MotoNews.pl

Polonez z napędem na przód

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć. Kiedy pracowałem w serwisie Daewoo-Fso jeden ze starszych mechaników opowiadał ze jak był na szkoleniu w FSO w 90 roku widział Poloneza przejściówkę z napędem na przód. Podobno miała troszkę inny dłuzszy przod. Czy ktoś wie coś na ten temat ?

Cytat:
2004-12-11 19:01:33, Ziaro pisze:
...Poloneza przejściówkę z napędem na przód...

tfu, tfu, koszmar

Kilka lat temu po Sosnowcu jeżdziła taka taksówka Polonez z silnikiem VW 1600 d i napędem na przód .Cudo to było skundlone z Passatem.
Z tyłu miało most nie podpięty do niczego. Wiem,ze była tam jakaś rama szczątkowa i przednie zawieszenie wszczepione od VW

Cytat:
2004-12-11 19:04:14, leon pisze:
tfu, tfu, koszmar

Tfu tfu, na psa urok. Toż to perwersja w najczystszej postaci...

Cytat:
2004-12-11 19:45:17, Qbk pisze:
Tfu tfu, na psa urok. Toż to perwersja w najczystszej postaci...

hmmm ale jakby to jeszcze połączyć z tylnim

podobno wyszly tez DF z silnikiem VW Diesel,z przednim napedem

a ja słyszałem w telewizji o terenowym polonezie z przednim napędem, a jak wiadomo telewizja nie kłamie

leon - taki polonez nazywa sie analog i mamy takiego w swoim klubie - Polonez Tuning Klub. Jest zielony i nie ma badzeiwnego napędu na tył tylko 4x4.
OLO #35 PTK

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2004-12-11 21:01:01, OLO pisze:
leon - taki polonez nazywa sie analog i mamy takiego w swoim klubie - Polonez Tuning Klub. Jest zielony i nie ma badzeiwnego napędu na tył tylko 4x4. OLO #35 PTK

Olek - odkupujesz mi klawiature bo mi opadająca ze śmiechu szczeka ją rozwaliła

Cytat:
2004-12-11 19:01:33, Ziaro pisze:
Cześć. Kiedy pracowałem w serwisie Daewoo-Fso jeden ze starszych mechaników opowiadał ze jak był na szkoleniu w FSO w 90 roku widział Poloneza przejściówkę z napędem na przód. Podobno miała troszkę inny dłuzszy przod. Czy ktoś wie coś na ten temat ?

Czystego FWD to chyba w OBR nie zrobiono nigdy. Natomiast robiono próby (z resztą udane) z nadpędem 4x4, przeszczepionym z ówczesnego modelu Subaru. Było kilka wersji: zwykły Polonez, nastepnie Truck, kolejny to już Carówa. Finałem były dwa egzemplarze Analoga - notabene bardzo udane. A`propos: jaki silnik ma klubowy Analog? Bo ile dobrze pamiętam , to ten biały miał seryjny 1.6. Żółtemy wszczepili chyba jakiego diesla - moge konfabulować, gdyż troche czasu minęło....

ja widziałem mazde czy innego starego japoczyńczyka w budzie borewicza, oczywiście naped fwd. aparatu niestety nie miałem aby to uwiecznić

Ludzie nie chodzi mi o Analoga tylko o zwykłą przejściówkę mr89 z napędem na przód. Z tego co słyszałem miała dłuższy przod bo miała wsadzony wzdłużnie silnik[ zwykły 1.5] i jakąs inną skrzynię z której wychodziły pólosie. Tak samo nie wiem czy ktoś wie że w 2000r po Fso jeżdziły plusy z silnikami od Lanosa. A co do Analoga to podobno był raczej kiepski, bo belka przedniego zawieszenia była dość nisko

Ziaro:
Te Poldki z silnikami Lanosa - jaka mialy skrzynie biegow? Z jakiegos tylnonapedowego Opla (Omega)?

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2004-12-11 22:54:20, Jojo pisze:
ja widziałem mazde czy innego starego japoczyńczyka w budzie borewicza, oczywiście naped fwd. aparatu niestety nie miałem aby to uwiecznić

Hmm tu chyba cięzko powiedzieć czy to japończyk w budzie Borka, czy Borewicz z podzespołami japończyka. Silnik jak miał chyba nie poprzecznie
Jakiś niezły kozak musiał to wyrzeźbić, silnik, jak silnik, ale cięzko mi wyobrazić sobie, jak zawiechę przełozył, że jeszcze to wszystko się kupy trzymało

Cytat:
2004-12-11 21:34:28, Qbk pisze:

A co tu było takiego smiesznego? Kolega samą prawdę napisał.

Cytat:
2004-12-11 21:34:28, Qbk pisze:

Mnie też

Cytat:
2004-12-11 21:01:01, OLO pisze:
... nie ma badzeiwnego napędu na tył ...

zaraz zawołam egzorcystę i wybije Ci z głowy herezje

Co do skrzyni Adamus,to nie wiem ale wiem że szukali silnika zeby zastąpić Rovera. Rover wisiał Fso ileś tam silników i składali je z byle czego , gościu z centrum szkolenia mówił ze na wszystkich częściach [ tłokach, korbowodach ] pisało Poland i ze to był szmelc który wysyłali do Polski bo mieli zaległości w dostawach.Ostrzegał przed silnikami z czarną pokrywą zaworów i mówił że są testy z silnikami od lanosa 1.6 które mają je zastąpić. a skrzynia pewnie była zwykła.

Cytat:
2004-12-11 19:04:14, leon pisze:
tfu, tfu, koszmar

Wpełni zgadzam się z Leonem. Pomimo, że bynajmniej nie ma nic do aut z przednim napędem (pewnie takie będzie kolejne moje auto) to jednak do Poloneza to zwyczajnie nie przystoi, a już w szczególności do Przejściówki.

Rzecz jasna Analog 4X4 to inna historia. W szczególności oryginalny , o którym wspomina Olo. Te auta są po prostu kultowe.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-12-12 20:08:30, Maciek_938 pisze:
Rzecz jasna Analog 4X4 to inna historia. W szczególności oryginalny , o którym wspomina Olo. Te auta są po prostu kultowe. Pozdrawiam

Kurde, to juz robia podróby analogów, ach ci chińczycy