowszych wersjach katastrofa, tylko w serwisie. Na trasie leżysz i płaczesz, albo jedziesz dalej po ciemku.

2) Omijaj Chodzenia szerokim łukiem, są najdroźsi w Wawie i okolicach, a napewno nie najlepsi. Zadzwiń do Caroliny (CCC) i spytaj ile to kosztuje, być może wymienią gratis, załacisz tylko za żarówki. Marek nie polecam, bo też nie potrafili szybko wymienić, jeśli chodzi o żarówki to wal do CCC.

3) Co to znaszy ze wymieniłeś i swieci, ale nie możesz "drucików zrobić"??? Zamontować spowrotem nie możesz, czy co?

wiem o o chodzi z drucikami... rozumiem kolege, sam sie z tym motałem czasem. Jedena rada musisz cierpliwie probowac je zahaczać po przeciwnej stronie ich mocowania lekko przesuwajac przyu tym do... hmm.. ich osi (albo do srodka osi). Ogolnie te druciki sa popier... ale to wymyślili nie Japonczycy.

też miałem ten sam problem musisz uważać na przewód który jest podłączony do żarówki aby nie podszedł pod ten drucik zabezpieczjący,teraz nie mam problemów aby wymienić żarówkę nie brakuję mi drucika"pamętaj przełożyć przed drucik'

Właśnie dzisiaj to przrobiłem. w żarówce ten wupusk ma być do dołu, drucik trzeba docisnąć do reflektora i lekko przesunąć w stronę osi żarówki, dopiero teraz podłączyć kostkę z przewodami. Generalnie zabawa przednia zwłaszcza wieczorową porą. Notabene najpierw założył mi ją pan na stacji benzynowej ale oświetlała raczej drogę mleczną. Sam się za to zabrałem i po 10 minutach i ochlapaniu przez śmigający bokiem bolid zaliczyłem sukces, czego i innym w ten świąteczny czas życzę.

Dziękuję za posty. '

Czyli jednak nie jest to takie proste. Wprawdzie znajomy mechanik wymienił mi tą żarówkę, ale teraz świecie właśnie w górę - oświetla drogę mleczną...- jak ktoś zuważył.

czyli jeszcze raz spróbuję ją przełożyć - bo pewnie jest odwrotnie założona