Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-12-16 14:49:16 Dziury w dachu to już fabryka zapewnia w standardzie ![]() Można sobie z tym poradzić np kolega Maras zaspawał i jakoś to wygląda-niestety nie wiadomo jak z trwałością. |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-12-16 14:51:40 Chyba najsensowniejszą radą będzie wycięcie skorodowanej części i wspawanie nowej blachy.Niestety w Polonezie jest to bardzo częste zjawisko ![]() Podsufitki nie trzeba zdejmować - pod płatem dachu są jeszcze profile,jednak konieczne może być wyjęcie przedniej szyby-zależy w którym dokładnie miejscu występuje korozja.Generalnie paskudna robota. Nie spotkałem jeszcze skorodowanego dachu w DF... |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-12-16 15:02:40 aczkolwiek spawanie to nie jedyna metoda-ja nie miałem spawanego dachu i od 2 lat korozja w tym miejscu nie występuje |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2004-12-16 15:04:40
![]() ![]() |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2004-12-16 15:37:50 .....tylko jedna uwaga i do spawania i do zywicy.....cala korozje usunac..(wyciac do zdrowej blachy)..... |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-12-16 15:57:19
![]() dodatkowo ściągnięta była podsufitówka i pod ciśnieniem wypryskane mieszaniną fluidolu i oleju |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-12-16 16:41:04
ja dopiero raz. i to niestety u siebie - ale jak dla mnie wiek auta czesciowo usprawiedliwia. jeszcze sie za to nie zabralem ale mam nadzieje ze to tylko powierzchniowo |
![]() jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2004-12-16 19:31:37 No widzisz Daniel a mi o żywicy nic nie wspominałeś !
Maras fajnie zrobił sobie dach przy pomocy wspawania a potem pokrycia wszystkiego szpachlówką ! Jak mój dożyje to na wiosnę też tak zostanie potraktowany ! |
![]() Mieszko1976 Miłośnik FSO Caro 1.6 GLE/ Skoda ... Bydgoszcz | 2005-08-18 13:01:17 Odnowię post bo mam problem jak w temacie: rdza siedzi w spawie/zgrzewie słupków z dachem (PN '94) i podchodzi pod rynienki. Potraktowałem to miejsce miniszlifierką i szlifować można chyba do zjechania tego połączenia i pewnie naruszenia konstrukcji. Cortanin nie działa. Szpachlowanie tego miejsca nie ma sensu bo po krótkim czasie i tak ruda wychodzi. Niestety to miejsce jest tak widoczne ze podchodząc do auta od razu widać syf.
Jak więc fachowcy się z tym obchodzą? pozdrawiam M |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2005-08-18 14:30:14 Mieszko - wypiaskowac........ |
![]() Mieszko1976 Miłośnik FSO Caro 1.6 GLE/ Skoda ... Bydgoszcz | 2005-08-18 14:44:07 Piaskowanie - fajna sprawa, ale w przypadku tego wózka to już nieopłacalne. Prawie 3 tygodnie temu podczas urlopu zacząłem walkę z pojawiającą sie rudą. Ile tego siedziało/siedzi pod orciari to mózg staje. Wyszło że przednie wzmocnienie było przez poprzedniego właściciela szpachlowane (!!!!), zgniły nawet okolice otworów pod spojler na klapie. Lakiernik w zeszlym roku tylko zaszpachlował rdzę i już się zrobił syf. Zakopałem się z tym remontem, nie ma co. I nigdy w życiu lakieru typu metallic!!! |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-08-18 15:24:25 Mieszko doskonale Cie rozumiem - oriciari metalic i ruda ruda ruda
a co niektorzy mysla o wymianie całego dachu ?? |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-08-18 19:22:00 maras - powiedz koledze jak sie łata dziury w dachu ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-08-19 13:27:15
A dlaczego nie chcesz metalika? Roznica odcieni? Ja juz sobie z tym poradzilem i wcale nie wiaze sie to z malowaniem kompletnego elementu. |
![]() Mieszko1976 Miłośnik FSO Caro 1.6 GLE/ Skoda ... Bydgoszcz | 2005-08-19 13:52:20 MichałSW: nie chcę więcej mieć doczynienia z metallicem bo:
1. w mieszalni farb u znajomego zaśpiewali mi 190zł za litr bazy (firmy Standox, podobno w Polsce się już nie produkuje takich lakierów i trzeba sprowadzać z Niemiec, ja wziąłem 250gr), biorąc pod uwagę wartość auta zabawa staje się mało poważna. 2. żeby to ładnie wyglądało trzeba jednak malować cały element albo np. błotnik do załamania/krawędzi - słyszałem to od lakierników, pisał o tym Gda, sam to zauważyłem po moich pracach. 3.jeszcze pieprzenie się z lakierem bezbarwnym- niby tyle nim pryskałem ale jakoś zbyt matowo wyszło. Lakier był błyszczący. A dziura w dachu oczywiście załatana matą i żywicą. |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-08-19 15:24:36 jak dla mnie to rowniez cena takiego lakieru jest zatrważająca - i to jest główny powodf dla ktorego nie kupie samochodu w tym wykonczeniu -
a jak zamalowac zeby nie bylo widac ? i co z wymianą całego dachu - robil to ktyos czy nie ?? |
![]() Mieszko1976 Miłośnik FSO Caro 1.6 GLE/ Skoda ... Bydgoszcz | 2005-08-19 15:35:48 Wow,Michał - właśnie spojrzałem w fotki w Twoim profilu i chyba mamy baaaardzo podobne poldki.
Co do malowania elementów to powiedzieli mi że efektu jasne/ciemne na granicy nowo i staro - malowanego elementu nie będzie gdy zamaluje sie cały element: np. do zrobienia był tylko rant błotnika z tyłu, ale malowany był cały błotnik aż do przetłoczenia pod naklejką CARO. Co przy cenie lakieru jest dla mnie nie do przyjęcia. Z drugiej strony malowanie po kawałku i tak wygląda lepiej niż rdza. Przy ewentualnej odsprzedaży wyjdzie że auto było robione o ile ktoś dokładniej popatrzy. Najgorzej robi się auto po kimś: moje miało 2 właścicieli: jak oni rzeźbili to szok. Tylko miłość do auta powstrzymuje mnie od zepchnięcia go do rzeki. |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-08-19 16:47:15 Hmm Michał widze ma innego ale co do mojego to pewnie tez podobneu mnie w kolejnosci występowania ruda- oriciari-ruda-lakier metalic-ruda- podloga- ta juz wyzdrowiała (na szczescie)
moze w niedlugim czasie wyzdrowieje mi dach a potem dookola (drzwi przod od pasazera i klape juz mam ) jak sie klei ABS (tworzyfo of cos) p.s. co sądzicie o wymianie całego dachu??? robil to ktos czy nie ?? |