Labda padła po 5 tys.km

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pisałem o moich perypetiach z błedami 32 i 44, sprawdziłem lambdę i zgodnie z przewidywaniami padła. Zrobiłem na niej 5tkm, kupiona na allegro firmy AC, nie kupujcie więcej tego szmelcu (chodziła dobrze ale krótko )
Mam pytanie jaką lambdę teraz kupić - żeby pochodziła 100tkm.
W sklepie mają Prisk (niemiecka, częsci do opla), moto-coś tam (polska) - obydwie po 170zł, i jeszcze Bosch za ok. 250zł. Co wybrać, żeby znowu się za kilka miesięcy z tym nie p....ć ????

Cytat:
2004-12-02 17:33:05, pjacek26 pisze:
Pisałem o moich perypetiach z błedami 32 i 44, sprawdziłem lambdę i zgodnie z przewidywaniami padła. Zrobiłem na niej 5tkm, kupiona na allegro firmy AC, nie kupujcie więcej tego szmelcu (chodziła dobrze ale krótko ) Mam pytanie jaką lambdę teraz kupić - żeby pochodziła 100tkm. W sklepie mają Prisk (niemiecka, częsci do opla), moto-coś tam (polska) - obydwie po 170zł, i jeszcze Bosch za ok. 250zł. Co wybrać, żeby znowu się za kilka miesięcy z tym nie p....ć ????

i po co bylo na allegro kupowac?? cora bardziej sie przekonuje ze allegro to w wiekszosci lipa..

kup boscha i nie chrzan sie z tym bo jak widac takie oszczednosci bokiem wychodza..

Cytat:
2004-12-02 17:33:05, pjacek26 pisze:
Pisałem o moich perypetiach z błedami 32 i 44, sprawdziłem lambdę i zgodnie z przewidywaniami padła. Zrobiłem na niej 5tkm, kupiona na allegro firmy AC, nie kupujcie więcej tego szmelcu (chodziła dobrze ale krótko ) Mam pytanie jaką lambdę teraz kupić - żeby pochodziła 100tkm. W sklepie mają Prisk (niemiecka, częsci do opla), moto-coś tam (polska) - obydwie po 170zł, i jeszcze Bosch za ok. 250zł. Co wybrać, żeby znowu się za kilka miesięcy z tym nie p....ć ????

A na jakiej podstawie sądzisz że lambda padła? Te błędy nie są dowodem na awarię sondy!

Byłem u gazowników na kompie, Lambda padnięta prawie kompletnie, jak obserwowałem na monitorze to jakiekolwiek objawy życia miała na wysokich obrotach i to w ledwo zauważalnym zakresie 0,1-0,14V.
A tak to cały czas pokazuje ubogą mieszankę i silnik krokowy od gazu jest otwarty.
W moim aucie instalacja gazowa ma emulator który podobno "oszukje" kompa i dlatego na gazie kontrolka "check engine" się nie świeci (tak mówili gazownicy).
Więc to chyba jednak na pewno lambda !?

Wymieniłem labmbdę na Boscha.
Ze starej lamdbdy po wyjęciu sterczał tylko plastikowy kikut (tego koszyczka nie było), czy ktoś wie co mogło się z nim stać ?? (tzn. chodzi mi o to czy powinienem rozbierać wydech żeby go szukać bo może coś blokować, czy on się zwyczajnie wypalił)

Teraz zastanów się co było powodem zniszczenia lambdy!
Alvbo to była jej wada fabryczna,albo...
Spaliła się na amen w wyniku złego składu mieszanki czy wypadania zapłonów

Po wymianie lambdy koniecznie sprqawdź spaliny na analizatorze