Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-12-13 19:03:26 Towazysze,Towazyszki-Członkowie HTG mam cierzki problem do rozwiazania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-12-13 20:11:34 tak patrzę na te forki i wg mnie nie jest tak xle ![]() musisz poszukać części i go złożyć ![]() ![]() głowa do góry ![]() |
![]() kudlaty HF MEMBER Probe/Accent GT Rybnik | 2004-12-13 20:22:03 Niestety w temacie części nie mogę Tobie pomoc ale może w sprawie odszkodowania to się przyda:
Artykuł na temat szkody całkowitej zkoda całkowita to czysty zysk dla firmy ubezpieczeniowej. W takiej sytuacji wypłaca ona bowiem poszkodowanemu jedynie różnicę między wartością auta przed wypadkiem i wartością rozbitka. Nie finansuje więc naprawy. Różnicę wartości, którą trzeba wypłacić klientowi, można natomiast znacznie zmniejszyć, odpowiednio zaniżając wycenę samochodu przed wypadkiem i zawyżając wartość wraka. Zdaniem fachowców liczba przypadków stosowania takiego rozliczenia szkody będzie w najbliższych latach wzrastać. Samochody jeżdżące po Polsce starzeją się bowiem, a tym samym tracą na wartości, koszty napraw i części natomiast wzrastają. - Przy rosnących cenach napraw i malejącej wartości pojazdów, te wartości będą się do siebie zbliżać, nawet przy relatywnie niewielkich uszkodzeniach - tłumaczył nam niedawno Kazimierz Soboń z Dekry Polska, realizujący program AutoOnLine, polegający na skupywaniu wraków. Problem w tym, że przy takim sposobie rozliczenia poszkodowany rzadko kiedy może sprzedać wrak za kwotę, na jaką wyceniła go firma ubezpieczeniowa, a jeśli nawet ubezpieczyciel (jak np. Warta i Link4) godzi się przejąć wrak za taką cenę, to rzadko za sumę uzyskaną ze sprzedaży i wypłaconego odszkodowania uda się kupić porównywalne auto. Jarosław Urbański, który - jak oblicza - w ciągu pięciu miesięcy ma stracić na likwidacji szkody przez Link 5.000 zł, nie jest wyjątkiem. Co gorsza, mimo tak zwanej szkody całkowitej, wiele osób decyduje się na naprawę auta za zaniżone odszkodowanie. Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2001 roku, aż 68 proc. samochodów po takich naprawach w dalszym ciągu ma usterki, które mogą skutkować szybszym zużyciem ogumienia i zawieszenia, a w szczególności przyczynić się do utraty stateczności pojazdu w trakcie jazdy. Poszkodowany może jednak bronić się przed "szkodą całkowitą", narzucaną przez ubezpieczyciela. Umożliwia mu to Kodeks Cywilny, który daje poszkodowanemu wybór sposobu naprawienia szkody. W praktyce - jak niedawno wyjaśniał na naszych łamach Piotr Korobczuk, niezależny rzeczoznawca samochodowy z Łodzi - oznacza to, że w przypadku szkody likwidowanej z ubezpieczenia OC sprawcy naprawa auta musi być sfinansowana do 100 procent wartości pojazdu. W przypadku szkody likwidowanej z autocasco - procentowy próg, od którego zaczyna się szkoda całkowita, określają ogólne warunki ubezpieczenia. Z reguły wynosi on 70 procent wartości auta przed wypadkiem. Towarzystwa ubezpieczeniowe nagminnie zaniżają wartość auto, dla nich to czysty zysk Ale Ty się nie daj pisz odwołania, strasz ich rzecznikiem ubezpieczonych, nie zgadzaj się na proponowana kwotę. Po jakimś czasie zmiękną i pewnie zaproponują kwotę, będzie cię satysfakcjonować |
![]() Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2004-12-13 20:36:21 Ze zdjęcia trudno jest ocenić szkody ale wydaje mi się , że nie wygląda to tak źle. Najpierw sprawdziłbym szczeliny na drzwiach po stronie uderzenia (jeżeli się pozmieniały tzn, że trzeba auto dać na ramę) Dodatkowo wybrzuszenia na dachu oznaczają to samo. A dalej to niestety trzeba trochę porozkręcać te potłuczone miejsca. Maska, zderzak, lampa, atrapa ewidentnie do wymiany ale te części można dość tanio kupić na giełdach. Najważniejsze by nie było potrzeby stawiać samochodu na ramie. Może wystarczy tego odszkodowania na naprawę ? |
