Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2004-12-19 23:40:09 a wiec mam luzem taki silniczek - 1,6 SOHC
LINK (wiem ze to nie DOHC ale mozna chyba przerobic??) ale nie wiem co teraz począć - po dokladnych ogledzinach okazalo sie ze w tym SOHC sa takie mankamenty: -brak bagnetu (podejdzie od poldka??) -kopułka roztrzaskana- (czy tez podejdzie??) -brak jakiegos dekla na koło rozrządu (czy ciezko bedzie dokupic ?) -sruba na kole pasowym poscinana (szlifierką chyba) -jakas rura jest pelna "masła-majonezu" co to za rura (pewnie chlodzenie) i czy mozna wpiac chlodzenie poldka ? -czy uszczelka moze byc cala skoro w filtrze nie ma majonezu ani na korku od oleju od spodu ?? - co to za dziwna lapa - podobno mozna polonezowska przykrecic ? - czy pompka paliwa podejdzie od poldka? chcialbym sprawdzic sprezanie - jak mam do tego przykrecic rozrusznik??? - czy kolnierz od polonezowskiej skrzyni podejdzie czy od lady trzeba ? Na koniec - czy da sie to przerobic na abimexa? (takowy wlasnie mam bez sondy i kata) Chetnie sie dowiem co i jak zrobic i ewentualnie gdzie kupic Za wszelka pomoc z gory dzieki |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2004-12-20 08:37:32 rura z maslem od paliwa??? ttroszke mi nie pasuje jej podpiecie - czy aby na pewno to jest to ??? |
Cichy_polonez Golf Gliwice | 2004-12-20 09:22:04 chyba jestem wstanie ci cos tam pozatawiac napisz do mnie na emaila jezeli interesuje Cie glowica z dwoma walkami (tzn glowica + walki) pompe paliwa powinienem miec ![]() moj email cichy16@go2.pl pozdro Cichy |
automatic | 2004-12-20 09:22:58 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 12:39:20 ] |
automatic | 2004-12-20 13:42:16 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 12:39:00 ] |
![]() kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2004-12-20 15:42:14
bo moze to byl wlew od diesla ![]() ![]() |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2004-12-20 15:51:18 no to mnie pocieszyles - wlew paliwa ? hmm to koles chyba zeby nie zginelo podlaczyl pod pierwsze z brzegu weze
z ktorej strony to ma rozrusznik ?? czy na pewno nie podejdzie kolnierz od poldka? chcialbym sprawdzic kompresje czy ma ktos pomysl jak dokrecic do tego rozrusznik ? bo w polderze w sumie jest przykrecana do skrzyni a nie do silnika poza tym co to jest na ostatnim zdjeciu? jest wkrecone z boku silnika i wystają z tego dwa kroćce do ....... no wlasnie nie mam pojecia do czego |
automatic | 2004-12-20 22:46:54 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 12:37:16 ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-12-21 00:37:03 Gaźnik to o ile dobrze widzę ma dwie przepustnice, tylko ze one są pod spodem, a to co widać to klapka od ssania, które działa na odmiennej zasadzie niż w autach z FSO. Analogiczne rozwiązanie jest w Ładach i Fordach. |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-12-21 16:18:05 Mogę zadać jako pierwsze osobiste pytanie? Co Cię skłoniło do zakupu tego silnika?
