[OT] CD..... Doradźcie w sprawie monitora ;-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z racji tego że ostatni mój wontek został zamknięty -tworzę nowy i apeluję --- panowie bez nerwów każda rada jest pomocna a najlepiej te z autopsji albo sprawdzonych żródeł !!!
Kupiłem IBM G78 takiego
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=36150877

Kupiłem go dla kuzynki mam go w domu i świeci B. dobrze ALE.....
teraz moje pytanie czy warto go brać dla siebie i na jakim on jest kineskopie ??? Trinitron ???? (Pytam bo nie mam z tyłu tabliczki znamionowej --- a w tej aukcji napisał gość że to FLAT , tylko nie wiem o co mu chodziło -- czy że płaski czy że to na LG jest ????) , powiem tylko ,że zastanawiające dla mnie jest to że nie da mu się zmienić odświeżania na powyżej 85 mhz obsługuje wszystkie rozdzielczości na 85 tylko 1600 na coś tam w 65 albo 75 --- Jest jakiś sposób na podwyższenie odświeżania przy rozdziałce np. 1025 na 786 ????

No i czy polecacie??? / Ktoś z was go ma ????????????

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-12-02 23:42:07 ]

To raczej nie jest Trinitron.

Przy rozmiarze plamki jest napisane "Dot" więc kropka, czyli wynikałoby z tego ,że plamka jest okrągła, a w kineskopach z maskami szczelinowymi (Trinitron/Dimondtron) plamka jest prostokątna.

Poza tym gdyby to był Trinitron, to sprzedający napewno by się tym pochwalił

Co do tego ,że nie możesz ustawić odświeżania na więcej niż 85Mhz, to jest to normalne, po prostu to jest max. częstotliwośc z jaką pracuje ten monitorek, czego zresztą sprzedawca nie ukrywał i jest to jak BYK napisane w aukcji

No ja wiem tyle że ja nie kupiłem tego monitora u niego ....
Było tak miałem kupić tego flatrona... LG 795 FT po tygodniu dzwonię (chciałem mu odmówić)... a tu gość mówi że już sprzedał i że przeprasza ... zaproponował inny ... ja z racji że miałem mało czasu i brak dostępu do netu umówiłem się z nim że jak nie będzie spełniał moich wymagań to go zwrócę ...... także jest spoks

Ale to właśnie dla tego pytam bo kupiłem go praktycznie w ciemno !!!!
zastrzegając że jak będzie słabo oświeżał to go wymienię !!!!

P.S. Gdybym kupował u tego gościa to bym po prostu go zapytał !!!!

Przyszła pora na panel LCD ... klasa cenowa od 1000 do 1450 zł
wstępnie wybieram między .... za radą z ostatniego wątku tylko z wejściem DVI --- które byście wybrali ... może polecacie coś innego lepszego lub tańszego ??

Proszę o RADY

GŁÓWNIE CHODZI MI O TO CZY LEPIEJ KUPIĆ SAMSUNGA CZY IIAMĘ ????????????? --- a może coś innego ??

1. Panel LCD Samsung SyncMaster 730BF, DVI >>>1359zł<<<
opis... Nowość- Model 730BF to obecnie "najszybszy" panel LCD Samsung z matrycą 4ms! ms o przekątnej 17 cali wyposażony w wejscie DVI-D, doskonały do zastosowań domowych i biurowych. Nowoczesny design, matryca o wysokim kontraście- to tylko niektóre cechy, któe czynią ten panel bardzo atrakcyjnym.

2. Panel LCD Iiyama ProLite E435S-W biały >>>1369zł<<<
Panel LCD z bardzo szybką matrycą z czasem reakcji zaledwie 10 ms. Doskonale nadaje się on do gier lub wyświetlania i obróbki materiałów wideo. Monitor wyposażony jest w Zł+/-cza DVI i VGA. Monitor idealnie nadaje się do zastosowań w biurze, jak i w domu.

