Pali ponad 20L/100km gazu czy to wina parownika?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem z moją Renówką19 1.8 /98KM. 3lata temu zagazowałem ją i paliła mi wtedy 12-13L/100km po mieście, teraz pali mi ponad 20.Przejechałem ok 40.000km na gazie. Parownik (oraz filtr od gazu) sam wyczysciłem bo był zasyfiony,natomiast membrana wyglądała na dosyć dobrą. Filtr powietrza, swiece, przewody były wymieniane. Spalanie sie nie zmniejszyło (może nawet wręcz przeciwnie).Udałem sie do specjalistów (najlepsi w Radomiu) którzy wsadzili w wydech sonde na podstawie której troszke wyregulowali go (powiedzmy do 19L/100km), oraz stwierdzili ze mój parownik juz ma dosyc i trzeba by go wymienic na nowy najlepiej LOVATO (350zł). Zasugerowali ze można by jeszcze pokombinować z dopływem powietrza(bo ponoć im bardziej sie przytka dopływ tym mniej gazu ćpie-niewiem nieznam sie).Teraz moje pytanie: czy rzeczywiscie powinienem wymienic ten parownik czy chcą mi wcisnąc nowy, oraz czy przytkanie dopływu powietrza odniosło by oczekiwany skutek - czyli normalne spalanie.....z góry dzięki

Na twoim miejscu sprawdziłbym szczelność tej instalacji .Co do wymiany parownika to spytaj o cenę zestawu naprawczego do niego (komplet membram ,uszczelki i inne drobiazgi )co ci się lepiej opłaci .Co do membramy, która na twoje oko jest dobra to pod ciśnieniem może już przepuszczać gaz na zewnątrz .20 litrów to dość duży przepał, albo jesteś rajdowym kierowcą .
pozdrawiam .

Na twoim miejscu sprawdziłbym szczelność tej instalacji .Co do wymiany parownika to spytaj o cenę zestawu naprawczego do niego (komplet membram ,uszczelki i inne drobiazgi )co ci się lepiej opłaci .Co do membramy, która na twoje oko jest dobra to pod ciśnieniem może już przepuszczać gaz na zewnątrz .20 litrów to dość duży przepał, albo jesteś rajdowym kierowcą .
pozdrawiam .

OK. To jeszcze jedna kwestia a mianowicie dopływu powietrza. Czy jeżeli bym przytkał troszke dopływ powietrza to czy spalanie by sie zmniejszyło. Jakie były by obiawy i następstwa tej modernicacji? Gazownik mi tłumaczył ze stosunek gazu do powietrza zachowuje współczynnik lambda. Czyli jak zrozumiałem im mniej powietrza tym mniej gazu potrzebuje? - czy tak??.

Cytat:
2004-12-04 12:19:32, Cibik pisze:
OK. To jeszcze jedna kwestia a mianowicie dopływu powietrza. Czy jeżeli bym przytkał troszke dopływ powietrza to czy spalanie by sie zmniejszyło. Jakie były by obiawy i następstwa tej modernicacji? Czyli jak zrozumiałem im mniej powietrza tym mniej gazu potrzebuje? - czy tak??.

efekt bedzie dokładnie odwrotny, zwiekszy sie podciśnienie i zacznie wiecej palić. lepiej staraj sie mieć jak najszerszy dolot jak tylko to możliwe.. zresztą walka z dolotem jest z góry przegrana

Wielkie dzieki.
Czyli chyba jednak zmienie parownik - bo bez tego sie nie obejdzie..