2. Z jakiego samochodu jest wyjęty? 3. Jak podasz mi numer silnika (bez numeru seryjnego, ten mnie nie będzie interesował, chodzi tylko o górny rząd cyfr i z jednej litery składający się łącznie z 7 lub 8 znaków, nie licząc kropki) to będę w stanie więcej Ci o nim napisać. 4. Czy silnik ma wałek pośredni - na zdjęciach nie widać tego - ale podejrzewam że tak, bo na jego istnienie wskazuje miejsce zamocowania aparatu zapłonowego i pompy paliwa. Jeśli go nie będzie to zrobię karpia ![]() ![]() 5. Na dohc może niedać się przerobić ![]() 6. Bagnet - od malczana (dla chcącego się pobawić - od Poldka też z całą rurą prowadzącą, ale wymaga to nagwintowania otworu w kadłubie) , od ritmo/regaty wszystkich wersji, wogóle od całej masy starych fiatów - wspólnym problemem jest inna długość bagnetu i inne położenie kresek min/max, wiec potrzebny jest oryginalny bagnet (pożycz od kogoś) żeby można było nowy przyciąć i naznaczyć odpowiednie kreski. 7. Kopułka? W sklepie fiata kupisz jak przyniesiesz starą. Ale możesz pójść utartym szlakiem i zaadoptować cały układ zapłonowy od PN. Ale - po co Ci rozdzielaczowy aparat przy abimexie??? 8. Prezentowany silnik ma bardzo oryginalnie rozwiązany układ odpowietrzania skrzyni korbowej silnika ![]() ![]() ![]() 9. Zalecam rozebranie silnika i weryfikację jego stanu i jego poszczególnych elementów. 10. Układ chłodzenia PN oczywiście można wpiąć do tego silnika - tzn. chłodnica może zostać jak pokombinujesz z wężami, żeby się dostać do górnego króćca. Termostat typu by-pass (z dohc, łady). Proste? ![]() 11. Uszczelka - może być, ale nie musi, mazią nie ma co się tak bardzo sugerować, lepiej zerknąć na olej (mieszanina wody z olejem daje mleczno-brunatną breję). 12. Łap szukaj od 132/argent lub ład. Można zmixować również i te co na zdjęciu z polonezowskimi (polonezowskie jak leżą, nie będą pasować - mocowanie do kadłuba na 3 śruby - tu jak widać - na 4). Oczywiście wtedy poduszki od PN. Jeszcze jedna uwaga - w przypadku montażu tego silnika do PN należy zmienić miejsce przykręcenia łap - powinny być przesunięte do przodu o jeden rząd dwóch gwintowanych otworów w kadłubie służących do mocowania łap, widocznych na zdjeciu "całości" silnika. 13 Pompa paliwowa nie podejdze od PN. Automatic dobrze gada, że da się ją jednak przerobić - inna dźwigienka - w PN jest napędzana przez długi bolec, w tym silniku jest elementym pompy i sięga aż do mimośrodu. Jak porównasz obie pompki to będziesz wiedział o czym piszę i wtedy ocenisz czy dasz radę ją przerobić. 14. Sprężenie - sprawdzisz tylko na odpowiednim stanowisku (przecież silnik trzeba solidnie pokręcić). Rozrusznik - rzecz jasna, przykeca się do obudowy sprzęgła (kołnierza) skrzyni biegów. 15. Kołnierz od PN nie pasuje. Jak chcesz zachować skrzynię od PN, to potrzebujesz kołnierz od łady z linkowym mechanizmem sprzęgła (nie hydraulicznym - ten też co prawda pasuje, ale dojdzie zabawa ze zrobieniem sterowania sprzęgłem). 16. Ostatnia sprawa - wszystko się da. Tylko się najpierw na coś zdecyduj - 1.6 sohc GLE czy 1.6 sohc GLI? Na czym Ci bardziej zależy. Jeśli na abimexie, to szukaj kolektora ssącego od ritmo 1.6 sohc na wtrysku (tam był co prawda bosch, ale łatwiej do niego dopasować TBI od abiego, ze względu na okrągły, dostosowany do monowtrysku przelot - w gaźniku z podwójnymi gardzielami otwór jest "przyciętym" owalem - kij z nazewnictwem, ale chyba wiesz o jaką różnicę mi chodzi). Cała filozofia podlączenia abimexa do tego silnika to 1) umiejscownienie (właściwe!) czujnika położenia wału; 