![]() remo76 HF MEMBER lantra polkowice | 2004-12-13 20:56:03 napisz mi dokladnie czego potrzebujesz , ja sprawdze czy takie znajde i po ile sa jak bedzie git to ci przywioze z niemiec , jesli tu nie beda tanisze ![]() |
![]() reddevil1 HF MEMBER SCOUPE POZNAN | 2004-12-13 22:13:05 Wydaje mi sie ze nie jest tak zle a czesci nie powinny duzo kosztowac zgodze sie z Bollsem jezeli rama jest ok to nie jest tragicznie a widzialem juz pare autek po wypadkach i z o wiele gorszych wraków robili sprawne i to za male pieniadze . Pozostaje ci tylko poszukac jak najtanszych czesci . Powodzenia
|
![]() Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-12-13 23:49:34 Niestety mysze równiez prostowac go ale moze dałoby mi sie to jakos taniej załatwic!! Co do czesci -narazie musze poczekac na werdykt PZU ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
spoon HF MEMBER Łódź | 2004-12-14 08:09:18 czemu autko musi isc na rame
ze zdjec tego specjalnie nie widac ?? moim zdaniem nie wyglada to tak zle Pozdrawiam |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-12-14 08:47:20 tak jak przedmówca mówi za bardzo z foty nie widac żeby mmiał coś skrzywione ![]() ![]() |
Dawciol HF MEMBER Hyundai Pony GLS Piekary Śląskie | 2004-12-14 11:38:11 Jak na moje oko to zderzak az tak tragicznie nie wyglada, wiec mozesz dac go do klejenia (spawanie plastikow) mi za pospawanie tylniego zderzaka wzieli 80 zl + malowanie. |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-12-14 11:41:52 zderzak to jest najmniejszy pikuś ![]() ![]() |
![]() Artiro HF MEMBER Hyundai Accent GLS Warszawa | 2004-12-14 12:49:24 Na pocieszenie moge powiedziec, ze moj wygladal duuuzo gorzej...
Wszelkie naprawy jak narazie wykonuje sam, czesci kupuje na gieldzie w slomczynie (wiekszosc nowa, oprocz chlodnicy) Moim zdaniem warto jest naprawic, pewnie juz w autko i tak sporo wlozyles, a tego juz nie odzyskasz. Koszty naprawy moga wcale takie ogromne nie wyjsc... Jesli masz czas i ochote, to polecam samodzielne dlubanie, nie ma to jak integracja z samochodem ![]() |
![]() Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-12-14 15:09:15 Macie racje-na zdjeciu nie widac tego!! wsumie ja tez tego nie widze ale tak muwił mi mechanik na pierwszy rzut oka!! Bede to musiał sprawdzic bo jak wracałem z wypadku to nadal jechał 80km/h i czymał sie tak samo drogi skubaniec ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-12-22 22:46:06 Jestem pod wrazeniem!!!! PZU przyznało mi 4 000zł w zamian za szkode całkowita ![]() ![]() ![]() |
![]() Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-12-27 18:46:57 Wybaczcie za spóznienie-ale wszystko przez te swieta!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co byscie zrobili??????? |
![]() Tomi_Li (S) HF MEMBER Hyundai Sonata Y3 Szczecin | 2004-12-27 19:49:13 Dokładnie tak jak mówi MacTB. Moim zdaniem nie warto ładować w stare auto, na dodatek teraz jeszcze bite, pieniędzy. Jeżeli tak bardzo podobają ci się Hyundaie to rozejrzyj się dobrze, ceny aut strasznie spadły więc może trafisz na coś z wyższej półki niż Pony, w dobrej cenie. |
![]() Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-12-29 15:36:07 macie chyba racje!!! Mam niezły dylemat ![]() ![]() ![]() |
![]() Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2005-01-09 21:56:31 Juz sie wszystko wyjasniło!!! Zostaje z Wami ![]() ![]() ![]() ![]() |