MotoNews.pl
9 Gałka od biegów- czy to normalne że ma drgania??? (74142/72)

Gałka od biegów- czy to normalne że ma drgania???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie, mam drgania na gałce od biegów ale nie równomierne, no oczywiście gdyby to były drgania malutkei to bym to olał ale lata prawie jak w Autosanie
czy tam jest jakaś część odpowiedzialna za amortyzacje??
bo coś chyba jest nie tak

W swojej Omie zauważyłem, że drgania są zalezne od rodzaju paliwa jakie stosuje.Wlalem PB91 w Niemczech to gałka mocno dawała znac o sobie.Wlałem PB95 i 98 i zero problemów.Może nie jest to sprawa mechaniki tylko doboru paliwa?

raczej nie! nie sadze zeby bylo to zalezne od paliwa, a nawet jesli to i tak sprawczynia drgan jest poduszka skrzyni biegow, ew poducha silnika, choc raczej stawialbym na to pierwsze.

pozdr.

nie może napieprzać po kolanach!!...........ale lekko to ma chodzić ..dajmy np.margines 1cm....i to je normalne

pozdr

witam Otis - moja galka tez cala lata (jak w dieslu) i pojechalem do znajomego serwisu opla i dostalem taki pierscien plastikowy do wymiany (wymienia sie go ponoc z kanalu) ktory jest za to ponoc odpowiedzialny za ta ze galka cala drzy. pisalem juz w jakims poscie info z zapytaniem jak sie za to wziac co do wymiany. moja oprocz drzenia ma lekkie dzwonienie jak zmieniam biegi (zauwazylem to w garazu jak byla cisza). moze tez mas zto samo. pozdro

Syciu ja dzwoniłem i sie dowiadywałem u mecha, powiedziłał mi że to może być poduszka pod skrzynią biegów, (koszt to 56pln w siedlcach) plus max. do 50pln za wymianę, jutro jade na diagnostyke do mecha ma sprawdzić czy to napewno pod skrzynią, bo jakby to byłą pod silnikiem to i na wyższych obrotach by drgał cały samochód np. przy 130km/h, no i jak gasze to jak położe ręke przy gałce odbiegów to drga dosyć mocno

hej

Ja osobiście odnotowałem mniejsze drżenie gałki gdy na stacji SHELL'a zapodałem do Omesi benzynke 95 (bezołowiową) zwaną tam V-POWER

Mam jednak podobne drżenie i wydaje mi się, że to normalne ... ustalając oczywiście, że drżeć musi bo ma na pewno luzy na gałce i dość wysoką bezwładność (długa sztyca).

Polecam dokładne sprawdzenie poduszek silnika i skrzyni... szarpanie, zrywanie i oględziny ... byle przed flaszką

Pozdrawiam

Huraaa wiem co było Jak napisał youpiii szarpanie było i nic, zrywanie też oględziny też tylko FLASZKI nie było i to pewnie temu drży
A tak na poważnie to pewnie ta poduszka pod skrzynią