| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2004-12-07 14:13:46 Przyszły ranne mrozy i zastanawiam się ile czasu dać autku na benzynie zanim przełącze go na gaz. Przeważnie to grzeje go około 1-3 minut i przełączam ale zastanawiam się czy to wystarczy a może jestem zbyt nadgorliwy i można już po 15 sekundach??
Jak wy robicie??? PS Zapalanie na gazie wykluczam. |
mille LPG User Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-12-07 16:46:17 z tego co wiem to reduktor powinien mieć około 30 st. Czyli wystarczy przejsc na gaz w momencie kiedy drgnie wskazówka temperatury. Kiedyś pytałem dlaczego w instalacjach od 2 gen. w zwyż przełączenie nastepuje po przekroczeniu np. 2500 obr, czyli praktycznie od razu po ruszeniu (więc na b.zimnym silniku), moze teraz sie dokleje do wątku i ktoś mi to wytłumaczy |
mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2004-12-08 07:48:03 Nic u mnie nie śmierdzi i wszystko chodzi jak należy. Tylko się zastanawiam czy poza reduktorem coś dostaje w dupe przez takie wczesne przełączanie?? |
Gsi_Rulez łódź | 2004-12-08 20:33:10
No poza uszczelka pod glowica i "zamrozeniem" swiec co moze mi sie jeszcze stac z silnikiem.... Bo Lpg to: "Nie chce ale musze"... Co moze jeszcze ulec uszkodzeniu?? |
disel LPG User Gliwice | 2004-12-08 22:46:26
pic na wode |
paulox darłowo | 2004-12-08 23:15:37 Oj w tej chwili nie ma takich znacznych różnic w cenie pomiędzy jazdą na benie czy lpg. Lepiej rozgrzać nieco silnik na benie. Dużo sie przez to nie straci. No chyba ze ktos jezdzi tylko raz dziennie 2 km do sklepu to nawet nie ma kiedy przełączyc na gaz |
Arapaho Opel Astra I C18XEL Warszawa | 2004-12-08 23:24:34 W moim aucie jest to ustawione tak, ze samochod przelacza sie na LPG doslownie tuz po uruchumieniu na benie. Nawet w mrozy, niemam z tym zadnych problemow. Zastanawiam sie czy tak moze zostac, czy jechac zmienic ten punkt przelaczania? |
mille LPG User Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-12-08 23:57:01
no i właśnie o taki przypadek pytałem.. czy to moze jakas tajna konferencja gazowników podpisała pakt ze tak właśnie bedą ustawiać instalki i dorobią na nowych reduktorach |
mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2004-12-09 08:26:31 O widzę że opinie jak zwykle podzielone Szczerze mówiąc na reduktorze mi nie zależy i tak padnie po 60-80 tyś ale co do silnika to wolałbym go dłużej mieć. Tak jak mówie daje mu jakieś 2-3 minuty na benie. Wiem że reduktor się nie rozgrzeje ale głowica nabiera jakiejś temperatury zawsze to coś. Myśle że to rozsądne wyśrodkowanie ale może się myle. Pozdr |
Voy Poldżons Constarownia/Sunderland | 2004-12-09 09:26:30 u mnie to zalezy czy mi sie spieszy czy nie. Mam instalke 2-nd generatione i przelacza sie przy okolo 2.600 obrotkow/min. Jak mi sie nie spieszy to poczekam az sie silnik zagrzeje troszkie na wolnych a jak nie mam czasu to jade od razu |
![]() majoras VW Golf III Warszawa Tarchomin | 2004-12-09 14:28:58
Co do gorszej dynamiki na zimnym silniku na gazie: U mnie jest odwrotnie: na zimnym silniku golf tnie jak burza Do niedawna jezdzilem z zepsutym termostatem i silnik nigdy nie osiagal normalnej temperatury pracy. Cieszylem sie, bo na gazie jezdzil super - po wymianie termostatu jest znacznie gorzej, silnik osiaga ~90 stopni i przestaje fajnie jedzdic ... Moze ktos ma jakis pomysl co moze byc przyczyna ? |
