CD w autku!!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich i z góry dziękuje za pomoc!W ciągu tego roku zapieprzyli mi z samochodu dwa radyjka z czego to ostatnie tydzień temu,a trzecie w zeszłym roku,mam tego dość a w aucie cisza,znalazłem wiec jakic CD-rom w domu posiada wszystkie potrzebne funkcje no i wzmacniacz do tego tylko że mam problem jak to podłączyć?Czy jest możliwośc podłączenia napięcia bezpośrednio z instalacjii elektrycznej samochodu bez konstrułowania zasilacza?Jeśli tak to skąd wziąć to napięcie?Bo jeśli dobrze pamiętam na CD potrzebne jest 12V i 5V o natężeniu coś kołe 1,5A wiec czy jesli podepne np. pod zapalniczke napięcie zasilające 12V to czy nie spale CD bo tam chyba jest wieksze natężenie?I skąd można by podciągnąć napięcie 5V jeśli oczywiście jest taka możliwość!Dziekuje za pomoc narka!!!!To tylko rozwiązanie tymczasowe do puki znów nie sprawie sobie nowego sprzętu!!!!

Cytat:
Bo jeśli dobrze pamiętam na CD potrzebne jest 12V i 5V o natężeniu coś kołe 1,5A wiec czy jesli podepne np. pod zapalniczke napięcie zasilające 12V to czy nie spale CD bo tam chyba jest wieksze natężenie?

Natężenie zależy tylko od samego odbiornika. Cd-rom potrzebuje 12V na silniki i 5V na elektronike. Trzeba mieć przetwornik ale na allegro widziałem kiedyś za 20zł gotowy układ ładnie obudowany, tylko podłączyć i gra

tu masz link do zasilania

Sam bym sobie takie coś zmajstrował ale moje radio nie ma wejścia line-in A może ktoś wie jak to dorobić??

W Media Markt są takie kasety specjalne z wejściem na jakiegoś playera. Kasetkę wrzucasz do radyjka i gra. Coś 25 zeta kosztowały, ale nie jestem pewien

Więc pewnie w przypadku takiej kasetki jest niezłe pogorszenie jakości co automatycznie mija się z celem

coś takiego

czesc jak chcesz podłączyć cd roma to nie jest trudne. tylko musisz kupić ten układ scalony bo mozesz spalić cd roma bo auto podczas jazdy z 12V zwiększa moc na 14-14.5V (najlepiej z allegro) no i jak nie masz wejścia to musisz kupić ta kasete audio - adapter sam mam coś takiego w moim autku i jestem zadowolony . bo ta kaseta nie zmienia dzwieku. ona działa na zasadzie elektromagnetycznej plytki.

|No i najlepsze jest to, że tego Ci raczej nie ukradną, bo po co

Moze to ci pomoze...

Witam wszystkch klubowiczów Co do CD-ROM-u to świetna sprawa za małe pieniądze...u kolegi montowałem CD Creative z opcją przełączania "przód-tył" po prostu bajer!!! do tego skonstruowałem układ zasilający podający 5V i 12V,a co do poboru prądu to jest to napisane na obudowie CD przewaznie jest to kolo 2,5 A łącznie,do tego zamonotwałem wzmacniacz wzmacniacz 20W i gra do tej pory elegancko!!!Jeśli masz jakieś pytania czy wątpliwości to wal do mnie!!!Trochę to opisałęm na mojej stronie -=FIAT 125p=-Pozdrawiam!!!

Witam!Ja już zmontowałem swojego CD-roma i wszystko gra!Mam tylko
pytanko jak wyeliminować zakłucenia pochodzące od CD-romu,objawiające
sie byczeniem w głośnikach gdy CD chodzi?CD sprawne,nie
uszkodzone,sprawdzane!!!!!Dzieki za pomoc,Pozdrawiam!!!!