Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-12-10 20:57:35 u siebie wyjmowałem bak, odłączałem wszystkie rurki i potraktowałem je sprężonym powietrzem. odetkalo się i dwa lata już spokój. (zaraz mi ktoś zarzuci, że nie miałem hultaja przed dwoma laty. fakt , jeszcze nie był wtedy mój ![]() |
tco_tm corolla wagon | cronos wawa, gocław city | 2004-12-11 03:24:04 A jak odkrecasz korek, to masz w baku podcisnienie (czy syczy)? |
Mortek HF MEMBER Renault Megane II Tarnów | 2004-12-11 09:33:27 Nic sie nie dzieje po odkreceniu korka, przynajmniej ja nie zauwazylem ani nie slyszalem zadnego syczenia. |
![]() Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-03-30 23:15:33 Dziura w gornej czesci baku.
Puszcza uszczelka przy pompie paliwa. Do zdiagnozowania nie lac do pelna. |
PGR HF MEMBER Lantra warszawa | 2006-03-31 09:01:46 Witam,
Też mam ten sam problem tylko w lantrze 1997. Czy dostanie się do baku przedstawia się tak samo tzn przez siedzenie tylnie? pzdr pgr |
Mortek HF MEMBER Renault Megane II Tarnów | 2006-03-31 11:52:50 Czesc Krzysiu
Wielkie dzieki ze napisales o tym, bo szczerze mowiac nawet nie wiedzialem ze pod siedziskiem cos jest, napewno zrobie tak jak piszesz, mam nadzieje ze cos wyjdzie. Tak na marginesie to narazie mi to specjlanie nie pzreszkadza, poniewaz ze wzgledu na ciagle drozejaca benzyne nie zdarza mi sie czesto tankowac pod korek ![]() Pozdrawiam i dziekuje. Marcin |
pasja HF MEMBER POLSKA | 2006-03-31 15:34:30
To może aż tak dokładnie jak napisałem, to nie rób. Zamiast zatankować na stacji - bo i tak wiesz, że cieknie - to możesz tankować w swoim ogrodzie z kanistra, mam nadzieję, że drzewkom to nie zaszkodzi ![]() I proszę Cię - NIE PAL PRZY TYM! |
mister HF MEMBER Toyota Avensis D4D '99 Czeladź | 2006-04-02 16:22:18 Witam !!!
W zdecydowanej większości Accentów (tych bez układu pohłaniania par paliwa) zastosowano prosty wylot gazów z baku do atmosfery - w pobliżu klapki zakrywającej czujnik poziomu (pod tylną kanapą) umieszczono rurkę na której zakończeniu jest zawór, który otwiera się przy cisnieniu i opary wychodzą na zewnątrz - wiem bo rozbierałem to i czyściłem, dodatkowo założyłem wężyk tak aby opary wychodziły pod tylnym zderzakiem, a nie nad bakiem bo latem strasznie capiło jak auto stało. Korek wlewu jet tak skontruowany, że dopuszcza powietrze z zewnatrz, ale nie wypuszcza oparów (zawór zwrotny) Natomiast Twoje objawy świadczą, ze cos nie tak jest z odpowietrzeniem baku przy wlewie - jest taka rurka, która ma za zadanie wypuszczanie powietrza przy tankowaniu. MISTER |
mister HF MEMBER Toyota Avensis D4D '99 Czeladź | 2006-04-02 16:28:30
W baku nie ma podciśnienia, jest lekkie nadciśnienie, które upuszcza zawór cisnieniowy bądź do atmosfery, badź do układu pochłaniania par, a stamtąd do kolektora ssącego. Korek wlewowy ma zawór, który nie dopuszcza do wydostania sie par paliwa na zewnatrz (od tego jest wspomniany wyżej zawór) natomiast pozwala na wejscie powietrza do baku (coś musi zastąpic opary, które wydostały się przez zawór u góry zbiornika) Piszę tak dokładnie o tym bo spędziłem parę godzin przy rozbieraniu tego i czyszczeniu MISTER |
dakro HF MEMBER Hyundai PONY GLS Chełm | 2006-04-03 12:54:57 Witam
Dużo piszecie na temat zaworów w korku wlewu paliwa, że ma zawór i wpuszcza powietrze do środka, a nie wypuszcza na zewnątrz. Z tym wiąże się moje pytanie, u mnie nie ma oryginalnego korka tylko jest taki uniwersalny na wcisk z takimi skrzydełkami, on na pewno nie zamyka szczelnie wlewu paliwa, czy jazda z takim korkiem wiąże się z jakimiś negatywnymi objawami czy nie a jeśli to z jakim.? |
mister HF MEMBER Toyota Avensis D4D '99 Czeladź | 2006-04-03 21:54:28
Oprócz tego, że może Ci śmierdzieć benzyną np po otwarciu okien latem to nic innego się nie dzieje. Mister |