3. Panel LCD Iiyama ProLite E431S-W biały, DVI >>> 1349zł<<<
ProLite E431S jest optymalnym rozwiązaniem dla użytkowników potrzebujących cyfrowego interfejsu i bardzo szybkiego czasu reakcji. Zapewnia bowiem 8-msekundowy czas reakcji matrycy i jest wyposażony w wejścia D-Sub i DVI. Rozdzielczość fizyczna rzędu 1280 x 1024 pikseli gwarantuje, że obrazy wyświetlane przez ten 17" monitor LCD są ostre i czytelne, a o ich najwyższej jakości decydują dodatkowo wysokie współczynniki kontrastu (700:1) i jasności 300 cd/m2.

4. Panel LCD Samsung SyncMaster 710T, DVI, pivot >>1239zł<<
Model 710T to panel LCD Samsung z szybką matrycą 12 ms o przekątnej 17 cali z funkcją pivot oraz wejściem DVI doskonały do zastosowń domowych i biurowych. Nowoczesny design, matryca o wysokim kontraście- to tylko niektóre cechy, któe czynią ten panel bardzo atrakcyjnym.

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2005-08-08 00:21:04 ]

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2005-08-08 00:27:08 ]

Ja gdybym mial kupowac monitor LCD to kupil bym ten...

ACER ARAL1931 - ale to kosztuje 1600+vat i jest 19"

Natomiast gdybym mial kupowac 17 " to

ACER AL1751As - 17"

Opis

Dane techniczne

Cena to okolo 1000 + VAT

ACER jest o tyle dobry ze daje 3 lata gwarancji.

Cytat:
2005-08-08 01:28:02, KeyJey pisze:
ACER jest o tyle dobry ze daje 3 lata gwarancji.

i to wszystkie z jego zalet

Armani bardzo słusznie zawężył poszukiwania do Iiamy i Samsunga.

Przy wyborze LCD można brać jeszcze pod uwagę drogiego Sonego, Eizo i bardzo dobrego w branży paneli LCD/plazma LG.

W tej chwili wybrałbym jednak Samsunga.
Firma ta opracowała WŁASNE technologie i produkuje w tej chwili najbardziej zaawansowane matryce do użytku w komputerach domowych i telefonach komórkowych.

Do rzeczy (o monitorach i sprzęcie RTV mógłbym tak bez końca ):

Z tych co wymieniłeś wybrałbym ZDECYDOWANIE - 730BF.

Ma on tylko jedna wadę, matrycę starej technologi TN.

Na Twoim miejscu kupił bym coś takiego:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20122

Ma wszystko co potrzeba - nowoczesną matrycę PVA (lepsze odwzorowanie kolorów, praktycznie 180 st. kąt widzenia, wysoka jasność i kontrast, pivot, fantastyczny design, złącze DVI-D.

Za cos podobnej klasy u Sonego czy Eizo dałbyć grubo ponad dwa tysiące.

W 100% podpisuję się pod słowami przedmówcy
173 P nie dość że ma bardzo dobre "osiągi" to jeszcze ten wygląd... Można wybrać sobie z pośród chyba trzech kolorów. Jeżeli chodzi o LG i Philipsa to obydwie firmy mają praktycznie te same matryce. O ile się nie mylę na świecie i tak jest około 4 fabryk wykonujących matryce.
Na Twoim miejscu również wybrałbym 730BF a jeżeli dopłata 200 zł nie jest problemem to 173P. Sam chiałem go kupić ale w momencie gdy kupowałem panel 173 kosztowała (w zależności od sklepu) 2100-2400.

A i jeszcze jedno - jeżeli LCD potrzebne jest Ci tylko do korzystania z internetu, edycji tekstu itp to wg mnie złącze DVI nie będzie konieczne.

