Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-15 15:38:18 Witam
Chyba już wszystkie elementy zawieszenia przedniego (poza amorkami) miałem zmienione w przeciągu ostatniego roku. Objaw jest taki, że samochód musi na chwilę "wyskoczyć”, aby opadając było słychać można "tąpnięcie" w lewym kole. Efekt ten można też uzyskać będąc w kanale, łapiąc za elementy podwozia i rozbujać samochód. Mechanik sądzi, że to łożysko obsady mocowania górnej kolumny amortyzatora, ponieważ nic innego nie "widać". Obsadę kolumny wymieniałem wkrótce po zakupie auta (jakieś 1,5 roku temu), ponieważ rozwulkanizowała się jej guma. Czyżby nowa obsada kolumny amortyzatora się już zużyła przy przeciętnej jeździe. Co by to mogło być? Zdaje sobie sprawę, że leczenie samochodu przez internet ma ograniczoną skuteczność ![]() Jutro jestem umówiony na "szarpaki", obawiam się, że nie znajdę usterki. Podobne badanie miałem przy przeglądzie miesiąc temu. Jednak wtedy tego stuku nie było słychać. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-12-15 15:56:27 U mnie bardzo podejrzane odgłosy wydawały plastikowe osłony silnika (nadkola). Były trochę luźno dokręcone i w niektórych sytuacjach wydawały niepokojący głuchy stuk. Dużo czasu zajeło mi szukanie przyczyny stukania, sprawdzałem chyba wszystko w zawieszeniu zanim całkiem przypadkowo zorientowałem się co tak stuka. |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-15 17:14:00 Dzięki
Jutro sprawdzę i to, choć u mnie odłos ma zbyt duża "energię". tak, że aż niepokoi mnie ona. |