FanTM Omega A Sedan Bydgoszcz | 2004-12-09 15:06:04
Sprawdz dolot. Może zasysa Ci ciepłe powietrze z komory silnika? To by wszystko wyjaśniło. |
![]() majoras VW Golf III Warszawa Tarchomin | 2004-12-09 15:58:30 dolot powietrza w golfie 3 jest tuz za prawym reflektorem skierowany jest do przodu samochodu - raczej niemozliwe ze zasysa cieple powietrze
of koz moge sie mylic, ale wydaje mi sie ze to nie to |
norekm VW Golf 1.8 Poznań | 2004-12-12 11:36:11
Witam, mialem tak samo. Poprostu jak się reduktor rozgrzeje zmniejsza się jego wydajność z racji tego że rozgrzany gaz nie jest już taki skupiony. Należy zwiększyć wydatek reduktora. NIe wiem jaką masz instalkę - ja mam 2 generacji ale przy atuatorze jest też śruba więc sprawa prosta. Sprawdz podczas jazdy, komputerem lub innym wykorzystywanym przez gazownika testerem, stawiam piwo ze na ciepłym silniku jeździsz na ubogich mieszankach. Daj znać co i jak. Pozdrawiam. |
![]() majoras VW Golf III Warszawa Tarchomin | 2004-12-15 18:16:24
Ja tez nie wiem jaka mam instalke Jak mozna sprawdzic lambde podczas jazdy ? I jak mozna zwiekszyc wydajnosc reduktora ? Zmienic ? PS: Mozesz powiedziec co to jest atuator ? Nie wiem co to jest (nie to ze sie czepiam, tylko pierwszy raz widze atuator). Pozdrawiam |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2004-12-15 19:55:28 Attuator to właśnie silniczek krokowy sterowany kompem LPG. Jeśli na pewno nie masz silniczka to jest to instalka I gen. Dopiero od II zaczęto stosować silniczki krokowe (vel. atuatory) sterowane kompem. |
art-e szczecin | 2004-12-16 13:44:33 Witam!!
To i ja sie podłącze pod ten temat bo mnie bardzo nurtuje ostatnio. Ja mam honde civic z LPG II generacja. Mi oczywiście gazownik odradzał odpalanie zimnego na gazie (szybko siadają membrany - twarda guma po mrozie), ale ja wyczytałem na tutejszym forum że ludziska z powodzeniem odpalaja na gazie i jeżdżą od 2 lat i nic sie nie dzieje. Wiec ja tez spróbuje (tak se mysle) O ile jeszcze nie było tak zimno (tj tak do + Ale jak tu kolega zapoczątkował ....nadeszły mrożniejsze dni. A wiec dzieje sie tak: Odpalam auto, obroty -1000 (a nie jak przy ssaniu 2-3 tys) Chwile przegazuje, dopieo moge ruszyć (bo tak to zamuli i nie pójdzie). Ruszam i ostro na gaz ciskam (bo taki muł) i musze polecieć po obrotach wiecej, ale jade. Na luz nie moge za szybko wrzucić bo zgaśnie (obroty do zera zlatują). Wiec na biegu cisniemy. Za chwile sie rozgrzewa i ssanie załącza sie bo na wolnych 2-2,5 tys obr. (wiec na luz juz spokojnie moge wrzucić) Tu któryś z panów wspomniał czy nie śmierdzi gazem. Ano śmierdzi (włączam nawiew do kabiny i czuć). Pytałem o tym kiedyś na forum. Gaz nie zostaje całkowicie odparowany- reduktor jeszcze zimny (niska sprawność) noi śmierdzi. Z tym wiąze sie wieksze spalanie gazu. No wiec jadąc dalej i rozgrzewając auto wszystko wraca do normy. He, tyle tylko że sprawa sie rypła, bo zajeżdzam na stacje i tankuje i co....... Palił mi 10L a teraz zjarał 15!!! (a kolega któryś pisał że bedzie 1l wiecej) No dodać trzeba jeszcze to że gazie zimowym wiecej spali. No wiec takie mam wrazenia z odpalania na zimno na gazie. |