Cytat:
2005-08-08 06:40:55, -JACO- pisze:
i to wszystkie z jego zalet Armani bardzo słusznie zawężył poszukiwania do Iiamy i Samsunga. Przy wyborze LCD można brać jeszcze pod uwagę drogiego Sonego, Eizo i bardzo dobrego w branży paneli LCD/plazma LG. W tej chwili wybrałbym jednak Samsunga. Firma ta opracowała WŁASNE technologie i produkuje w tej chwili najbardziej zaawansowane matryce do użytku w komputerach domowych i telefonach komórkowych. Do rzeczy (o monitorach i sprzęcie RTV mógłbym tak bez końca ): Z tych co wymieniłeś wybrałbym ZDECYDOWANIE - 730BF. Ma on tylko jedna wadę, matrycę starej technologi TN. Na Twoim miejscu kupił bym coś takiego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20122 Ma wszystko co potrzeba - nowoczesną matrycę PVA (lepsze odwzorowanie kolorów, praktycznie 180 st. kąt widzenia, wysoka jasność i kontrast, pivot, fantastyczny design, złącze DVI-D. Za cos podobnej klasy u Sonego czy Eizo dałbyć grubo ponad dwa tysiące.

--- niezły ten monitorek ... i ma jakąś półprofesjonalna matrycę ..... (czym się różnią ??)

Ale mam wątpliwości co do kupowania LCD na odległość .... przecież one mogą mieć bad piksele ... itd... i potem wysyłać taki panel ... na reklamację ... albo jechać do Wawy ..
>>A właśnie .... >>co z tą zawodnością paneli ... gdzieś słyszałem że bardzo dużo z nich .... szybko się psuje ... wiele jest odpadów w trakcie produkcji .... to mnie trochę przeraża ...

>> Co myślicie o kupowaniu monitora np. z jednym bad pikselem taniej ???

Cytat:
2005-08-08 12:09:47, Armani01 pisze:
co z tą zawodnością paneli ... gdzieś słyszałem że bardzo dużo z nich .... szybko się psuje ... wiele jest odpadów w trakcie produkcji .... to mnie trochę przeraża ... >> Co myślicie o kupowaniu monitora np. z jednym bad pikselem taniej ???

Mam od 1,5 roku MAG-a i od 3 lat Samsunga syncmaster 151. W MAG-u jakoś pół roku temu zauważyłem jeden padnięty pikselek - widoczne jest to tylko na jasnym tle. W samsungu 0 padniętych pikseli. Tylko, że jest starszy, gorszy, ma mniejszy kontrast itp.

Kurde zdecydowałem się na zakup tego lcd 173P+ co polecił JACO ... a tu takie kredki ... nigdzie go nie mogę dorwać ... wszystkie sklepy które znam nie mają go na stanie - aktualnie ;-(

Mogli byście podać mi adresy sklepów (internetowych) przez was znanych które mogły by go mieć .... bo mi juz brakuje pomysłów...

p.s.korzystałem z google.pl

Próbowałeś w Siriusie????

http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=15063&sid=1

JACO wyjasnij mi dlaczego ACER jest Twoim zdaniem badziewny ?

co do monitorów to ja ostatnio stalem sie szczesliwym posiadaczem Dell P1130 jak dlamnie bomba na podobnym pracuje w pracy dlatego szukalem czegos na tym samym kineskopie.

Tu dane techniczne

Aukcja goscia od ktorego kupilem

tranzakcja bardzo udana zaplacilem 600zł i sam wybralem monitor z posrod 5 sztuk.. trafila mi sie perełka.

co do LCD to puki co jeszcze nie jest nanie czas w ciągu roku ceny spadą jeszcze dosyć mocno
ale jeśli już ktoś się uparł to polecam strone www.skapiec.pl tam mozna znalesc najtansza oferte jaka wystepuje w sieci danego sprzetu polecam.

600 zł za 21" CRT można dać... a może lepiej poczekać, bo cena LCD w promocji zbliżyła się już do ceny CRT sprzed roku. Teraz trwa okres wyprzedaży naprodukowanych monitorów CRT toteż będzie jeszcze taniej - tak za CRT jak i za LCD. Zresztą wystarczy spojrzeć jak spadły ceny odtwarzaczy DVD. Wyprzedano magnetowidy można było obniżyć cenę DVD.

