Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-12-10 18:41:57
Najpierw najlepiej zrobic sobie punktakiem dolek, zeby wiertlo sie nie slizgalo i nie zjezdzalo z celu. Potem bierzesz jakies male wiertlo i wiercisz otworek. Na koniec rozwiercasz go wiertlem we wlasciwym rozmiarze. Tak jest najprecyzyjniej ![]() |
Jac Leganza Warszawa | 2004-12-10 18:53:49 Dlaczego miałbym powracać do stanu poprzedniego ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-12-10 19:05:27 moj jest przykrecany i przykejany. A jaki srodek do dzior? BITEX ![]() |
Jac Leganza Warszawa | 2004-12-10 19:26:09 BITEX ? w jakiej postaci toto jest, spray, smar? rozumiem, że to jest "środek antykorozyjny", który winno się zaaplikować w wywiercone dziury? |
![]() Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2004-12-10 20:10:35 Witaj.BITEX to smolowata substancja do konserwacj podwozia ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-12-10 20:14:40 |
![]() malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-12-10 21:02:33 ja mam oprócz zabezpieczenia otworu (podkładem i lakierem)
dodatkowo pomiędzy klapą a spojlerem taśmę bitumiczną żeby tam się syf nie dostawał. Może być również silikon bezbarwny ale co ważne musi być NEUTRALNY (te octowe żrą blachę) W profile zamknięte siuwaks do zabezpieczania ponieważ nie wywiercisz otworu żeby ci jakiś opiłek do środka nie wpadł. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-12-11 15:02:58 Witam.
Istotnie wszystko zależy od rodzaju spoilerka. Jeśli jest to produkt renomowanej firmy, wówczas dostaniesz w komplecie różne "gadżety" ![]() Większość firm produkujących ww. elementy zaleca przykręcenie spoilera klapy tylnej. Miejsca montażu można zaznaczyć na kilka sposobów, dobrze sprawdza się taśma dwustronna. Otwór w blasze nadwozia należy wiercić kilkuetapowo. Na miejsce w którym zamierzasz wiercić naklej dwie warstwy taśmy malarskiej. Wpierw możliwie niewielkim wiertłem, następnie stpniowo powiększaj średnicę otworu do wymaganej wielkości wiertłami coraz większymi. Wywiercony otwór możliwie dokładnie oczyść z opiłków metalu, zabezpiecz podkładem antykorozyjnym (2 - 3 cienkie warstwy). Dla lepszego efektu, możesz to następnie przemalować lakierem w pędzelku. Możesz przystąpić do przykręcania. Najważniejsze, aby śruby przykręcać w odpowiedniej kolejności, czyli lewa i prawa strona mniej więcej w tym samym czasie z zachowaniem umiaru (aby nie dopuścić do pofalowania powierzchni klapy). Po przykręceniu, w miejsca montażu (profil) aplikujemy środek antykorozyjny. Preparaty, które mogę polecić, to: - Boll - Soudal Incoat ML - WAX (z białą pokrywką) - Fluidol MPL (zdecydowanie najpopularniejszy i najbardziej rozpowszechniony) firmy Chema. Fluidol ma jednak tendencję do wykruszania po pewnym czasie, czego nie mogę powiedzieć o pozostałych dwóch specyfikach na bazie wosków. Po tym etapie możesz ceszyć się prawidłowo zainstalowanym spoilerem. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-12-11 19:18:22 No ładnie.
Nie dosyć, że masz autko w tym samym kolorze co mój Białas, to jeszcze zainstalujesz sobie identyczny spoiler ![]() Zapomnij o mojej pomocy ![]() ![]() ![]() ![]() Tak na poważnie, powracając do tematu... Jako tzw. esteta odradzam malowania spoilera "szprajem". Pomimo, że firma zalicza się do "niezłych", z doświadczenia wiem, że ten element posiada mikropory po wielkoseryjnym procesie produkcyjnym. Jeśli chcesz aby lakier trzymał się dobrze, będzie potrzeba dokładnego zmatowania tworzywa tzw. "scotchem", czyli włókniną ścierną, następnie natryśnięcia podkładu na tworzywa sztuczne, ewentualnie wyprowadzenia drobnych "defektów" fillerem i dopiero położenia lakieru bazowego. Powższa opcja była by napewno najlepsza, ale przy okazji najbardziej "upierdliwa" pod względem wykonania. Tańsza i szbysza alternatywa, to polerka włókniną i lakier bazowy, co przy odpowiednim wykonaniu da zadowalający efekt. Jeśli natomiast poszukujesz odpowiedniego, niedrogiego lakiernika, to będę w poniedziałek "działał" w Carserwisie, zapytam chłopaków czy będą mieli wolną chwilę. Jeśli będziesz miał szczęście, przetrysną Ci spoilerek za grosze. Zadryndam do Ciebie w poniedziałek. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
Jac Leganza Warszawa | 2004-12-11 21:35:54 Alleluja ! Tylko zostawiłem spoiler poza Warszawa będę go miał po świętach... ![]() ![]() ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-12-12 18:15:26
Z wiarygodnych źródeł wiem, że koncern Fiata a tym samym Carserwis, zamierza istnieć do tego czasu ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-12-13 10:00:47
Ja tam pracowity człowiek jestem. Poza tym w dzieciach najprzyjemniejsze jest to, że trzeba je najpierw zrobić ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-12-13 10:11:15
a ty co myslales ze jak na Walce o Ogien?? SpeedR to beardzo wrazliwa istota i robi to wlasnie wieloetapowo ![]() ![]() teraz chyba jest na etapie poszukiwania kandydatki odpowiedniej do tej roli ![]() ![]() |