Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-05 16:13:02 Może byśmy wspólnymi siłami zaprojektowali jakieś "mądre" zabezpieczenie pompki paliwa?
Przyda się to zarówno użytkownikom instalacji gazowych z odcięciem i bez pompy paliwa oraz tym co nie jeżdzą na gazie. Sytuacja gdy pompa paliwa pociągnie powietrze może się przytrafić każdemu, a wiadomo czym to grozi ![]() |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-12-05 16:42:46 Mojemu bratu własnie kilka dni temu padła pompa w BMW E30 mimo iż zawsze miał w baku benzyny powyżej połowy podziałki... koszt nowej = 800pln...
Ja też juz raz pompę straciłem u sibie w Espero... z jakieś 2 lata temu... nowa kosztowała mnie wtedy coś około 600? ...dokładnie już nie pamiętam... ale wiem że przepłaciłem... Wiem że taki numer z odcięciem można sobie zrobić chyba u każdego pierwszego lepszego elektryka samochodowego... ile taka przyjemność może kosztować? |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-05 17:19:06 ŁUKASZ_GAJER Znalazłem dla Ciebie na artykuł -
odcięcie pompy przy przejściu na gaz nie jest większym problemem. Tu opisane jest pokrótce jak to zrobić. Tu z kolei jest opis zazady działania pompy paliwa. Mam na myśli takie urządzenie które wyłączy pompę gdy ta choćby na chwilę zassie powietrze. Coś takiego może mieć miejsce gdy samochód jest przechylony a paliwa jest niewiele, bądź po prostu zapomnimy o zatankowaniu. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-12-05 21:00:35 Ten link o pompie paliwa... pokazuje pracę dyplomową jakiegoś typka. toż to zwyczajny plagiat. Cykl artykułow z Auto świata - gość nawet tekstów nie zmieniał... pewnie zeskanował wszystko i potraktował ocr-em... |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-05 22:03:29 Ja takie odłączanie pompy przy przechodzeniu na gaz mam od prawie 2 lat. Jednak gdyby było dodatkowo zabezpieczenie przed suchoobiegiem ![]() |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-07 23:57:23
Ba, to jeden ze sposobów tyle że od teorii to projektu praktycznego długa droga. Ja myślałem racej o pomiarze prądu ale Twój pomysł też jest dobry. Tyle że nie wiem gdzie taki przepływomierz dostać i jak jego wskazania wykorzystać do wyłącznia pompy?
Ten kto spalił pompę tego nie potwierdzi. Zanim silnik zgaśnie już jest po pompce (ale nie jest to regułą)
Możesz to rozwinąć? |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-08 23:23:52 Szkoda, że temat nie spotkał się z zainteresowaniem. Co "dwie głowy to nie jedna". Może kiedyś jeszcze o tym pomyślę. Tak swoją drogą to myślę, że na takim wynalazku można by nawet zarobić. ![]() Seryjny koszt wyprodukowania byłby nieporównywalnie niższy od i tak niewielkiej sumy zakupu. ![]() "Snu z powiek" ten problem mi nie spędza, musiałbym się leczyć gdyby coś takiego miało miejsce ![]() Co do pomiaru ciśnienia w oponach to jak wiadomo są już i takie wynalazki choć jak na razie w drogich autach. Może pojawi się coś takiego w 3 czy 4 wcieleniu Espero ![]() Diody świecącej nie muszę montować, bo pompa odłącza się automatycznie przy przejściu na gaz a to już robię świadomie. Jak gaśnie dioda "od gazu" to znika zasilanie pompy - Full wypass - Full automatt ![]() Apropos zacierania się pompy i większego wówczas poboru prądu. Ja do takiej sytuacji w swoim projekcie nie chcę dopuścić!! Chcę pompę wyłączyć jak tylko się zachłyśnie „świeżym powietrzem z baku”. Myślę, że jak pompa się „zapowietrzy” to pobór prądu spadnie, ale to trzeba by sprawdzić organoleptycznie ![]() |