| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Thomi Opel Omega A Warszawa | 2004-12-05 10:31:39 Witam!
Od pewnego czasu zaobserwowałem w moim autku mały mankament.. Kiedy odpalam ran auto silnik pracuje przez chwile poczym gaśnie tak jak by brakowało mu paliwa!?? Kręcę po raz drugi.. bez kłopotu od razu silniczek „zaskakuje” i wszystko jest ok.. Paliwo w zbiorniku jest.. Listwa wtryskowa nie wymaga odpowietrzania w moim silniku.. A może jest jakiś zawór zwrotny na przewodach paliwowych, który przestał działać??? Dodam, że kiedy juz za drugim razem silniczek zaskoczy i zgaszę go ponownie to odpala bez najmniejszego kłopotu.. Zła jakość paliwa? Woda w układzie? Nie wiem od czego zacząć??? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-12-05 11:00:23 Moze to smieszne ale opisz jak odpalasz auto. Dokladnie.
Ja wiem ze to zaczyna sie od wlozenia kluczyka do stacyjki .... |
Thomi Opel Omega A Warszawa | 2004-12-05 13:09:52 Moja omega jest w automacie dla tgo kładę nogę na hamulcu przekręcam kluczyk w pozycję zdaje się dwa.. Zapalają się kontrolki.. Daje moment pompce na uzupełnienie ciśnienia w układzie paliwowym.. Przekręcam dalej.. Rozruszniki kręci.. po chwili puszczam |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-12-05 19:22:12 Jesli czekasz aż zgasna co niektore kontrolki to nie mam nic więcej do dodania. |
Thomi Opel Omega A Warszawa | 2004-12-06 14:25:57 Witam!
Sprężanie sprawdziłem.. Na szczęcie jest wszystko ponad normę! No i co teraz? Jakiś czas temu miałem przygodę ze słabej jakości paliwem zatankowanym na nest.. Auto odpalało, ale szarpało silnikiem i nie chciał się wkręcać na obroty. Pomogło zatankowanie dużej ilości pb98 jednak, kiedy paliwo spadło do pewnego pułapu zaczęło się to samo od nowa.. Znowu dotankowałem i było oki.. tyle ze to gaśnięcie.. Teraz sobie myślę, że może zanieczyszczenie osiadło w listwie? Sam już nie wiem? Nie sadzę żebym na nest zatankował wodę lub ropę |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-12-06 20:38:08 Widzsz pojawiaja sie nowe fakty, jesli dodasz ze filtr paliwa to nie wiesz kiedy był wymieniany....to będzie troche żenujące.
Ja bym zrobił tak -zaczkał az zostanie w baku z 10 litrów - wlał 0,5 litra dykty (lub inny srodek który wiążę/rozpuszcza wodę) - przegonił się na jakiesj trasie szybkiegio ruchu, - wyjezdzil do cna, - zatankował do pelny - zmienił flitr paliwa. |
Thomi Opel Omega A Warszawa | 2004-12-07 16:43:38 PiotrS zrobie jak mi radzisz! Z tym ze filterek zmienialem miesiąc temu jak robiłem pompę.. Wiem wiem! mam pewnie syf w zbiorniku! Czyli ten filterek i tak należało by zmienić???? Chcę się upewnić czy jest sens.. w końcu to kolejne 40pln.. |
lukasxxl Omega 2.0 Automat,Ga ... Sokołów Podlaski | 2004-12-07 21:55:07 Witam
Ja też tak mam kiedy odpalam na gazie ( na samej benzynie nie sprawdzalem) U mnie oprócz tego ze gaśnie kiedy zapale pierwszy raz - to ma jeszcze za wysokie obroty ,ok 1200 . Czy moze to być wina uszkodzonego przepływomierza ??? Bo kilka razy gaz strzelił w przepływke , a wcześniej moja Oma miala normalne obroty. Odkąd wymienilem świece i przewody wn -gaz już mi nie strzela. |
Mlody_Omega HONOROWY WETERAN Lanser Pabianice | 2004-12-07 22:26:26 temat był już poruszany...
powód bardzo prosty a koszt 16zł i 5 min przy wymianie w garażu... * czujnik temperatury cieczy chłodzącej w bloku silnika. po wymianie jak ręką odjął... jak nie pomoże to zacząłbym się martwić o filtry itp.... pozdro |
CHRISMEN OMA A 2,4i POZNAŃ-Swarzędz | 2004-12-08 09:13:48 Witam
łody nie zawsze to co tobie pomogło pomoże i innym ja mam to samo czujnik wymieniłem i bez zmian Ja podejrzewam przepływkę która mi szwankowała już chyba od dłuszego czasu a teraz klapa w nim urwała siena amen i szukam jakieś używki - oczywiście bez skutku bo mam nietypowy motor 2,4 Więc jak zdobędę go w końcu to może wszystkie problemy ustąpią NARAX |
Thomi Opel Omega A Warszawa | 2004-12-12 18:24:55 Panowie!
Czy wspominany wadliwy czujnik temperatury to ten z obudowy termostatu? (Omega 2.0 OHC) |
kielkac | 2004-12-12 21:57:23
NIE!!! ten tylko steruje wskaznikiem w desce. czujnik sterujacy komputerem jest po drugiej stronie, obok mocowania alternatora... |
Lux11 LOB MEMBER Opel omega B fl 3.0 v6 Olsztyn | 2004-12-13 00:27:23 Thomi ja miałem takie same objawy jak mi się sonda lambda powoli kończyła- tj. nie zmieniała napięcia w pełnym zakresie (check engine sie nie świecił). Po wymianie wszystko wróciło do normy.
pzdr. |
Thomi Opel Omega A Warszawa | 2004-12-13 13:02:58
Dzięki za info! |