MotoNews.pl

Abs E36 kłopoty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniłem szczęki hamulcowe w tylnich kołach, bo były kiepski.
Przodnie klocki byly jak nowe więc zostawiłem w spokoju.
Kontrolka abs dalej się świeci. Od czego mam zacząć w usuwaniu usterki, czy to wina czujników czy może pompy?
Prosze o wskazówki.

Pozdrawiam

czy ktoś sie zna na abs-sie? Prosze o wskazówki.

Pozdrawiam

Niewiem czy będę pomocny, ale spróbuj odłaczyć klemy od akumulatora na 5 minutek może dłużej. Niewiem czy coś to da bo zreguły ważne dla silnika informacje są chyba zawarte w pamięci podręcznej, której w ten sposób nie zrestartujemy. Zresztą chyb aprzez odłaczenie akumulatora wogóle sie nei restartuje komp )
Ale spróbuj bo może być tak że wystarczy wyłączyć stałe zasilanie i kontrolka zniknie.

Inny wariant to czekac na inne teksty

z twojego postu i wypowiedzi buczera wynika to że świeci się tylko kontrolka.nie napisałeś czy abs działa czy nie

No ja wywnioskowałem że mu się kontrolka od ABS zapaliła bo klocki miał dojechane - choć teoretycznie ta kontrolka sygnalizować moze niesprawność ukłau ABS czyli w gre wchodzi pompa lub sterownik chyba.
Ale ogólnie nie napisał że mu ABS nie działa tylko że sie lampka świeci. Wiec ja przyjołem że wszystko jest oki z ABSem, tylko świeczka sie pali nie potrzebnie

Wiec jak ci działa ABS a lampka przeszkadza tylko wizualnie to proponuje demontarz zegarów i wykręcić żaróweczke (to oczywiście żart )

ABS niestety nie działal od kiedy kupilem (miesiąc temu) w Niemczech. Kontrolka caly czas swieci.
Klocki, tarcze, szczenki w dobrym stanie.

Spróbuj poczytać tu. Czujniki to podobno njczęstsza przyczyna nie działania ABS-u
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: pawel316 dnia 2004-12-20 10:06:44 ]

Okazało się że to jednak czujnik ABS-u, lewy przedni.
Teraz ABS działa ok.
Czujnik kosztował 150zł (używany), robocizna 150zł.

Podłacze sie pod post i mam pytanie
Wydaje mi sie ze ABS u mnie nie działa , kontrolka też sie nie pali nawet nie zapala sie po przekreceniu kluczyka jak inne.
Sprawdzałem przy gwałtownym hamowaniu i poslizbu i wydaje mi sie ze powinienem czuc udezenia w pedał hamulca (chyba ze sie myle) a nic takiego nie było. CO moze byc przyczyną
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: max230 dnia 2005-02-03 10:40:48 ]

[ wiadomość edytowana przez: max230 dnia 2005-02-03 17:15:24 ]

Mam takie pytanie, mam bmw e36 95r 318tds sedan i sprowadzielm to wszystko z absem bylo ok. jezdzilem ok. roku i po przekreceniu kluczyka kontrolka gasła. nagle wczoraj zgasilem motor, po 2 godzinach przyszedlem odpalam i od tego czasu pali mi sie kontrolka abs-u. A klocki hamulcowe mam z przodu juz troche starte ok. 2 mm okładzin. Czy to moze być przyczyna zapalenia sie kontrolki. Dodam ze abs nie działa (sprawdzałem) prosze o odpowiedz.

Cytat:
2005-11-05 10:22:09, FlowerBMW pisze:
Czy to moze być przyczyna zapalenia sie kontrolki. Dodam ze abs nie działa (sprawdzałem) prosze o odpowiedz.

tak

klocki to zmień bez względu na abs. najczęstsza przyczyna awarii jest zabrudzenie lub poluzowanie czujników przy kołach.