Cytat:
Teraz trwa okres wyprzedaży naprodukowanych monitorów CRT toteż będzie jeszcze taniej - tak za CRT jak i za LCD. Zresztą wystarczy spojrzeć jak spadły ceny odtwarzaczy DVD. Wyprzedano magnetowidy można było obniżyć cenę DVD

Z pewnością ceny będą jeszcze bardziej spadać bo pod koniec roku na naszym rynku ma się pokazać nowa (angielska) sieć hipermarketów RTV, obok MediaMarkt i Saturn. Te dwa ostatnie sklepy i tak należą do jednej grupy Metro dlatego ich "wojny cenowe" były do tej pory pozorne. Na Węgrzech po pojawieniu się brytyjskiej sieci obok MM i Saturna ceny niektórych produktów spadły nawet o 70%. Wiadomo że to były wyjątki ale niech cena odtwarzacza DVD spadnie o 20% prawie z dnia na dzień...
Dlatego jeżeli ktoś planuje kupować teraz jakiś sprzęt a może z tym zaczekać - to niech tak zrobi bo może zaoszczędzić parę groszy.

Cytat:
2005-08-10 10:42:29, slayter pisze:
Wiadomo że to były wyjątki ale niech cena odtwarzacza DVD spadnie o 20% prawie z dnia na dzień.

Oznaczało to będzie, że kilkaset buraków wsiądzie w auta w środku nocy, pojedzie 10, 20, 50 km, powalczy o koszyk i kupi DVD taniej o 30 czy 40 zł niż w sklepie w swoim mieście.
A te 70% - ok. Na przeterminowany i nie produkowany już towar którego składowanie kosztuje więcej niż jego wartość.

Cytat:
2005-08-10 08:49:42, KeyJey pisze:

No właśnie ja też bym chciał to wiedzieć ???

Muszę przyznać że ten Acer jes kuszący ... i nie trzeba na niego polować ... zwłaszcza że ja go potrzebuję tylko do domu ...

P.S. w sirusie były ... złożyłem zamówienie ale zanim gość zarezerwował to zostały wykupione

i jeszcze jedno ... w sirusie powiedzieli mi że nie dają gwarancji zera bed pikseli .. co więcej nawet producent mi tego nie uzna ... chyba że są np 4 po kolei i w widocznym miejscu ... i w dodatku nie można u nich na miejscu monitora sprawdzić Swiadczą taką usługę ale za DOPŁATĄ 70 zł !!!!!!!! .... zastanawiam się czy podczymać tam swoje zamówienie ... przecież to jest zleksza lteria

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2005-08-11 01:27:43 ]

Cytat:
2005-08-10 08:49:42, KeyJey pisze:

Acer prawie we wszystkich profesjonalnych testach przegrywa (i to bardzo wyraźnie) z Samsungiem, LG, Iliamą, Sonym czy Eizo.

Armani zwróć uwagę na pozycję Samsunga 173P+ - pod wzgledem jakości obrazu wygrał z takimi tuzami rynku jak Eizo FlexScan L578 i Sony MFM-HT75W.

W zasadzie to najlepsza 17tka LCD na rynku, a cena jest dość znośna.

a oto wspomniany ranking Chip Lab (POWER):

http://rankingi.chip.pl/ranking_7940.html?tt_c1=&tt_c2=&tt_c3=&tt_col=&tt_id=7&tt_cmd=1&tt_s=MP&PHPSESSID=44d6694e1e74d0586b78b2f044a49f36

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2005-08-11 01:36:42 ]

Cytat:
2005-08-11 01:26:27, Armani01 pisze:
w dodatku nie można u nich na miejscu monitora sprawdzić Swiadczą taką usługę ale za DOPŁATĄ 70 zł

Brzydko powiem. Pojebało ich chyba!!!