2) podtoczenie abimexowskiego koła pasowego (z nacięciami) żeby wlazło na wał korbowy (średnice otworów na wał korbowy takie same) ; 3) Wkręcenie czujnika temperatury (od układu wtryskowego) - miejsce powinno się znaleźć się w kolektorze od wtryskowego ritmo (monowtryski boscha z jakimi się stykalem też mają taki czujnik) lub gdzieś trzeba będzie się wpiąć w chłodzenie. Pomyśleć oczywiście trzeba będzie nad sterowaniem przepustnicą. Tak poza tym zapłon i cały układ zasilania zostają bez zmian. W kwestii 1.6 sohc vs. 1.6 dohc. Z czystej techniki - 85 KM vs. 98 KM. Układy korbowe (wały, korobowody, panewki itp - słowem cały dół silnika) są w nich takie same. W sohc jeden wałek oznacza o jedno koło rozrządu mniej (mniejsze koszty wymiany kólek - było nie było 60-80 zyli piechotą nie chodzi) większy kąt opasania dużego koła rozrządu, mniejsze masy wirujące (o jeden wałek i jedno ciężkie koło mniej - to sporo) oznaczają mniejsze ryzyko rezwania paska. W dohc zawory mają średnicę 42/36 mm w sohc 39/36 mm - więc różnica w średnicy dotyczy tylko ssących i nie jest aż taka straszna. Patrząc na inne konstrukcje 8V o podobnej pojemności wypada stwierdzić, że zawory są i tak bardzo duże, wziąwszy tym bardziej pod uwagę ich liniowe ustawienie. Bez obaw - charakterystyka mocnej szlifierki gwarantowania. Głowica sohc jest jednolita - odpada problem wiecznych wycieków oleju spod głowiczek jak w dohc i zrywających się gwintów służacych do ich przykręcania. Przy wymianie paska nie trzeba spuszczać chłodziwa (wyjście z z boku silnika, a nie centralnie z przodu pomiędzy wałkami jak w dohc). Niczym nie krępowany dostęp do świec zapłonowych (wygoda obsługi). Łatwiej też o części do głowicy sohc, np. górna pokrywa głowicy jest taka sama jak w 1.7/1.9 D/TD uno, ritmo, regata, tipo, tempra, croma, podobnie jak popychacze i płytki regulacyjne (te są tez identyczne jak w dohc; zrób zdjęcie głowicy po otwarciu pokrywy - zobaczę i napiszę, czy np. podejdzie też wałek rozrządu - kwestia ilości czopów wałka, nie jestem pewny czy istniały tylko na 4 czy 5 podporach, średnice czopów też by się przydały, chociaż z grubsza, pomierzone choćby suwmiarką) , prowadnice bez problemu można dopasować z PN (46,5mm). Jeśli o mnie chodzi - mając taki silnik nie przerabiałbym go na dohc - szkoda zachodu. A moc 85 KM w zupelności wystarcza do sprawnego wożenia tyłka - i są to prawdziwe, rześkie konie, a nie zmarniałe szkapy z ohavałek. ![]() |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2004-12-21 16:48:41 wiec docelowo to moze kiedys w dalekiej przyszlosci bedzie DOHC - na razie zostaje SOHC - po co go kupilem????? bo zaplacilem za niego niewiele - a moj silnik sie juz konczy (8,5atm 8,5atm 8,5atm 8atm)
najchetniej bym go przerobil na abimexa ale nie mowie ze nie zostawie tak jak jest - przynajmniej na jakis czas co do numerow to widznieja na nim takie oznaczenia : (mniej wiecej trzy z nich obok siebie i wyglada to tak : 131BD1A0 F/I/A/T 4429524 tak to wyglada w rzeczywistosci LINK oraz podobno jest jeszcze jeden numer - nad filtrem oleju (podobno) 131 000 0825272 drugiego nie widzialem tylko tak mi przekazano Mam nadzieje ze na tej podstawie cos sie da wywnioskowac - generalnie na razie nie mam na nic czasu a na niewiele innych rzeczy pieniedzy - po nowym roku moze sie sytuacja unormuje A Waszym zdaniem ile moge z tego wyciągnąc na abimexie?? z glowica SOHC ??? |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-12-21 19:19:36
Ten numer to nadlew na kadłubie - niestety niewiele mi pomoże.
