MotoNews.pl

AVENSIS "01 - problem z centralnym zamkiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, od wczoraj mam problem z centralnym zamkiem w mojej Toyocie. Zawsze kiedy zamykałem samochód przy pomocy pilota alarmu (Challenger ST 800 P), jednocześnie z włączeniem alarmu zamykały się drzwi, w gdy wyłączałem alarm z pilota, jednoczesnie otwierały się drzwi. Teraz przy zamykaniu jest OK, ale przy otwieraniu wyłącza się tylko alarm a drzwi musze otwierać kluczem. Dodam jeszcze, że drzwi zaczęły się mi równiez zamykać same w najmniej oczekiwanych momentach, np. kiedy dopiero co wsiadłem do samochodu i nie zdążyłem jeszcze włożyć klucza do stacyjki. Potem drzwi nie daje się otworzyć ani pilotem, ani za pomocą przycisku otwierania/zamykania na drzwiach kierowcy. Mogę tylko odblokować konkretne drzwi od środka blokadą przy konkretnym zamku. Troche mnie to bulwersuje bo boje się że drzwi zaczna mi się również zamoistnie otwierać, np. na parkingu. Może ktoś miał juz taki problem? Może to kwestia jakiegoś zwarcia? Albo rozregulowany Challenger? Czy może czeka mnie wizyta w ASO...

Pozdr
And

Może rozregulowany alarm skoro tak wariuje albo baterie się kończą (przeważnie wytrzymują 2 lata). Może zamiast do ASO zajedź do dobrego elektronika - posprawdza wszystko i będzie wiadomo co i jak.

To raczej nie baterie Madziu, pierwsze co zrobiłem to test z drugim pilotem i efekt był ten sam. Dziwi mnie tylko że stało się to tak nagle, bez jakichkolwiek wcześniejszych "objawów" wskazujących na zbiżajce się problemy. W poniedziałek wieczorem zostawiłem samochód w garażu (w garażu zawsze zostawiam samochód otwarty), a gdy przyszedłem rano samochód był zamknięty (tylko drzwi, alarm był wyłączony) i potem się zaczęły te problemy z zamkami.

Hmmm to ciekwe co piszesz bo u mnie też drzwi się same zamykają jak np. zapomnę ich zamnkąć to po kilku sekundach alarm robi swoje i drzwi się zamykają - w sumie dobra rzecz. Może gdzieś niechcący przycinąłeś?? Ja tak zrobiłam i mam teraz zamykanie drzwi po odpaleniu silnika i samootwieranie po wyłączeniu silnika Nie wiem jak to wyłączyć Mimo wszystko nie męcz się i nie głów i po prostu zajedź do elektronika od alarmów to powinien pomóc

brak impulsu sterującego otwarciem. podejrzzewam usterkę przekaźnika lub odłączenie się kabelka pomiedzy centralnyma a alarmem

Brak impulsu rozumiem, jeśli chodzi "nieotwieranie" się drzwi z pilota. A co z nagłym samoczynnym zamykaniem?
Chyba jednak muszę jechać do serwisu...

nie znam tego typu alarmu. normalnie dziala to w ten sposób że alarm wysyła impuls( masa lub +12V) na moduł centralnego zamka i wtedy następuje otwarcie lub zamkniecie

sprawdź mase i generalnie kabelki centralka zamka i szyb równocześnie jest tuż pod bezpiecznikami może coś niekontaktuje poruszaj poszarp

Muszę Was niestety rozczarować, ale to nie jest drobny problem. Widzę, że nie jestem sam, a w Ave to nagminny przypadek.
Ja tez tak mam już od kilku miesięcy i właśnie staram się teraz to definitywnie naprawić, bo padł dzięki temu akumulator (zamek non-stop próbował domknąć się, mimo, że był zamknięty).

Żeby zidentyfikować przyczynę, odłączono mi na kilka dni alarm od centralnego zamka. Winien jest niestety zamek. Najczęściej przyczyną jest moduł sterujący pracą centralnego zamka i kosztuje on ok. 715zł + wymiana. Jest tam taki mikroprzełącznik, którego nie da sie wymienić, czy naprawić i trzeba wymienić cały moduł.

Próbowałem kupić na szrocie taki element (można czasem trafić za jakieś max. 200zł), ale akurat teraz nie ma nigdzie. Dziś chyba zdecyduję się więc na wymianę w ASO, bo nie chcę pogrzebać kolejnego nowego akumulatora.

Przyczyną może też być czasem, ale to zdarza się rzadziej - któryś z zamków drzwi. Każdy z nich kosztuje jakieś 800zł. więc pewnie wymiana kolejnych zamków byłaby trochę kosztowna... Na 90% będzie to moduł sterowania.

zawsze można założyć silownik uniwersalny zamiast fabrycznego. koszt bedzie dużo niższy

Cytat:
2004-12-16 10:15:01, Wiler pisze:
sprawdź mase i generalnie kabelki centralka zamka i szyb równocześnie jest tuż pod bezpiecznikami może coś niekontaktuje poruszaj poszarp

Przejścia kabli przez dzwi...tam gdzie się ruszają!
W 99% takie objawy wskazują na tzw"stykówkę".
Kiedyś bawiłem sie w zakładanie centralnych zamków i to jest standard. Tam płyną duże prądy i wszelki opór na stykach powoduje problemy. Kable w przelotkach drzwiowych też po 3-4 latach szwankują. Moduł na końcu./Jak się nie spalił kompletnie to nie miałem do czynienia z zepsutym/

Cytat:
2004-12-22 09:35:25, Chris_hh pisze:
Najczęściej przyczyną jest moduł sterujący pracą centralnego zamka i kosztuje on ok. 715zł + wymiana. Jest tam taki mikroprzełącznik, którego nie da sie wymienić, czy naprawić i trzeba wymienić cały moduł.

Jak to, nie da się wylutować mikrowłącznika? Kurcze, ja tam bym sie zaparł - nie ma nic do stracenia a zyskać można 700zł
Zresztą nawet w serwisie RTV, niech nawet 100zł wezmą .. super.

Pozdrawiam

Niestety, nie da się tego naprawić.

Zgadzam się z MiśkiemII, MUSI sie dać wymienić!
Serwis jak zwykle idzie na skróty.(i KASĘ)
Ale najpierw dobrze bym sprawdził przewody i połączenia!!!