MotoNews.pl

Sprzegło skrzynia biegow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
auto toczy sie z wylaczonym silnikiem z wcisnietym pedalem sprzegla na max, daje bieg i auto zwalnia!! czy to jest normalne??
dodam ze dzieje sie tak tylko na zimnym silniku, tzn po dluzszym postoju

Wydaje mi się że to wina gęstego oleju w skrzyni.

Cytat:
2004-12-12 19:05:53, FanTM pisze:
Wydaje mi się że to wina gęstego oleju w skrzyni.

popieram...

no niby tak,ale żeby aż auto zwalniało..........

ni ma innego wyjaśnienia to jednak musi być ten olej..hmmmmm

pozdr

Cytat:
2004-12-12 15:42:37, disel pisze:
auto toczy sie z wylaczonym silnikiem

Chyba nie praktykujesz tego na co dzień, z górki.
Podejrzewam jednak, że silnik pracuje, sprzęgło wciśnięte czyli skrzynia biegów odłączona.
Na logikę, wybieranie jakiegokolwiek biegu poza wstecznym nie powinno wpływać na prędkość auta (na prędkość obrotową silnika również).

Jesli Disel nie daje gasu to jest jak najbardziej normalny objaw.

jestem juz tego pewny ze zimne sprzeglo napewno nie rozlacza skrzyni i walu do konca!! tylko pytanie czemu!
mam slaby akum i zapalam bestyje na biegu z wcisnietym sprzeglem i nawt raz nie obrocil !! dalem na luz i bylo git!
probowalem tak kilka razy i zawsze tak samo!!

Cytat:
Jesli Disel nie daje gasu to jest jak najbardziej normalny objaw.

jaki gaz przy wylaczonym silniku?

Siema,

Problemik moze byc w oleju, a nie masz moze takiego objawu: na zimnym silniku na luzie jak puscisz sprzeglo to bestyjka leciutko pociagnie ? U mnie cos takiego zaczyna sie dziac.

Taki wlasnie problem mialem w Kadecie i dopiero wymiana lozyska dociskowego pomogla.

Pozdro

Cytat:
2004-12-13 23:11:33, disel pisze:
jaki gaz przy wylaczonym silniku?

Zonk z mojej strony nie dostrzegłem tego faktu.

witam a ja mam nastepujacy problem, po porannym odpaleniu omci po nocce za pierwszym razem jak wyjezdzam fura z posesji moge bez problemu wrzucic wsteczny, ale sprawa jest taka ze jak jak wrzuce na luz i chce ponownie wrzucic wsteczny to sie musze niezle nameczyc - dodam ze tylko tak jest z samego rana - mysle ze to wina gestego i zimnego oleju tak?

Cytat:
2004-12-12 15:42:37, disel pisze:
auto toczy sie z wylaczonym silnikiem z wcisnietym pedalem sprzegla na max, daje bieg i auto zwalnia!! czy to jest normalne?? dodam ze dzieje sie tak tylko na zimnym silniku, tzn po dluzszym postoju

Wg. mnie --> tak
1. wciskasz pedał sprzęgła a tarcza sprzęgła może być "przyklejona" po dłuższym postoju do koła zamachowego lub docisku , włączasz bieg - synchronizator danego biegu wyrównuje prędkości i musi odkleić tarczę która w tym momencie zaczyna kręcić się razem ze skrzynią i napędem. Dodatkowo w tym momencie zaczynają sięobracać dodatkowe koła zębate i wałki w skrzyni które do tej pory stały + olej --- a to wszystko stwarza opór
Pozdrawiam

Hej

To wina OLEJU !!!

Nie ma co szukać dziury w całym bo to normalny objaw w manualnych skrzyniach biegów, chyba, że wymienia się olej przekładniowy nie przebiegowo a sezonowo - letni/zimowy.

Rada jest na to taka aby w zimie (jak i w lecie) stosować odpowiednią technikę, tzn. w czasie uruchamiania silnika mieć wciśnięte sprzęgło (technicznie, zgodnie z definicją - mieć włączne sprzęgło), bez znaczenia na którym biegu ale lepiej na "luzie" i stopniowo puszczać sprzegło około 3 - 4 sekund. Taka technika dobrze wpływa nie tylko na bebechy skrzyni ale również na silnik i sprzęgło.

Pozdrawiam