Pomiędzy "131" a trzema zerami brakuje "C2" pisanymi mniejszą czcionką. Jeśli to potwierdzisz to możesz być pewny, że posiadasz silnik z Fiata 131 o pojemności 1585 cm3, średnicy cylindra 84 mm, skoku tłoka 71,5 mm, z jednowałkową głowicą, o mocy 85 KM, który zapewniał temu modelowi Fiata 131 osiągnięcie prędkości 160 km/h (btw. ciekawe, że SerU w swoim nowym nabytkiem - pomarańczownym 131 2d 1.6 ohv o mocy "ledwie" 75 KM wyciągnął 165 km/h i to na 4 biegu, 5 brak) i zużycie paliwa przy prędkości 90 km/h na poziomie 6,9 l/100 km. Więcej danych technicznych nie jestem w stanie Ci podać, poza szczegółami praktycznymi, które przedstawiłem w poprzednim poście. Dodać mogę jedynie, że ten silnik musi posiadać wałek pośredni (w ritmach i cromach go już np. nie ma) , a więc napęd pompy oleju oraz aparatu zapłonowego jak w "normalnym" dohc (co należy uznać za wadę - niestety; pompy oleju o zazębieniu wewnętrznym napędzane bezpośrednio przez wał korbowy omija kłopot zrywających się wieloklinów; zaleta tego rozwiązania tylko taka, że w przypadku zasilania gaźnikowego aparat zapłonowy jest w "polonezowskim" miejscu, a nie celuje w przegrodę jak jest montowany w silnikach bez wałka pośredniego ).
Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli. Jeśli chodzi ci o moc to można tylko szacować. Powiem tak: w wersjach wtryskowych modeli fiata silnik ten osiągał w zależności od modelu, roku produkcji i wyposażenia w katalizator: ritmo 85-90 KM (wg róźnych źródeł) , croma 83 KM (z kat.). I myślę, że tyle samo można oczekiwać na abim. Od siebie - odradzam Ci powrót do gaźnika. Dla kogoś przyzwyczajonego do praktycznie absolutnej bezobsługowości układów zasilania i zapłonowego konieczność użerania się regulacjami gaźnika, aparatu zapłonowego, ciągłych cyklicznie nawracających problemów z nierówną pracą silnika, trudnym uruchamianiem, upierdliwymi awariami układu zapłonowego (wypalanie się styków w klasycznym, "zielony" w polonezowskim, rozciągające się sprężynki regulatorów, zatarcia mechanizmów) , wyrabianiem się osi przepustnic w gaźniku - to spełnienie najgorszych snów o silniku, którego nigdy przez to nie polubisz. Silnik 1.6 SOHC miał swego czasu kol. Ireq w swoim klasycznym DF-ie. Wyrażał się o nim, jak pamiętam, bardzo pochlebnie. ERRATA do pkt: 15. Potrzebny jest nie tylko kołnierz. Do tego musisz jeszcze z łady mieć: koło zamachowe, blaszaną osłonę koła zamachowego i rozrusznik (lub samą jego głowkę z bendixem - reszta pasuje z PN). 16. Zapomnialem o najważniejszym - 4) trzeba umocować zespół wtryskowy abiego. Do tego, jak wspomniałem, najlepiej wykorzystać kolektor ssący od ritmo 85 1.6 sohc na wtrysku. Abimexowski nie będzie jeszcze na niego pasował (bosch ma inaczej rozstawione śruby) ale po dorobieniu odpowiedniej przejściówki będzie ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Mrozek dnia 2004-12-21 19:42:34 ] |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2004-12-21 23:28:36 z tym ile z niego da sie wyciagnac- dokladnie o to mi chodzilo co napisales
