Ciekawe czy sie znacie zgredy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wie może ktoś co sie dzieje w moim exrta biturbo saxo z 99', który sie psuje co chwile i co chwile musze go naprawiać a jak juz go naprawie to sie zasatnawiam czy sie sp..... za tydzień czy może dwa?
Teraz chyba sprzęgło bo jak go wcisne to straaaaaaasznie szumi - wydaje mi sie że z kół. Szum nasila sie jak wcisnę pedał hamulca tak jakby koła obcierały a dziś rano jak powali puszczałem sprzęgło to robiło takie tatatattatatatata - i to sie nasila. Chce do mechanika jechać ale musze coś wiedzieć zeby mi kitów nie nawciskał i połowy samochodu nie chciał wymieniać....

Moj znajomy mial saxo gti czy jakos tak ... sypalo sie ciagle. CO do szumow to szumi jak wcisniesz sprzeglo ?? czy jak puscisz np na luzie ??

pozdr

Szumi właśnie jak wcisne sprzęgło ale nasila sie jeszcze bardziej jak zacznę hamować. Jak jest na luzie to jest niby ok.

witam.
możesz mieć walnięte łożysko oporowe sprzęgła. jak wciśniesz to szumi jak puścisz jest ok.
jeśli jednocześnie i wysprzęglasz i hamujesz to może się tonasilać.
jeśli natomiast niezależnie od wysprzęglania przy hamowaniu coś szumi przy kołach to masz może zdatrte klocki hamulcowe .