MotoNews.pl

2.0 16v B nie chce zapalic...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Dopiero co zalatwilem jeden problem a tu niestety drugi. Omega nie chce zapalic. Otwieram tak za zawsze z pilota, przekrecam kluczyk w stacyjce, wszytkie lampki (co dotychczas (chyba)) sie zapalaja, przekrecam dalej rozrusznik kreci normalnie ale silnik nie chce zaskoczyc :-| tak jakby nie dostawal paliwa? Co tu radzic?
Moge powiedziec tyle, ze ostatnio mialem zmienana uszczekle pomiedzy kolektorem wyd. a silnikem. Przez caly dzien wszyzstko bylo ok, przejechalem ok 20km po tej wymianie, zapalalem silnik z 3 razy po postoju i bylo ok. A po calej nocy nie chece zapalic...
Prosze radzcie co robic
Pozdrawiam
Jimmi
p.s.
check gasnie po nacisnieciu hamulca a kontrolka od immobilajzera nie miga

Prawdopodobnie pompa odmówiła współpracy.

Po otwarcio maski, po lewej stronie pokrywy zaworów, mniej więcej pośrodku poszukaj czarnej nakrętki z tworzywa. Odkręć, włącz stacyjkę w pozycję zapłonu ( tylko nie kręć) następnie czymś cienkim naciśnij widoczną kulkę zaworu, Powinno porządnie siknąć paliwo. Jeśli nie, niestety szykuj kase na pompę, koszt w ASO 800, wymiana ok 50.

Dzieki za odpowiedz. Przed chwila sprawdzilem, odkrecilem nakretke, nacisnalem i siknela benzyna. Takze to chyba nie pompa.
Co sprawdzac dalej?
Pozdrawiam
JImmi
p.s.
jeszcze o kontrolkach: po przekreceniu kluczyka zapalaja sie wszystkie, ktore zawsze (chyba). Czesc gasnie i zostaja zapalone pomaranczowa-silnik, czerwona-akumulator, czerwona-ham.reczny(jest zaciagniety).

Może nie masz iskry?? Może czujnik położenia wału korbowego??
Podobno w starszych modelach (tak jest w moim z 94') zapłon jest ustawiany na podstawie info z tego włąśnie czujnika w późniejszych może też być brany z czujnika wałka rozrządu i wtedy silnik odpala ale pracuje w trybie awaryjnym.

kontrolki zachowują się prawidłowo. zgasną dopiero po uruchomieniu silnika. wykręć jedną z świec , podłącz do przeowdu wysokiego napięcia a świecą dotknij jakiejś masy np. kolektora. jeśli nie ma iskry to sprawa jana.

też stawiam na czujnik położenia wału

Dzieki za odpowiedzi!
Da sie to wykryc odczytujac kody bledow?
Moze jakis bezpiecznik sie przepalil?
Czy ta kostka w ktora sie wklada spinacz jest po przecinej stronie filtra powietrza pod maska? Bo pod kierownica nie moge tego znalezc.

Pozdrawiam
JImmi

Nadal nie moge dosc w ktora kostke wlozyc spinacz. W ta powyzej zielonego szescianu?

Problem w tym, ze pin B wyglada na pusty (nie widze tam konektorka)

pozdr
Jimmi

[ wiadomość edytowana przez: thisisjimmi dnia 2004-12-10 15:08:20 ]

tak w tą nad zielonym sześcianem

ten sześcian to przekaźnik

[ wiadomość edytowana przez: Shinobi dnia 2004-12-10 16:55:19 ]

Wiekie dzieki Shinobi za super instrukcje.
Tak myslalem, ze to ta kostka ale nie odpowiadala zabardzo opisowi jaki mialem. Ale ktore piny to za cholere nie moglem dosc - teraz wsyzstko jasne!
Juz lece sprawdzac kody.
Przed chwila przyjechali do mnie z pomocy drogowej i koles podlaczyl dodatkowy akumulator, krecil, krecil i na chama odpalil omege. Ale niestety przy zapalonym silniku pali sie pomaranczowa lampka-silnik...
Po zgaszeniu silnik tez nie chce odpalic. Trzeba strasznie dlugo krecic i pomagac troche gazem - wtedy zaskoczy.
No niestety trzeba bedzie odwiedzic mechanika.
Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzieki
Jimmi