co do gaznika - docelowo mam zamiar oczywiscie abimexa zalozyc troszke mnie zmartwilo to co mowiles o kole zamachowym - jak wyglada sprawa w takim razie przelozenia kolnierza od fiata 131 ? co do kolegi Irqa to pisalem do niego juz dawno na priv - niestety wiadomosc nadal jest nie przeczytana (to po przeczytaniu jego postow zdecydowalem ze nie bede sie szarpal na razie na DOHC) hmm C2 mniejsza czcionka - musze to obejrzec dokladnie Aha to co trzymam w reku (LINK)to krociec od pompy paliwa - jej blaszana pokrywka miala wylamany ten element - da sie to polutowac ? (chyba jest miedziopodobne) natomiast niech mi ktos powie co to za urzadenie sie znajduje za pompką (olejowa pompa czy cos innego) Z gory dzieki za okazana pomoc |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-12-22 02:36:07
Nie da się. Albo: - cała skrzynka od 131 + przednia część wału napędowego albo - kołnierz łady + skrzynia PN (lub cała kompletna skrzynia z łady) + zamach od łady (+ jego osłona) + rozrusznik (lub jego główka z polonezowskim). Oryginalny kołnierz do dohc (sohc) pasujący do poldkowskiej skrzyni jest bardzo rzadkim towarem - występował w pierwszych modelach fiata 132 (73-75) , a potem (po 86 r.) można go trafić z policyjnych polonezów wysposażonych w motor 2.0 fiata (w 86 r. zakonczono produkcje argenty, wiec zastosowano ten właśnie kołnierz i polską skrzynię by milicjanci mieli czym pogonić ![]() Koło zamachowe od łady - nie wiem w czym problem. Na szrotach jeszcze ład pełno. Poza tym jest mniejsze i lżejsze - same zalety ![]()
To raczej mosiądz. Jak Ci się uda i nie będzie ciekło to polutuj.
To tzw. "kominek" układu odpowietrzania skrzyni korbowej silnika, czyli po prostu kominek odmy. Moim skromnym zdaniem o kant płaskiej d... go roztrzskać bo tylko do niej sie nadaje (potrafi sprawiać problemy - zapycha się i blokuje spływ oleju do miski, no i te porąbane kolanko ![]() |
![]() schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-12-22 08:53:53
Kilka drobnych sprostowań : silnik Ritmo SOHC na wtrysku wielopunktowym ma nie 1,6 tylko 1,5 i moc nie 85KM tylko 75KM ( 85KM miała wersja z dwugardzielowym gaźnikiem na silniku 1,5 ) 90KM osiąga wersja 1,6 DOHC na jednopunkcie . Poza tym wszystko się zgadza ! |
![]() Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-12-22 10:43:03 a wy wogole mowicie o tym samym silniku?{schab i mrozek} o wersji rozwojowej typu fiat128 o pojemnosci 1498ccm {86,4mm x 63.9mm} czy o silniku sohc blizniaku silnika ze 131 1585ccm {84mm x 71,5mm} czyli "dol" od dohc-a glowica sohc? bo takie silniki byly w regatach i w ritmo?
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2004-12-22 10:44:43 ] |
![]() schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-12-22 11:36:44
Nie wiem o jakim silniku mówi Mrozek ( doktorat z telepatii dopiero robię ) , ja mówię o silniku z rodziny 138... o pojemności 1465 ccm / 86,4 x 63,9 mm, bo takie jeździły w ritmach niezależnie od ich zasilania : gaźnik 1-gardzielowy ( 75CL ), gaźnik 2-gardzielowy( super 85) , czy wtrysk wielopunkt ( 75 S.i.e) . Natomiast silnika 1585 sohc w Ritmie NIE BYŁO NIGDY . Pojawiły się dopiero później w Tipo i Temprze w wersjach jeszcze gażnikowych i wtryskowych . Wersja 1,6 DOHC na wtrysku ( 90 s.i.e) z kolei nie jest spokrewniona z Ritmem 105TC , tylko z Cromą 1,6 ( nr silnika 149... ) |
automatic | 2004-12-22 12:08:09 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 12:36:22 ] |