Lpg z butli

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=572567 Niezle gosciu kombinowal. Pewnie akcyze pobieral do siebie bo nie byl tanszy od innych. A jakby tak faktycznie zrobic sobie urzadzonko i tankowac prosto z butli.

no tez o tym myslalem ale jestem uzdolniony inaczej i mam nadzieje ze ktos kiedys wymysli jakis sposob ....

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 11:54:07 ]

a czy to sie oplaca? ile litrow jest w butli i ile kosztuje butla

Wynika z artykułu że zachłannośc nie przynosi pożytku. Jakby mniej oszukiwał to by go nie złapali.

jab bedzie duza różnica w akcyzie to mozna bedzie na własny uzytek...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

A co powiecie na swój własny zbiornik LPG koło domu z pompą do przepompowywania gazu??? Może macie jakieś pomysły jak to zrealizowć żeby było bezpieczne.

Ewentualnie czym rózni się LPG od gazu w zbiornikach przydomowych???.

jezeli propan butan "lpg" jest drozszy
od propan- butan "kuchenka gazowa" to dlaczego na stacjach LPG niejednokrotnie widnieje napis:
NIE TANKUJEMY BUTLI TURYSTYCZNYCH

dlaczego turysci chca tankowac "lpg" do butli??

to wkoncu ktory gaz jest tanszy??

czy akcyza na turystew jest tansza od akcyzy na kierowce??

a moze ten czlowiek zarabial na turystach a nie na kierowcach???

Ponieważ przeciętna stacja nie ma urządzeń do wyłapywania gazu który ucieka podczas tankowania butli tur. przez zawrór (śrubkę ) odpowietrzający. I dlatego zakazano. A samo paliwo nie powinno sie różnić.

-----------------

Z tego co wiem to gaz jest chyba taki sam.

Kiedys w starej firmie tankowalem butle 5kg na stacji lpg i placilem prawie 2x razy wiecej niz za nabicie "duzej" butli (nie wiem ile one maja, 15,20kg?) - taki byl po prostu cennik.

Gaz byl ten sam, z tego samego dystrybutora - i do butli i do samochodow, a ceny inne.

[ wiadomość edytowana przez: BolimA dnia 2004-12-17 15:48:16 ]

Cytat:
2004-12-17 15:46:17, OLO pisze:
Ponieważ przeciętna stacja nie ma urządzeń do wyłapywania gazu który ucieka podczas tankowania butli tur. przez zawrór (śrubkę ) odpowietrzający. I dlatego zakazano. A samo paliwo nie powinno sie różnić.

To fakt, przy butli 5kg (nie wiem jak przy wiekszych) koles odkecal taka srubke z boku zaworu i cos tam wylatalo z sykiem - darujcie - nie znam sie na tym

gaz jest ten sam, ale akcyza na niego już nie

moim zdaniem wniosek jest prosty.

turysta tez czlowiek i to w dodatku Polak i umie liczyc.
gdyby "lpg" bylo drozsze od "kuchenki gazowej"
to na stacji LPG nigdy turysta by sie nie pojawil.
i takie szyldy by niemialy sensu.

szczerze to niewiem ile kosztyje "kuchenka gazowa" bo daaawno nie bylem pod namiotem.

tutaj jest artykul na ten temat z zeszlotygodniowej wyborczej
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,2432113.html

Cytat:
2004-12-17 15:53:13, Jojo pisze:
gaz jest ten sam, ale akcyza na niego już nie

Już dwa fiaty widziałem z zamontowaną butlą gazową 11 kg. w bagażniku na gumowych opaskach - Łatwiej i taniej
Ale kiedyś pokazywali w TV garaż rozwalony przez wybuch butli z takiej instalacji LPG zamontowanej samodzielnie z butlą i reduktorem od piecyka.

ile wazy litr gazu???

w artykule z GW jest napisne posrednio
ok 0,5kg

dobre pytanie. butla duza 11kg ma sporą objętość.
w tym art z GW napisali że 11kg utla w hurcie kosztuje 30 zł co daje gaz po 1.35 za litr - to daje ok 22l LPG w butli.

-----------------

Cytat:
2004-12-17 23:57:06, OLO pisze:
dobre pytanie. butla duza 11kg ma sporą objętość. w tym art z GW napisali że 11kg utla w hurcie kosztuje 30 zł co daje gaz po 1.35 za litr - to daje ok 22l LPG w butli.

Ale w detalu kosztuje 37zł to daje 1,68zł za litr to już nie jest aż tak duża różnica żeby ryzykować. Ci co mają dostęp do gazu w hurcie a sprzedają po cenach detalicznych to mają niezłą przebitkę. Mój kolega sprzedawał gaz do stacji i mówił że małe stacje chciały mu płacić taniej niż on miał kupione w rozlewni. Skoro tak chcieli płacić to znaczy że ktoś im po tyle dostarcza czyli bez akcyzy.
Inna sprawa że wożą gaz cysternami prosto z ukrainy i białorusi ale na to trzeba mieć jakieś specjalne pozwolenia i ci mają dodatkowy zysk ok. 10 gr. na litrze pomimo dłuższej drogi.

Można by się zrzucić, kupić hurtem i wtedy ewentualnie zmajstrowanie czegoś co by pozwoliło na przepompowanie do zbiornika byłoby bardziej opłacalne (szybciej sie zwróci jak sie rozłoży .