BMW E36 problem ze sprzeglem POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam BMW E36 316 93rok
Mam problem ze sprzeglem. Problem zaczal sie kiedy zaczely sie mrozy a mianowicie sprzeglo zaczelo byc strasznie 'miekkie' tak jakby nie bylo plynu hydraulicznego nie wiem dlaczego tak sie dzieje czyzby plyn wyplynal a moze jest tam woda i jak przyjdzie nizsza tem to zamarza :/ nie mam pojecia
mam jeszcze pytanie... gdzie sie znajduje pojemnik z plynem d sprzegla ? czy on jest wspolny dla sprzegla i hamulcow? jaki plyn proponujecie ? jak usunac stary plyn ?
Z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam

cześć
jeżeli ubywa ci płynu może sobie obejrzyj pompę, przewód i wysprzeglik. Powtórz obserwacje kiedy ktoś inny wciska sprzęgło. Z wysprzęglika potrafi kapać wlasnie wtedy.

a gdzie jest pojemnik z plynem ? kupilem dot4 lotosa moze byc ?

nie wiem jak jest u ciebie, ale u mnie wspomaganie kierownicy, wspomaganie hamulca i wspomaganie sprzęgła jest zasilane z jednego zbiornika i jednym płynem. byc może u ciebie tak jest. jednak to nic trudnego po przewodach odnaleźć to czego szukasz.
pozdrawiam

nie wjezdzalem na kanal i po przewodach nie szukalem ale na 99% w e36 tez jest 1 zbiornik z olejem ATF pod maska do wszystkiego. zaraz za chlodnica lekko w prawo.

w e36 wspomaganie kierownicy działa na oleju hydraulicznym specjalnym do tych rzeczy i ma wogóle oddzielny zbiorniczek niż wspomaganie sprzęgła.sprzęgło jest wspomagane tym samym płynem co hamulce.najprawdopodobniej zużyły się gunki na tłoczku w pompce sprzęgłowej i układ delikatnie się zapowietrza(gumki to nieduży koszt,tylko nie wiadomo ile wytrzymają po wymianie)radzę kupić pompkę(koszt około 150zł.)możesz jeszcze spróbować odpowietrzyć(śrubką przy wysprzęgliku przy skrzyni)ale odrazu mówię że to na niewiele się zda.pozdrawiam

Cytat:
możesz jeszcze spróbować odpowietrzyć(śrubką przy wysprzęgliku przy skrzyni)

w przypadku zapowietrzenia wysprzęglika pedał leży w podłodze, wiem bo ostatnio sam to miałem u siebie.
pozdrawiam

Cytat:
2004-12-19 06:43:04, MARCIN_RADOM pisze:
w przypadku zapowietrzenia wysprzęglika pedał leży w podłodze, wiem bo ostatnio sam to miałem u siebie. pozdrawiam

Marcin,wcale nie koniecznie musi tak być,tak się składa że ja w lato miałem podobny problem i była to wina zapowietrzonego układu(winne były te gumki co pisałem).pedał wcale nie opadł a sprzęgła nie było lub wyciskało się do połowy przy wciśniętym do podłogi pedale.pozdrawiam