MotoNews.pl

Szum w Accencie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po wymianie prawej strony (drzwi i tył) słyszę nieprzyjemny szum powietrza wzrastający wraz z prędkością. Serwisowany był w ASO i wymienione było dodatkowo łożysko z całą piastą w tylnym kole. Jestem pewien, że przed wymianą była cisza. Czy ktoś zauważył u siebie coś podobnego?

Pozdrowienia

jak dla mnie bedzie to łożysko

jak poczytasz ten dział dokłądniej to znajdziesz temat o łozyskach bo z tgeo co pamiętam to ktoś miał dość duże z tym problemy i wymieniał kilkukrotnie

Cytat:
2004-12-10 13:14:02, Jagac pisze:
Po wymianie prawej strony (drzwi i tył) słyszę nieprzyjemny szum powietrza wzrastający wraz z prędkością [...]

Jeżeli dobrze zrozumiałem z powyższego, to drzwi były wymienione i coś z "tyłu"
Jeżeli tak, to stawiałbym na uszczelkę w drzwiach, która może niedolegać lub drzwi były źle spasowane.
Łożysko, gdyby tak głośno szumiało, to po otwarciu szyby i osłuchaniu podczas jazdy z głową na zewnątrz auta z pewnością byś zauważył różnicę.
U mnie leciutkie niedomknięcie szyby w Accencie już podwyższa znacznie szum w kabinie (nawet wówczas, gdy szyba jest jeszcze w uszczelce, a otwarcia nie widać).
Żeby się uspokoić można podlewarować koło ze zmienionym łożyskiem i spróbować wyczuć luzy.
Rozwiać wątpliwości może również wizyta jakiejś stacji obsługi ze ścieżką diagnostyczną. W mnie w Seacie koszt ok. 50 zł, ale przy okazji sprawdzą amortyzatory, analizę spalin, równomierność i skuteczność hamowania i podadzą wyniki na wydruku, itp.
Pozdr.

Nie napisałem jasno. To coś z tyłu to prawy tylni bok i to z nowym nadkolem. Wymianę robiłem w ASO i sprawdzali mi, i na podnośniku, i jeżdząc w bagażniku. Szum słychać w 100% z tyłu po stronie pasażera i przy ok.90 km/h to juz jest przykre Z uwagi, że mam 3-drzwi więc odrzucam uszczelkę oraz same drzwi. Skierowano mnie w stronę kratki wentylacyjnej w bagażniku, tuż za kołem, że to stamtąd słychać świst powietrza. Jest to możliwe ale przecież jej nie zakryje bo wychoduję grzyby w bagażniku Przykryłem kocem całe nadkole od wnętrza samochodu ale róznicy dużej nie zauważyłem.

Cos w tym musi byc bo u mnie tez jest slyszalny szum tez z tylu od pasazera ale i to ciekawostka tylko jak jest mokro, jak asfalt jest suchy jest cicho, wystarczy ze chwile popada i zaraz slychac taki swist, myslalem ze to lozysko ale jakby mialo sie tluc to caly czas a nie tylko wtedy jak popada, dlatego sam niewiem co to jest, chetnie bym sie dowiedzial co jest przyczyna.
Pozdrawiam

z tym mokrym asfaltem to normalne. po prostu jest taki odglos na styku opony i nawierzchni. jak chodzisz piechotą po mokrym też słychać mlaskanie a tutaj tego mlaskania jest więcej.

Zabel, niewiem czy to to bo to jest taki dziwny swist jakby gdzies powietrze latalo, jakby jakas szczelinka byla i powietrze gwizdalo tak nierownomiernie i nie jednostajnie.

No tak, ale ja będę uparty i znowu się powtórzę, że to słychać z tyłu pasażera, po prawej stronie więc coś musi byc innego tego powodem.

Ja tez sadze ze to lozysko

Ja miełem wymieniane szyby i uszczeli w drzwiach i puki nie kupiłem owiewek to szumu się pozbyć nie mogłem. A co do mokrej nawierzchni - to oprócz tego ze opony szumią więcej - to jeszcze woda odprowadzana z bieżników mocno leci na plastikowe nadkola, a to jest dość głośny element w accentach przy deszczu czy jździe po pisaku.