[ wiadomość edytowana przez: thisisjimmi dnia 2004-12-10 17:14:21 ]

[ wiadomość edytowana przez: thisisjimmi dnia 2004-12-10 17:15:09 ]

Okay, odczytalem kod:
0335
Czy moze ktos z Was potwierdzic ze to "crankshaft sensor fault"?
Objawy mam troche podobne jak Paliuki w poscie:

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=73498&c=0&f=9

Mam inny silnik wiec dlatego moze trche inne objawy. (tez nie chcial odpalic na zimnym silniku i czasem mialem nierozne wolne obroty)

Czy po prostu wymiana tego sensora zalatwi sprawe, czy ten kod wskazuje na powazniejszy problem?

Pozdrawiam
Jimmi

Tak czytam i czytam otym "spinaczu" i nie wiem tylko gdzie odczytac ten kod ktory ma sie pokazac . Bo wpiołem i nic na swietlaczu w kabinie nie było , a Problem mam podobny co thisisjimmi

kody wyświetla kontolka check engine

poczytaj Tutaj

[ wiadomość edytowana przez: robert_kraków dnia 2004-12-12 12:09:24 ]

omar w moim przypadku migala pomaranczowa-silniczek z piorunem (elektronika silnika).
sprawdzalem z przekreconym kluczykiem do pozycji przed prozuchem silnika (na wylaczonym silniku)
Pozdrwawiam
Jimmi

A to ciekawe wlasnie jest poniewaz u mnie kod byl w innym formacie (0335) wyglada na to, ze sa rozne komputery w x20xev i ze ja np. mam siemens Simtec 56.5 gdzie kody podawane sa w innym formacie.
Pozdrawiam
Jimmi

Teraz juz Wszystko jasne Mi ta kontrolka Pomaranczowa migała , a ja potraktowałem to jako "Stan serwisowy"
Dzis dam sobie luzu, ale jutro wybadam co go boli .

Witam serdecznie!!!
Wpiołem sie w gniazdo zerwisowe "spinaczem" i.... odczytałem coś takiego jak: 0505 i 0340.
Czyli tak jak u thisisjimmi mam ( x20xev ) prawdopodobnie inny komputer! Tzn że zamiast Simens Simtec 56.0 jest Simens Simtec 56.5
No i znowu problem 0340 to - czujnik położenia wału rozrzadu, a 0505 - co to jest ????

hmm ja odczytywalem swoje kody z tej strony:
http://www.topbuzz1.carenthusiasts.co.uk/info/fault_codes/fault_codes.htm

ale 0505 niestety nie widze - sprobuj jeszcze raz odczytac?

Pozdrawiam
Jimmi

0505: Usterka w układzie regulacji obrotów biegu jałowego

a kompletna tabelka jest tutaj:
kody błędów (czterocyfrowe)

pozdro
Grisza

Vectra Klub Polska
www.vectraklub.pl

Witam Koledzy:
Mam kłopot z omegą B 2.0 16v ecotec z 1994r Combi
Samochodzik na benzynce odpala i świeci kontrolka silnika na gazie kontrolka ta zaraz gaśnie (po przełonczeniu) jednak mam problem bo przy ruszaniu na zagrzanym silniku nie mogę uzyskac obrotów zaraz gasnie muszę dość do ok 1700 obr i wtedy dopiero mogę zacząć puszczać sprzęgło a w czasie jazdy jest takie uczucie szarpania jakby raz dostawał paliwko a raz mu go barkowało efetu tego nie ma na ssaniu tylko gdy silnik osiągnie prawidłową temp
Ratujcie bo nie wiem co robić

Koledzy poradźcie wyskakują mi dw błędy
kod 16 i kod 52 co o jest?
Samochód Opel Omega B 1994r 2.0 16V