Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() FanTM Omega A Sedan Bydgoszcz | 2004-12-12 19:05:53 Wydaje mi się że to wina gęstego oleju w skrzyni. |
![]() michal_uaz Omesia A Caravan CD Gdynia | 2004-12-13 08:26:03
popieram... |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-12-13 13:54:36 no niby tak,ale żeby aż auto zwalniało..........
ni ma innego wyjaśnienia to jednak musi być ten olej..hmmmmm pozdr |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-12-13 20:17:58 Jesli Disel nie daje gasu to jest jak najbardziej normalny objaw. |
![]() disel Gliwice | 2004-12-13 23:11:33 jestem juz tego pewny ze zimne sprzeglo napewno nie rozlacza skrzyni i walu do konca!! tylko pytanie czemu!
mam slaby akum i zapalam bestyje na biegu z wcisnietym sprzeglem i nawt raz nie obrocil !! dalem na luz i bylo git! probowalem tak kilka razy i zawsze tak samo!!
jaki gaz przy wylaczonym silniku? |
TymeX Omega Opole | 2004-12-14 10:36:02 Siema,
Problemik moze byc w oleju, a nie masz moze takiego objawu: na zimnym silniku na luzie jak puscisz sprzeglo to bestyjka leciutko pociagnie ? U mnie cos takiego zaczyna sie dziac. Taki wlasnie problem mialem w Kadecie i dopiero wymiana lozyska dociskowego pomogla. Pozdro |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-12-14 20:18:31
Zonk z mojej strony nie dostrzegłem tego faktu. |
![]() syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2004-12-15 22:51:58 witam a ja mam nastepujacy problem, po porannym odpaleniu omci po nocce za pierwszym razem jak wyjezdzam fura z posesji moge bez problemu wrzucic wsteczny, ale sprawa jest taka ze jak jak wrzuce na luz i chce ponownie wrzucic wsteczny to sie musze niezle nameczyc - dodam ze tylko tak jest z samego rana - mysle ze to wina gestego i zimnego oleju tak? |
![]() ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2004-12-16 00:11:04
Wg. mnie --> tak 1. wciskasz pedał sprzęgła a tarcza sprzęgła może być "przyklejona" po dłuższym postoju do koła zamachowego lub docisku , włączasz bieg - synchronizator danego biegu wyrównuje prędkości i musi odkleić tarczę która w tym momencie zaczyna kręcić się razem ze skrzynią i napędem. Dodatkowo w tym momencie zaczynają sięobracać dodatkowe koła zębate i wałki w skrzyni które do tej pory stały + olej --- a to wszystko stwarza opór Pozdrawiam |
youpiii Kraków | 2004-12-16 10:10:11 Hej ![]() To wina OLEJU !!! Nie ma co szukać dziury w całym bo to normalny objaw w manualnych skrzyniach biegów, chyba, że wymienia się olej przekładniowy nie przebiegowo a sezonowo - letni/zimowy. Rada jest na to taka aby w zimie (jak i w lecie) stosować odpowiednią technikę, tzn. w czasie uruchamiania silnika mieć wciśnięte sprzęgło (technicznie, zgodnie z definicją - mieć włączne sprzęgło), bez znaczenia na którym biegu ale lepiej na "luzie" i stopniowo puszczać sprzegło około 3 - 4 sekund. Taka technika dobrze wpływa nie tylko na bebechy skrzyni ale również na silnik i sprzęgło. Pozdrawiam ![]() |