| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-12-17 18:09:21 straszne co sie dzieje na ulicach nie tylko wawy ale podejzewam wszystkich miast w polsce
Tu mozna poczytac |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-12-17 18:21:24
Zwłaszcza ten fragment jest najbardziej przykry......... |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-12-17 18:29:03 Niestety takie "obrazki" są w calej polsce... bez wyjątków... debilizm, debilizm i jeszcze raz debilizm polskiego narodu... sam jezdze duzo po centrum katowic... i widze jak "niedzielni" kierowcy jezdzą.. ustąpienie miejsca karetki ogranicza sie tylko do zjechania o 0.5m na bok... Przykre.. ale prawdziwe... |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-12-20 10:09:27 Hm..
Tak czytam to wszstko i jest mi bardzo przykro, że ja też chyba nie potrafię prawidłowo udzielić pierwszej pomocy. Pomimo, że karetce ustępuję pierwszeństwa, niekiedy nawet z dużym poświęceniem, to mam jednak ten niedosyt. Przypomina mi się tu wypadek w którym uczestniczył nasz klubowy kolega Maestro, a którego byłem świadkiem. Gośc który zajechał mu drogę dosłownie wypadł z "malca" i nikt nie wiedział jak mu pomóc. Na całe szczęście właśnie przejeżdżała karetka do innego zgłoszenia i problem sam sie rozwiązał. Więc mam taki pomysł (może dla niektórych idiotyczny): A może by tak zoragnizować jakiś klubowy kurs pierwszej pomocy? Czy wie ktoś ile takowy kurs kosztuje? I gdzie go można zrobić? Ja kręcę swoim esperaczkiem rocznie 20-30 kkm, więc nigdy nic nie wiadomo, może kiedyś komus przyda sie moja pomoc. |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-12-20 11:24:59 Idiotyczny to ten pomysl moze i jest, ale dla idiotow...
Moim zdaniem jest klawy! Najlepiej to na jakims zlocie ogolnopolskim zaprosic kogos z PR. Ja tam conieco pamietam z lekcji PO (np. jak kolega chcial robic kolezance masaz serca Zapamietalem tez ze w przypadku zatrzymania pikawy trzeba 'najpierwszod' energicznie walnac piescia w mostek, zeby pobudzic akcje, ktory to moze sie przy okazji zlamac... Oj zimna krew trzeba miec.... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-12-20 11:36:01
Walenia w mostek nie stosuje sie juz ze 30 lat... Stwierdzono że to powoduje wiecej zagrożeń niż korzyści. I zdaje się że to miało zastosowanie tylko w przypatku migotania komór (czyli było namiastką defibrylacji) |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-12-20 12:42:47 Czlowiek rodzi sie madry, potem idzie do szkoly.... Pfffffffff..... |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-12-20 13:18:05 W tym wszystkim jest wiele prawdy i cała prawda jednak, jednak moim Mili gdyby na kursach jazdy uczyli podstawowych spraw związanych z udzielaniem pierwszej pomocy byłoby nieco lepiej. Bo w razie takiego zdarzenia nikt by jak słup soli nie stał tylko na miarę możliwości pomógłby. Poza tym tak dumam, że winny być organizowane takie kursy choćby za symboliczną opłatą by pouczyć kierowców lub przypomnieć im jak mają udzielić pierwszej pomocy.
Ale pytanie czy kiedyś doczekamy tego by choć 40% kierowców umiało udzielić owej pomocy? |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-12-20 13:21:15 Kisztan pomysł jest przedni.
Jedynie trzeba zebrać brać na ogólnopolskim zlocie i ściągnąć człek by opowiedział o pierwszej pomocy. Zapytam ile by kosztowała taka przyjemność.
|