MotoNews.pl
12Intercooler, a klimatyzacja (74899/45)

Intercooler, a klimatyzacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie ? fachowiec powiedział mi że w obiegu klimatyzacji nie MA CZYNNIKA CHŁODZĄCEGO WIĘC KLIMA NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ . . Ccz będzie sprawny intercooler ??? Czy te elemęty są od siebie jakoś zależne?
mogą dzialać beż siebie?

Ja nie za bardzo rozumiem pytania, moglbys troszke jasniej napisac. Jaki intercooler?

chłodziarka powietrza -ktore biegnie do turbiny doładowania silnika

znaczy sie masz wymontowany IC ?? Moze stad twoje problemy z dynamika auta??

-----------------
loża rządzi, loża radzi, loża nigdy Cię nie zdradzi..
Elitarna jednostka specjalna "Loża szyderców"

Ale co ma klimatyzacja do intercoolera. Klimatyzacja ma wlasna chlodnice, intercooler chlodzi powietrze z turbiny.

Zgadza sie... IC nie ma nic do klimy. Chodzilo mi o problemy opisywane w innym watku...

-----------------
loża rządzi, loża radzi, loża nigdy Cię nie zdradzi..
Elitarna jednostka specjalna "Loża szyderców"

Te dwa elementy nie są ze sobą powiązane, a brak czynnika chłodzącego to pewnie fachowcowi chodziło o to że nie ma ozonu, freonu czy co to się tam daje i klima nie działa

[ wiadomość edytowana przez: Shaq27 dnia 2004-12-19 20:18:44 ]

Jeśli w obiegu klimatyzacji nie masz czynnika, musisz JAK NAJSZYBCIEJ sprawdzić szczelność układu, a następnie, jeśli układ jest szczelny, uzupełnić go czynnikiem. Brak czynnika chłodzącego w układzie klimatyzacji powoduje zawilgocenie układu, przyśpieszone zniszczenie gum/uszczelniaczy/rurek aluminiowych (korozja), a w ostateczności Twój kompresor już nigdy nie przemówi... Co do intercoolera, chłopaki dobrze mówią - intercooler to chłodnica powietrza z turbiny i nie ma nic wspólnego z układem klimatyzacji...