Wymiana paska rozrządu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie mogę nigdzie znaleźć po jakim przebiegu należy wymienić pasek rozrządu w Eskorcie BoleroII z 1999 roku.

hej
Teoretycznie po 90 000 km, ale to zależy jak eksploatowane jest auto. Ja kupiłem essiego z przebiegiem 54 000 km i eksploatowany był głównie w mieście. Pasek wymieniłem przy przebiegu 70 000 km wychodząc z założenia, że nigdy nic nie wiadomo i za rok dwa musiał bym go i tak zmienić, a tak mam to z głowy do końca jego użytkowania

120 000km w zetecu

12 000 km na niemieckich drogach i niemieckim paliwie. Każdy mechanik u nas radzi co 90 000 km.

Każdy mechanik radzi, bo chce Cię skasować teraz a nie za dwa lata...
Inna sprawa, że w instrukcji napisano: 120000km lub 5 lat - co nastąpi wcześniej
A poza tym Zetec, o ile się nie mylę, to silnik bezkolizyjny, więc jak pęknie pasek, to pęknie i nic innego się nie stanie. Tylko problem z holowaniem, nie wybierzesz sobie tego warsztatu co chcesz, tylko robisz tam, gdzie musisz, etc.

Cytat:
2004-12-14 15:19:05, Kielek pisze:
Każdy mechanik radzi, bo chce Cię skasować teraz a nie za dwa lata... Inna sprawa, że w instrukcji napisano: 120000km lub 5 lat - co nastąpi wcześniej A poza tym Zetec, o ile się nie mylę, to silnik bezkolizyjny, więc jak pęknie pasek, to pęknie i nic innego się nie stanie. Tylko problem z holowaniem, nie wybierzesz sobie tego warsztatu co chcesz, tylko robisz tam, gdzie musisz, etc.

Zetec jest jak najbardziej silnikiem kolizyjnym! Wymiana po 90000 km. Lepiej wydac kilka stowek niz 2 lub 3 tysiace na remont calej gory silnika.
Co do problemu z holowaniem to nie rozumiem????

Co 90kkm wymieniało się paski wyprodukowane do 1998 r. (chodzi o pierwszą wymianę). Następne wymiany co 120kkm. Od 1998 r. wymiana (również pierwsza) co 120kkm.

i co 5 lat...co nastąpi wczesniej

Cytat:
2004-12-14 16:33:25, Sinuspi pisze:
i co 5 lat...co nastąpi wczesniej

Mea culpa

Ja już nie wiem, ja mam napisane w instrukcji, którą dostałem w salonie, że co 120kkm ??

... mój Essik jeżdżąc po polskich drogach i na polskim paliwie miał wymieniony pasek rozrządu po przejechaniu 120800 km ..... pasek wcale nie wyglądał jakby sie miał zaraz urwać ......

Cytat:
2004-12-15 18:45:45, mily-swiety pisze:
... mój Essik jeżdżąc po polskich drogach i na polskim paliwie miał wymieniony pasek rozrządu po przejechaniu 120800 km ..... pasek wcale nie wyglądał jakby sie miał zaraz urwać ......

miły zapewniam cię że nigdy /no prawie/ zużyty pasek nie wygląda jakby zaraz miał się urwać

.. niop ... nie wątpie ...... dlatego stary pasek już pewnie dawno został przerobiony na gumki ...... recepturki ....